Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako si vyzdobiť záhradu na Halloween? Tipy na dekorácie a doplnky.

Tekvice a kvety opreté o studničku
Publikované 29.10.2020 10:00

Hoci to nie je tak dávno, čo sme tento sviatok poznali na Slovensku len z amerických filmov, niektoré prvky Halloweenu sa postupne ujali aj u nás a vniesli do „dušičkového“ obdobia viac zábavy. Takej trochu strašidelnej.

Prečo vlastne Halloween?

Za všetko môžu starí Kelti, ktorí v predvečer nášho sviatku Všetkých svätých oslavovali svoj sviatok mŕtvych, teda v staroangličtine All Hallows‘ Eve. A z toho sa postupne skomolením a skrátením stal Halloween. Tradícia keltského sviatku prirodzene pokračovala na Britských ostrovoch a neskôr sa spolu s prisťahovalcami z Írska dostala aj za oceán, kde sa z nej stal pravý americký sviatok plný osláv a zábavy, aký poznáme dnes. 

Halloween výzdoba na stole pred obchodom

A prečo je Halloween spojený práve so „strašidlami“? Starí Kelti totiž verili, že v čase Halloweenu, teda v noci z 31. októbra na 1. novembra, keď sa končilo leto s vládou bohyne slnka a života a začínala zima spojená s bohom chladu a smrti, vychádzali z podsvetia mŕtve duše. Kelti sa vtedy prezliekali do strašidelných masiek, aby sa zapáčili zlým duchom a tí ich nechali na pokoji.

My sme si z tejto tradície vzali skôr tú zábavnejšiu stránku a je skvelou príležitosťou, ako si toto obdobie roka užiť – osláviť ho na párty v strašidelných kostýmoch a vytvoriť jesennú výzdobu, ktorá ozvláštni terasu, záhradu, alebo vstup do domu a urobí radosť nielen deťom. Ako si teda vyzdobiť záhradu tak, aby bola pripravená na Halloween?

 

Tekvice a iné záhradné strašidlá

Aké sú typické halloweenske dekorácie? Samozrejme, strašidelné! Asi najznámejšou ozdobou sú vydlabané tekvice s vyrezanými hrôzostrašnými tvárami, ktoré sa večer rozžiaria vďaka sviečke umiestnenej vnútri. Kedysi boli typickým symbolom tohto sviatku ohnivé uhlíky, Kelti totiž chceli ich svetlom zahnať duše mŕtvych a ochrániť svoj dom. V Amerike ich nahradili typické jesenné plody – tekvice, ktoré sa dajú ľahko vydlabať. Navyše, hrozivé tváre s blčiacimi očami vyrezané do tekvíc pôsobili naozaj strašidelne. 

Vyrezané tekvice na záhrade

Tekvicový „svetlonos“, ktorý bol aj u nás tradičnou jesennou dekoráciou, by v záhrade na Halloween určite nemal chýbať. Symbolmi tohto sviatku sú však aj strigy, kostry, čierne mačky, havrany, pavúky a pavučiny. Správnu halloweensku atmosféru teda môžete vniesť do záhrady aj inými strašidelnými ozdobami, ideálne takými, ktoré v tme svietia.

Umelá tekvica so svetielkami

Chodník môžete napríklad olemovať „stromoradím“ z klasických metiel, na akých lietajú bosorky, na ktoré naviniete svetlené reťaze. Pred dom môžete postaviť „duchov“ z plachiet alebo obliečok – na výplň sa dá využiť čokoľvek, čo máte doma, od násad na náradie až po lopty, na správne „duchovské“ oblečenie sa ideálne hodí obyčajná biela plachta. Strašidelné kahance a halloweenske ozdoby by nemali chýbať v žiadnom okne a ani záhradný domček by nemal ostať nevyzdobený. Pred ním je ideálne miesto na strašidelné tekvicové hlavy, na dvere záhradného domčeka zas môžete navešať čierne netopiere a pavúky vystrihnuté z papiera.

Rozsvetlené svetielka v tvare duchov

Zabavte sa s deťmi

Hoci zvyk chodiť v strašidelných kostýmoch od dverí k dverám so slovami „trick or treat“ sa u nás veľmi neujal, Halloween si s deťmi môžete aj tak užiť. Je to predsa skvelá príležitosť na vymýšľanie a tvorenie, ktoré naše ratolesti naozaj milujú. Určite sa s nadšením pustia do vystrihovania netopierov, maľovania pavúkov, vyrábania masiek a kreslenia strašidelných tvárí na tekvice.

Dievčatko sedí na tekvici a usmieva sa

S ich dlabaním a vyrezávaním budú možno potrebovať trochu pomôcť, ale spoločné tvorenie je predsa tá správna rodinná zábava. Malí duchovia, ktorí sa budú skvelo vynímať na okne alebo na chladničke, sa dajú vyrobiť z jesenných listov – stačí do nich vystihnúť okrúhle oči alebo namaľovať strašidelnú tvár s otvorenými ústami.

Pokreslené tekvice s umelými farebnými vlasmi na predaj

Jednoduchú halloweensku dekoráciu môžete vyrobiť aj zo zaváraninového pohára, ktorý omotáte obväzom, aby pripomínal múmiu. Nalepíte alebo namaľujete naň oči, zapálite v pohári sviečku alebo kahanec, a strašidelný svietnik je hotový. Pri večernom zapaľovaní kahancov a sledovaní svietiacich tvárí, ktoré na Halloween zaplnia záhradu, obkolesia terasu a obkľúčia záhradný domček, budú mať deti presne ten zábavne strašidelný pocit, vďaka ktorému berieme tento sviatok na milosť, aj keď nie je tak úplne náš. Detský Halloween by predsa mal byť najmä o fantázii a zábave.

 

Na slovenskú nôtu

Ak vás strašidelné jesenné dekorácie v štýle Halloweenu až tak nenadchli a predsa len ostanete radšej verní našej „dušičkovej“ klasike, potom si s vydlabávaním tekvíc nemusíte robiť starosti – sú predsa krásne tak, ako narástli. Základom jesennej výzdoby na záhrade môžu byť práve tekvice – vydržia vonku naozaj dlho a ak vytvoríte skupinku z viacerých kusov rôznych druhov či veľkostí, bude určite pôsobivou jesennou dekoráciou.

Bližší pohľad na studničku z ľavej strany

Môžete ňou vyzdobiť vstup do domu, terasu, priestor pred záhradným domčekom alebo okraj trávnika. Tekvice pekne vyniknú aj v kombinácii s okrasnými trávami, prípadne k nim môžete pridať črepníky s jesennými kvetmi, ako sú astry či rozchodník, alebo plodmi obsypané čili papričky. Kombinácie v žiarivých farbách jesene budú určite pôsobivé.