Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako vytuningovať garáž pre vašu motorku

Motorky, bicykle, závesné systémy v garáži Gardeon
Publikované 24.01.2023 11:19

Aj vy ste vždy túžili po pravej motorkárskej dielni? Poďte si ju vyskladať spolu s nami. Veľkosť garáže závisí od toho, koľko motoriek vlastníte, alebo od toho, či plánujete pracovať aj na mašinách vašich známych. Premýšľajte nadčasovo. Pokiaľ chcete pracovať iba na svojej motorke, tak rozloha štandardnej jednomiestnej garáže 2,7 x 5 m bude dostačujúca.

Pekne od podlahy

Nerovný povrch či prasknutá podlaha nie sú ideálny podklad do žiadnej garáže, nieto ešte do vašej motorkárskej dielne. Takže, čo vám odporúčame? Najskôr opravte zničenú podlahu. Pokiaľ len uvažujete o novej montovanej garáži a podklad si práve vyberáte, všetkými desiatimi hlasujeme za betónovú platňu.

Ale chcelo by to ešte niečo navrch. Laminát, kamene ani vinyl však v tomto prípade nepostačia. Potrebujete podlahu, ktorá sa jednoducho nanáša, zacelí celý povrch, ale zároveň izoluje, odoláva škvrnám (olej, nafta a pod.) a navyše sa ľahko čistí. Pozrite sa, ako vytvoriť epoxidovú podlahu.

Alternatívou je ešte polypropylénová podlaha, ktorá funguje ako skladačka. Je veľmi odolná. No tu si dávajte veľký pozor na rovnosť povrchu pod ňou, pretože inak by mohla vŕzgať pri každom vašom pohybe.

Svetlo, teplo a čerstvý vzduch

Elektrina a svetlo sú nevyhnutnou súčasťou garáže či dielne. Kúpte dostatočne silné, ale zato šetrné LED žiarovky a zabezpečte strategicky rozložené zásuvky po celej garáži, aby ste mali elektrinu vždy po ruke.

Čo sa týka zateplenia, je určite lepšie zatepliť garáž skôr, než príde zima. V prípade garáže, ktorá slúži ako dielňa na motorku, možno nebudete potrebovať komplexné vykurovanie. Postačí ohrievač. Pre istotu vám pripomíname, aby ste akékoľvek výhrevné teleso držali ďalej od horľavých látok.

A čo vetranie? Výpary a smrad z rôznych chemikálií môžu v uzavretom priestore ohroziť vaše zdravie. Okno je dobrý nápad, ale v zime počas studených dní by nemalo byť otvorené dlho, aby radikálne neznížilo teplotu v miestnosti. Preto uvažujte o dodatočnom vetracom systéme, prípadne odsávaní.

Usporiadané a štýlové steny

Organizovaná a uprataná garáž vám neuveriteľne urýchli a uľahčí prácu. Urobte si zóny – náradie, pohonné hmoty, oleje a iné kvapaliny, čistiace prostriedky, pracovné oblečenie, ponk a, samozrejme, vaša motorkárska výbava. Pokiaľ vám vaša murovaná či montovaná garáž slúži aj ako sklad, pokúste sa ho oddeliť – popremýšľajte nad úložnými priestormi nad hlavou alebo vyčleňte jednu stenu pre skrine a boxy.

A čo štýl vašej garáže? Popremýšľajte nad dekoráciami.

Špeciálna motovýbava

Čo všetko potrebujete do svojej motodielne? V prvom rade zdvihák na motorku. Môžete si kúpiť originál v obchode alebo vymyslieť alternatívu.

Čo ešte? Taký štandard – poriadna gola sada, kľúče na sviečky, očko-vidlicové kľúče, ale tiež náradie špecifické pre konkrétnu značku motoriek. Všetko náradie môžete uložiť na stenu alebo do mobilného vozíka, aby ste ho mali vždy po ruke. A náš posledný tip – kúpte si ohňovzdorný smetný kôš.

Nezabudnite ale ani na praktické vychytávky, ako sú rádio, minichladnička alebo pohodlná stolička. Vytvorte si garáž, v ktorej vám bude dobre, ale nie až tak, že sa už do domu nevrátite.

Fotografie z garáže pre motorky, ktorú sme realizovali pre nášho zákazníka.