Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako využiť sedlovú strechu?

GARDEON garáž pre dve autá sedlová strecha skladajúci sa rebrík zo stropu 1
Publikované 10.10.2023 10:00

Sedlová strecha na garáži či záhradnom domčeku nemusí byť len estetickou záležitosťou. Priestor pod ňou sa dá aj prakticky využiť na odkladanie rôznych vecí. Ideálne pritom je, ak si túto možnosť premyslíte vopred — ešte pred objednaním zvolenej montovanej stavby.

Využite každý milimeter stavby vo svoj prospech

Montovaná garáž alebo záhradný domček so šikmou strechou je štýlovou voľbou, ktorá sa hodí najmä do vidieckej zástavby, alebo k rodinnému domu s podobným typom zastrešenia. Sedlová strecha však zároveň ponúka aj priestor navyše, ktorý sa dá prakticky využiť na odkladanie vecí, a to ako v záhradnom domčeku, tak aj v garáži. Stačí osadiť do stropu tzv. podkrovné schody, teda poklop spojený so skladacím rebríkom, pomocou ktorého sa dostanete do podstrešného priestoru.

Toto jednoduché a úsporné riešenie vám umožní uložiť sem napríklad vybavenie do záhrady, ktoré využívate len v sezóne — nafukovací bazén, záhradný gril, rozloženú trampolínu a podobne. Rozličné objemné predmety vám tak nebudú mimo sezóny zaberať miesto na policiach, ani zavadzať na zemi v garáži alebo v záhradnom domčeku.


Ako ušetriť miesto v garáži alebo v záhradnom domčeku? Vytvorte si dodatočný odkladací priestor nad stropom — pod šikmou strechou. To, čo budete mať uložené nad hlavou, vám tak nebude prekážať pod nohami.


Ako vyzerá priestor pod sedlovou strechou našich stavieb?

Nosnú konštrukciu sedlovej strechy na našich montovaných stavbách tvoria oceľové priehradové nosníky, na ktoré sa zhora upevní dvojplášťová strešná krytina. Zo spodnej strany nosníkov potom môžu, ale nemusia byť osadené plošné panely, ktoré pod šikmou strechou vytvoria rovný strop.

Kedy je v montovanej stavbe GARDEON so sedlovou strechou rovný strop a kedy nie je?

  • Pri stavbe s nezateplenou strechou je celý vnútorný priestor otvorený až po strešnú krytinu. To znamená, že priestor je bez stropu a strešné nosníky, ktoré tvoria konštrukciu strechy, sú viditeľné.
  • V prípade stavby so zateplenou strechou sa pod strešné nosníky namontuje strop zo zateplených THP panelov. Medzi stropom a sedlovou strechou tak vznikne uzavretý priestor, ktorý možno využiť na odkladanie.

Ako sa dá miesto pod strechou využiť na odkladanie?

V montovaných stavbách GARDEON so sedlovou strechou štandardne nie je priestor nad zatepleným stropom prístupný. Je teda potrebné na vhodnom mieste dodatočne vytvoriť vstup do tohto priestoru — môže sa napríklad vyrezať do panelu otvor, do ktorého sa následne osadia skladacie podkrovné schody, prípadne sa dá niektorý strešný panel úplne vynechať, čím sa umožní sprístupnenie podstrešného priestoru pomocou rebríka či schodov.

Priestor nad stropom (medzi strešnými nosníkmi), kde dočiahnete zo schodov, potom môžete využiť napríklad na uloženie sezónneho vybavenia či športových potrieb. Naše oceľové strešné nosníky sú dostatočne pevné a únosné, montovaný strop z THP panelov však nie je pochôdzny, preto by ste naň určite nemali vstupovať. Ak chcete na stropné panely uložiť ťažké predmety, je potrebné dodatočné spevnenie stropu.

Na čo treba pamätať pri objednávaní stavby

  • Ak plánujete využívať priestor pod šikmou strechou na odkladanie, je potrebné vybrať si v našom konfigurátore izolovanú montovanú stavbu a zaškrtnúť voľbu strešnej izolácie. V tom prípade vám dodáme objekt so sedlovou strechou a zatepleným stropom z THP panelov.
  • Ideálne je už pri objednávaní stavby skonzultovať s našimi technikmi aj možnosti ďalších úprav — urobenie výrezu na konkrétnom mieste, vynechanie stropného panelu či vytvorenie dodatočného spevnenia.
  • Ak chcete vytvoriť odkladacie priestory pod šikmou strechou v garáži, je potrebné počítať aj s tým, že pri otváraní sa garážová brána zasúva pod strop (a to nielen sekcionálna, ale aj výklopná), a je tu umiestnený tiež motor, ktorý bránu poháňa. Otvor a schody do podstrešného priestoru by teda mali byť umiestnené tak, aby nekolidovali ani s konštrukciou na pohyb brány, ktorá je upevnená pod stropom, ani s bránou samotnou.

Využite priestor medzi stropnými nosníkmi

Samozrejme využívať priestor nad vašou hlavou je možné aj iným spôsobom. Stačí byť trochu kreatívny a zjednodušiť si život ľahkými vylepšeniami. Môžete si medzi nosníky vložiť dosky alebo laty a povkladať do medzery, ktorá vznikne napríklad hadicu, či iné úzke a ľahké predmety, ktoré by vám inak zavadzali pod nohami.

Fotografie: GARDEON