Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Garáž alebo prístrešok?

GARDEON dvojgaráž, záhradný domček a prístrešok antracit 3
Publikované 20.09.2023 12:24

Garáž alebo prístrešok – čo je pre mňa výhodnejšie? Ak ste sa rozhodli pre vybudovanie obytného priestoru pre vášho štvorkolesového miláčika, patrí vám úprimná gratulácia. S narastajúcim technickým pokrokom, kriminalitou a vynaliezavosťou, je toto riešenie nezbytným krokom ako ochrániť aspoň svoje vozidlo. To, či si zvoliť prístrešok, pergolu alebo garáž, záleží na viacerých rozličných faktoroch a vašich preferenciách, pretože každá varianta má svoje prednosti i úskalia.

Prístrešok

Pod pojmom prístrešok si môžeme predstaviť akúkoľvek nie úplne uzavretú, vzdušnú a zastrešenú záhradnú stavbu, ktorá je buď súčasťou domu alebo je riešená samostatne. Pri finálnom výbere tejto varianty zakrytia vozidla hrá vo väčšine prípadoch predovšetkým nízka obstarávacia cena. Je však namieste si ujasniť, koľko ďalších rovnako úmerných výhod si pri voľbe prístrešku môžeme dopriať.

Prístrešok ako ochrana pred prírodnými vplyvmi

Auto stojace pod prístreškom je dostatočne chránené pred nepriaznivým počasím v podobe dažďa, snehu alebo krupobitia. Zároveň ho nevystavujeme prudkým výkyvom teploty, teda nedochádza ku kondenzácii vodných pár a naviac stále okolo neho voľne prúdi vzduch, čo umožňuje rýchle vyschnutie a oddialenie vzniku korózie. Taktiež prehrievanie auta v lete či intenzívne UV žiarenie nemajú pod prístreškom žiadnu šancu, čo je ďalšie veľké plus, pretože obe spomínané veci zapríčiňujú starnutie laku.

Prístrešok a jeho jednoduchá a rýchla realizácia

Rýchlosť, variabilita a jednoduchosť pri vybudovaní prístrešku šetria váš čas a peniaze. Svižné zloženie a rozloženie určite uvítate pri jeho zostavovaní, premiestňovaní či sťahovaní. Je dôležité podotknúť, že táto rýchlosť má podobu niekoľkých dní čo dokonca hodín.

Prístrešok ako bariéra pred rušnejšou cestnou komunikáciou

Prístrešok môže vhodným umiestnením medzi rušnou komunikáciou a pokojnou zónou záhrady slúžiť ako ochrana pred hlukom a ruchom, kedy sa táto ochrana dá ešte viac umocniť umiestnením dielne alebo skladu na záhradné náradie do zadnej časti prístrešku. Jednoduchšie vybavovanie stavebného povolenie pri dodatočnej stavbe a možnosť využitia prístrešku ako priestor pre posedenie s priateľmi a letná grilovačka predstavujú jeho ďalšie výhody.

Záporné stránky prístrešku:

– Menší komfort

– Nižšia bezpečnosť

Nižšiu bezpečnosť však môžeme eliminovať zabudovaním praktických výsuvných či rolovacích garážových dverí.

Druhy prístreškov

Vziať na seba môžu akúkoľvek podobu, napríklad drevený prístrešok, kovový prístrešok, prístrešky v rôznych kombináciách plastu, kovu, skla alebo napríklad sedlové strechy, pričom je vo všeobecnosti za potrebu riešiť len podklad a ukotvenie stĺpov garážového prístrešku. V prípade dreveného prístrešku je možné nechať konštrukciu obrásť napríklad popínavými rastlinami.

Za zmienku stojí v neposlednej rade novinka na trhu v podobe montovaných prístreškov s hotovou omietkou, ktoré sú charakteristické dlhou životnosťou a nevyžadujú žiadnu údržbu.

Sortiment montovaných prístreškov je rozmanitý a umožňuje výber z rôznych rozmerov, odtieňov či typov striech.

Garáž

Teplé, suché a bezpečné miesto pre vaše vozidlo, to je garáž. Ten, kto sa rozhodne pre danú variantu, väčšinou nekladie dôraz na jej nákladovú stránku, pretože jeho hlavným cieľom je čo najviac ochrániť svoj motorový klenot.

Garáž ako ochrana pred nebezpečím

Držať svoje veci pod zámkom je najbežnejší spôsob ochrany pred pouličnými lupičmi. Pokiaľ auto stojí zaparkované vonku, krádež v tomto prípade nie je žiaden problém.

Do akej miery vozidlo chráni garáž? Už len tým, že ju vlastníte, upútavate pozornosť a vytvárate zločincom domnienku, že v nej ukrývate vozidlo väčšej hodnoty a v prípade že je zabudovaná v dome, mu zasielate pomyselnú pozvánku do vášho súkromia. Preto je potrebné garáže zaopatriť vhodným typom garážových brán so zámkami s čo najlepšou triedou – to isté platí pre priechodné dvere v prípade garáže spojenej s domom, ktoré by mali byť zároveň protipožiarne – a v neposlednej rade taktiež safety boxami so zemným kotvením. Potom môžeme o garáži prehlásiť, že je bezkonkurenčným bezpečnostným úkrytom pre váš automobil.

Garáž ako taká však drží sama o sebe ochranársku ruku pred všemožnými nepriaznivými klimatickými podmienkami a prírodnými živlami – samozrejme mimo osobne zapríčinený požiar – ktoré by inak mohli na vašom aute spôsobiť nevyčísliteľné škody, čo je jej ohromnou výhodou. V obdobiach mrazov ponúka komfort v podobe nástupu do vyhriateho vozidla.

Pozor! Aby garáž plnila funkciu pre ktorú je určená, v tomto prípade ochranu vozidla, je dôležité do nej zabudovať vzduchotechniku alebo odvretrávacie šachty.

Garáž ako viacúčelový objekt

Garáž skrýva nepreberné možnosti skladovania bicyklov, kosačiek na trávu či iného náradia, vykonávanie kutilských koníčkov ba dokonca k príležitostnému prespaniu. Aby však bol priestor pre všetky účely dostatočný a pohodlný, je za potrebné si túto myšlienku rozvrhnúť a stanoviť ešte vo fáze projektovania.

Záporné stránky garáží

– Vyššia cena a náklady spojené so zaobstarávaním a réžiou

– Časová náročnosť pri príprave a priebehu jej výstavby

Avšak aj záporné stránky garáže sa dajú eliminovať riešením v podobe prelomových plechových garáží s hotovou omietkou, ktorých náklady na obstaranie sú o 60% nižšie ako v prípade tých bežných murovaných alebo prefabrikovaných. Vzhľadom k tomu, že sú montované, je možné ich postaviť už v priebehu niekoľkých hodín.

Druhy garáží

Podľa umiestnenia rozlišujeme garáže mimo dom, prepojené s domom alebo v suteréne. Podľa materiálu rozlišujeme napríklad murované, tehelné, betónové alebo plechové, avšak prakticky sa dajú zhotoviť z akéhokoľvek materiálu, tak aby zodpovedali charakteru vášho domu. Tak ako aj pri prístreškoch, garáž je možné zhotoviť s pultovou strechou, so sedlovou strechou, na mieru či dokonca radové garáže a to na kľúč alebo svojpomocne.

V dnešnej dobe môžete mať garáž presne podľa vašich predstáv a preferencií.

„ Zaobstaraním garáže či prístrešku ušetríte mnoho škrabancov nie len na aute, ale aj na duši.“

Fotografie: GARDEON