Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako zaizolovať podklad v garáži či záhradnom domčeku?

Atypická garáž v showroome GARDEON
Publikované 16.09.2021 10:00

Máte pod garážou alebo pod záhradným domčekom betónovú základovú dosku a chceli by ste ju zaizolovať a vyrovnať? Pozrite si krok za krokom, ako sme postupovali pri profesionálnej úprave betónového podkladu v garáži. Rovnako si môžete urobiť hydroizoláciu a nivelizáciu podlahy aj vy svojpomocne.

Penetrácia betónu

Aj keď je táto vrstva takmer neviditeľná, je veľmi dôležitá. Penetračný náter totiž betónový podklad zjednotí , upraví jeho nasiakavosť, zvýši priľnavosť a „zlepí“ prach na povrchu. Najmä však zlepší väzbu podkladu s ďalšími vrstvami. Bez penetrácie môže vyjsť celá vaša ďalšia práca nazmar, preto tento krok určite nevynechajte!

Úplne prvým krokom, ešte pred samotnou hydroizoláciou betónovej dosky, je teda príprava povrchu na penetráciu. Z celej plochy odstráňte uvoľnené časti, prach pozametajte alebo povysávajte priemyselným vysávačom, prípadné mastné škvrny očistite saponátom alebo odmasťovacím prostriedkom. Keď betón vyschne, naneste štetcom alebo valčekom s vlasmi jednu vrstvu penetračného náteru (buď neriedeného, alebo riedeného podľa návodu pri konkrétnom produkte). My sme použili neriedenú hĺbkovú penetráciu určenú na nasiakavé podklady.

Penetrácia schne zvyčajne asi hodinu až dve. Konkrétny čas závisí aj od teploty či vlhkosti vzduchu. To, či je povrch suchý, však zistíte celkom jednoducho – pohľadom. Keď povrch zmatnie, stratí belavý nádych, a na dotyk je suchý, môžete pokračovať ďalšou vrstvou.

Hydroizolácia podlahy

Na napenetrovaný betónový podklad môžete aplikovať izoláciu proti vlhkosti. My sme použili Tekutú lepenku, čo je trvale pružný mrazuvzdorný hydroizolačný náter vhodný na bežné podklady, ako je betón či murivo. Môže sa použiť v interiéri aj v exteriéri – napríklad na vodotesnú izoláciu v pivničných priestoroch, ale aj pod dlažbu na terasách. Výhodou tekutej hydroizolácie je, že sa jednoducho aplikuje a vytvorí súvislú vrstvu, ktorá zabraňuje prenikaniu vody do konštrukcií.

Zmes rozmiešajte podľa návodu a naneste ju na napenetrovaný betón štetcom, valčekom alebo oceľovým hladidlom. Tekutá hydroizolácia sa aplikuje v dvoch na seba kolmých vrstvách, teda „krížovou metódou“ – prvú vrstvu nanášajte smerom zľava doprava, druhú potom zhora nadol (alebo naopak). Druhú vrstvu naneste, keď je prvá vrstva ešte mierne vlhká, čo je približne po 8 až 12 hodinách. Hydroizoláciu potiahnite aj kúsok na steny, tak, aby prevyšovala okreje sokla budúcej podlahy. Rohy a kúty teba vystužiť dilatačnou páskou, ktorá sa vkladá do čerstvo nanesenej prvej vrstvy izolačnej stierky.

Ďalšou vrstvou môžete pokračovať, keď bude hydroizolácia dostatočne vytvrdnutá, čo je za dva až tri dni.

Video z nanášania hydroizolácie -1.

Video z nanášania hydroizolácie -2.

Video hotovej hydroizolácie.

Vyrovnanie podlahy – samonivelačná stierka

Po zaizolovaní betónu môžete naniesť samonivelačný poter vhodný do exteriéru. Ten vytvorí v garáži perfektný podklad pod dlažbu alebo liatu epoxidovú podlahu. Najskôr je však potrebné aplikovať adhézny mostík (stačí v jednej vrstve), čo je vysoko priľnavý náter ktorý zabezpečí, aby sa vrstva hydroizolácie a cementová nivelačná stierka spojili.

Po adhéznom mostíku môžete naliať na celú plochu samonivelačnú hmotu do požadovanej výšky – napríklad tak, aby podlaha v garáži nadväzovala na dlažbu pred garážou. Nezabudnite však najskôr upevniť prechodovú lištu, ktorá vytvorí dilatačnú škáru a zároveň hranicu medzi dvoma typmi podláh elegantne začistí. Pri výbere samonivelačnej hmoty si na obale pozrite, na akú hrúbku vyrovnávacej vrstvy je určená. My sme v garáži použili samonivelačnú poterovú zmes na báze cementu, ktorá je vhodná na veľkoplošné vyrovnávanie nerovností na betónových podlahách, a štandardne sa nanáša v hrúbke 4 až 5 mm. Hmotou, ktorú sme si zvolili, sa však môže v jednom pracovnom kroku vytvoriť vrstva hrubá 2 až 20 mm.

Suchú zmes z vreca rozmiešajte s čistou vodou podľa návodu, tak, aby sa hmota primerane roztekala, a čo najrýchlejšie ju aplikujte (asi do 20 minút). Ak potrebujete naniesť k už položenému materiálu nový, urobte tak čo najskôr, inak sa navzájom nespoja. Hmotu nalievajte v pruhoch vzdialených od seba približne 20 až 30 cm a roztiahnite ju pomocou špachtle, hladidla, alebo hliníkovej laty. Aby ste odstránili prebytočný vzduch a nanesená vrstva sa zarovnala, použite následne pórovací valček, tzv. ježka.

Prvé tri dni by ste mali čerstvú cementovú stierku chrániť pred prievanom a priamym slnkom, aby nevysychala príliš rýchlo. Určite ju však nekropte – nie je to klasický betón!

Poter do garáže je hotový a pripravený na finálnu vrstvu podlahy, ktorou môže byť napríklad liaty epoxid.