Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako sa zmenila starostlivosť o záhradu za posledných 30 rokov?

Záhradná kosačka
Publikované 05.05.2020 11:13

Trendy sa menia v móde, bytovom dizajne aj v záhradkárskom svete. Každý rok prichádza niečo nové, vďaka čomu sa mení dizajn záhrady. Môže ísť o nové kvety, rastliny alebo technológie. Všetko vplýva nielen na výzor, ale taktiež na starostlivosť o ňu. Ako sa zmenila za posledných 30 rokov?

Záhradkárčenie je dnes dostupné pre každého. Kým v minulosti pri sadení a obrábaní pôdy ľudia museli vynaložiť veľa úsilia, dnes je tomu inak. Síce ide stále o náročnú činnosť, dnes nám pomáhajú mnohé technológie. Uľahčujú tak celú prácu a vy si môžete vychutnať profesionálne výsledky. Starostlivosť o záhradu sa za posledné roky veľmi zmenila. Dnes vám stačí správne sa obliecť, vyjsť do záhrady a zasadiť všetko, po čom túžite. Pri záhradkárčení nemáte žiadne obmedzenia. 

Zavlažovacie senzory 

Voda je dôležitá nielen pre ľudí, ale taktiež pre rastliny a plodiny v záhrade. Počas suchých období sa nemôžete spoliehať na dážď. Preto je dôležité pravidelne polievať celú záhradu. V minulosti ľudia stavili na ten najjednoduchší spôsob, ktorým boli vedrá alebo krhly.

Muž drží hadicu

Dnes môžete zabudnúť na ťažké vedrá plné vody. Zavlažovacie senzory sú skvelým pomocníkom počas celého roka. Dajú sa jednoducho nastaviť a umiestniť presne tam, kam potrebujete. Pomocou senzorov šetríte čas, energiu a o vašu záhradu je vždy dostatočne postarané. 

Rada odborníka

„Ak sa venujete záhradkárčeniu na vyššej úrovni, nebojte sa investovať do príslušenstva. Či už ide o výkonné kosačky alebo zavlažovacie senzory. Rozhodne sa vám takáto investícia vyplatí.“

Skleníky 

Skleníky sa objavovali v záhradách aj pred 30 rokmi, no od dnešných sa líšili. Väčšinou išlo o jednoduchšie konštrukcie. Dnes, kedy mnohí túžia po exotických rastlinách, musia byť skleníky omnoho kvalitnejšie. Ide často o väčšie a mohutnejšie typy. V nich sa nachádza aj špeciálne príslušenstvo ako napríklad ventilátory. Niektoré poskytujú dokonca aj vykurovanie.

Skleník

V dnešnej dobe sa dá u nás v záhrade vypestovať takmer všetko. Od bežných rastlín až po tie exotické. Pomôcť si môžete napríklad spomínaným skleníkom. Niekedy to však nie je potrebné. Naše podnebie sa oteplilo a zmenilo. Vďaka tomu sa mnohé druhy dajú vypestovať a to aj bez použitia skleníka. 

Vedeli ste, že … 

…exotické druhy ako napríklad figovník, banánovník či granátovník sa dajú vypestovať aj na balkóne? Stačí im len správna starostlivosť. 

Starostlivosť o záhradu po novom

V obchodoch je dnes dostať veľké množstvo produktov uľahčujúcich sadenie. Medzi ne sa radia napríklad rôzne druhy zeminy na sadenie, hnojivá a podobne. Pomocou nich dokážu rastliny veľmi jednoducho vyrásť a rodiť plodiny. Na to, aby ste mohli v záhrade niečo vypestovať, potrebujete praktické náradie. Základom je motyka, rýľ či hrable. Tie sa počas rokov skoro nijako nezmenili. Okrem náradia však budete potrebovať aj kvalitné pracovné odevy. Bude sa vám pracovať komfortnejšie.

Muž v pracovnom oblečení

S novými technológiami sa rozšírili aj tie na prácu v záhrade. Na kosenie veľkého trávnika oceníte napríklad robotickú kosačku. Urobí celú prácu za vás. Na spracovanie dreva zas nepotrebujete bežnú sekeru. Využiť sa dá elektrická s tichým motorom. V dnešných časoch je záhrada aj miestom na oddych. Po dobre vykonanej práci treba relaxovať alebo vytiahnuť gril. Jednoduché miesta na sedenie nahradil vkusný a praktický záhradný nábytok. 

Rozšírenie online komunity 

So správnou starostlivosťou o záhradu idú ruka v ruke poznatky. Čím viac ich máte, tým lepšie. V minulosti ľudia čerpali najviac informácií z kníh, novín a časopisov. Boli to skvelé zdroje, no tým dnešným sa nevyrovnajú. Online komunita záhradkárov je plná ako začiatočníkov, tak aj profesionálov. Ľudia si vedia navzájom pomôcť v určitých problémoch. Taktiež nechýbajú praktické tipy a triky. Podnebie a podmienky pre rast sa neustále menia. To, čo platilo pred niekoľkými rokmi, dnes už nemusí.

Srdce v kríku

Záver

Starostlivosť o záhradu sa počas posledných 30 rokov radikálne zmenila. Na trh prišli vďaka technickému pokroku rôzne pomôcky. Celá práca v záhrade je tak omnoho rýchlejšia, komfortnejšia a jednoduchšia.

Zdroj (Source):
https://www.oblecsadoroboty.sk
https://www.pexels.com/
https://www.theday.com/
https://dodomacnosti.sk