Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako sa z murovanej stavby stala montovaná alebo zbytočne komplikovaný príbeh

Murovaný záhradný domček s prístreškom GARDEON
Publikované 23.11.2023 10:00

Na začiatku bol zdanlivo jednoduchý plán – postaviť murovaný záhradný domček a k nemu prístrešok na auto. Majiteľ svoj projekt aj vlastnoručne začal, no po viacerých peripetiách zistil, že dokončenie bude nad jeho sily. Nakoniec sme situáciu zachránili v GARDEON-e – nedokončený záhradný domček sme zastrešili a doplnili k nemu aj chýbajúci prístrešok. Prečo si vlastne ľudia takto komplikujú život?

Zdanlivo jednoduchá záležitosť

Mnoho Slovákov má murovanie vštepené ako jednoduchú prácu. Veď na dedinách sa domy takto svojpomocne stavali odnepamäti. A keď to zvládol dedo, otec aj strýko, tak prečo nie ja? Ibaže doba sa zmenila, a aj my už žijeme inak, než naši rodičia – sme omnoho dlhšie v práci, máme iné nároky na trávenie voľného času… Ak človek nemá skúsenosti so stavebníctvom, ani nie je ten správny typ domáceho majstra, pre ktorého je manuálna práca spôsobom relaxu, ľahko sa môže stať, že precení svoje sily a aj zdanlivo jednoduchý projekt potom skončí fiaskom.

Presne to bol aj prípad jedného z našich zákazníkov

Murovaný záhradný domček spojený s prístreškom na auto sa najskôr javil ako celkom jednoduchá záležitosť – rozumné rozmery, iba jedno okno a dvere… Veď stačí správne položiť zopár tehál a je hotovo. To predsa nemôže byť až také ťažké! Ibaže murovaná stavba, to nie je len „tehla k tehle“. Už samotný výpočet potrebného množstva materiálu a porovnávanie cien chce svoj čas. Všetok stavebný materiál potom treba niekde kúpiť a nejako doviezť. Ak nemáte vhodný nákladiak, musíte si prepravu objednať, čo tiež nie je zadarmo. Okrem toho si treba naštudovať technológie, ktoré sa od čias našich otcov predsa len zmenili, zabezpečiť si potrebné nástroje a náradie, a najmä vyhradiť si na stavbu dostatok voľných dní, ktoré by ste inak mohli tráviť s rodinou či pri práci v záhrade.

Stavba jednoduchého záhradného domčeka sa nakoniec vyvíjala celkom inak

Betónovanie základovej dosky ešte zvládol s počiatočným nadšením. Murovanie stien už postupovalo pomalšie než plánoval. No a keď prišlo na debnenie a betónovanie prekladov nad otvormi a venca na ukončenie sien, uvedomil si, že precenil svoje sily. Už teraz ho totiž murovaná stavba stála podstatne viac času aj peňazí, než mal spočiatku v pláne, a keď si predstavil, že ho ešte čaká realizácia stropu domčeka, stavba prístrešku, položenie strešnej izolácie a krytiny, osadenie okna a dverí aj všetky omietky, začalo to vyzerať na „stavbu storočia“. Vtedy si povedal dosť. Našťastie sa na svoj projekt celkom nevykašľal a zo záhradnej stavby sa nestala záhradná ruina. Hľadal riešenie a nakoniec ho našiel – u nás v GARDEONE.

Aké bolo naše riešenie? Rýchle a finančne prijateľné

Na mieru sme navrhli a zhotovili oceľovú stĺpikovú konštrukciu, ktorá nesie montovanú plochú strechu – tá je spoločná pre nedokončený záhradný domček aj pre nadväzujúci prístrešok. Samozrejme, príprava nejaký čas trvala, no po príchode na miesto určenia trvalo našim montážnikom len niekoľko hodín, kým bola murovaná stavba pod strechou a pred ňou stál hotový prístrešok pre auto.

Nakoniec sme teda projekt dokončili tak, že sa z murovanej stavby stala montovaná stavba. Respektíve kombinovaná stavba, ktorá do montovanej konštrukcie začlenila aj murované steny. O ich omietnutie a osadenie otvorových výplní sa už bude musieť postarať majiteľ – či už bude ďalej bojovať svojpomocne, alebo si po predchádzajúcich skúsenostiach radšej najme na tieto práce skúsených majstrov. Našou doménou sú totiž montované stavby. Tie odovzdávame vždy kompletne dokončené.

Každý správny príbeh by sa mal končiť ponaučením. Aké plynie z tohoto? Nekomplikujte si zbytočne život murovaním jednoduchých stavieb – radšej si nechajte postaviť montovanú. Rýchlo, čisto a bez starostí. Aj zdanlivo jednoduchý murovaný záhradný domček, garáž či prístrešok, sú totiž stavby náročné na čas.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON