Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako správne uskladniť drevo na zimu

GARDEON žltý záhradný domček s prístreškom na drevo a prístreškom pre dve autá
Publikované 15.03.2023 10:00

Ste nadšený z nového krbu či kachlí? Zaobstarali ste si na zimu dostatok dreva, ktoré bude udržiavať rodinný kozub a natešený sa púšťate do rozpálenia ohňa v krbe. Zapálite plameň. Drevo sa však nechytá. Veď ste ho predsa podložili starými novinami, aj triesok ste použili dostatok. Poleno je ale príliš vlhké. Kvôli nesprávnemu uskladneniu dreviny je váš prvý pokus zmarený. Tak sa poďme pozrieť na to, ako predísť tejto situácii.

Keď kúrite správnym drevom

Začnime od základov. Dreviny sa delia na mäkké pochádzajúce z ihličnatých stromov a tvrdé z listnatých. Mäkké drevo rýchlo zhorí a pri pálení z neho môžu odlietať iskry. Pokiaľ máte otvorený krb, tak zbytočne neriskujte, že sa vám z iskry chytí koberec. Na pálenie je vhodnejšie práve tvrdé drevo. Podľa skúsených kuričov je výbornou voľbou breza, buk, dub alebo aj hrab. Tieto dreviny horia pomalšie a nepraskajú.

Stabilný oheň v rodinnom krbe

Vybrali sme si kvalitné drevo a teraz sa pozrime na jeho stav. Ideálne drevo je tvrdé a suché. Ak máte tú možnosť, nechajte ho aj rok odležať. Čím dlhšie ho skladujete, tým je suchšie a čím je suchšie, tým horí stabilnejšie. Treba sa však uistiť, že vám drevina pri skladovaní nesplesnivie alebo nezhnije.

Príprava na zimný spánok

Vaše palivové drevo nie je medveď, ktorý len tak voľne na vašej záhrade cez zimu oddychuje. Potrebuje poriadny „brloh“. Presne ako vaše drevo. Ako teda správne uskladniť palivové drevo na zimu? Urobte 3 jednoduché kroky:

  1. Podložte drevo tak, aby nemalo priamy kontakt so zemou. V zime je pôda veľmi vlhká. Drevina by sa mohla znehodnotiť.
  2. Zabezpečte cirkuláciu vzduchu okolo polien. Aj drevo potrebuje dýchať. Keď ukladáte polienka na seba, dávajte pozor, aby ste udržovali dostatočné medzery, kadiaľ môže prúdiť vzduch. Drevo sa tak priebežne suší.
  3. Postavte prístrešok. Hoci drevo potrebuje vzduch, to neznamená, že by malo ostať nezakryté. Prikrývame ho však len zvrchu, nie z bokov. Najvhodnejšie je vybudovať prístrešok, ktorý vám vydrží viac rokov. Myslite dlhodobo. A pozor – strecha nesmie pretekať.

Ako si Pat a Mat postavili prístrešok na drevo

Poznáte rozprávku Pat a Mat? Domáci kutilovia sa rozhodli postaviť si prístrešok na drevo. Ako to dopadlo? Stavali ho niekoľko týždňov. Zatiaľ bolo drevo uložené na zemi a pár polien chytilo pleseň. Keď prístrešok postavili a drevo presunuli, po čase začala pretekať strecha. Drevo zvlhlo a zhnilo.

Takýto hororový príbeh sa však vám nestane ak investujete do montovaného prístrešku, ktorý bude postavený za pár hodín. Bude kvalitný, pevný a trvácny. Postavte si moderný a užitočný prístrešok pre drevo.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON