Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Keď chce chlap vyhrať stávku o najlepšie záhradné sedenie

Detail na vnútro pergoly s letným posedením z dreva
Publikované 23.07.2023 11:36

Traja chatári sa stavili, ktorý z nich urobí do Veľkej noci lepšie záhradné sedenie. Nás oslovil jeden z nich, aby sme mu pomohli s jeho zastrešením. Rodina pána Ľuba má teraz pekný a funkčný prístrešok a my kopu informácií o záhradnom sedení. Radi sa s vami o ne podelíme. 

Pán Ľubo nás oslovil mailom. Už podľa neho bolo jasné, že pôjde o obojstranne výhodnú spoluprácu. „Vážená spoločnosť Gardeon. Mám problém. Sme traja priatelia v jednej chatovej oblasti neďaleko obce Veľká Lehôtka. Strávili sme tu spolu s rodinami sviatky a v rámci veselej nálady sme vyhlásili stávku o najlepšie záhradné sedenie. Všetci traja sa ho už niekoľko sezón snažíme urobiť. Ženy sa nám smejú, že stále márne. Keď prehrám, prídem o tridsať sixpackov piva a tri kilá klobás. Preto musím do Veľkej noci, kedy sa tu opäť stretávame, urobiť najlepšie záhradné sedenie. To som už vyriešil, problém mám ešte s jeho zastrešením.

Chcem totiž, aby sme ho mohli užívať aj počas zlého počasia. Som pevne rozhodnutý stávku vyhrať. Viem, že vy sa venujete najmä altánkom, záhradným domčekom a montovaným pergolám. Odporučil mi vás sused, ktorému ste robili oceľovú garáž, a potom si u vás dal robiť ešte aj záhradný domček. Vraj ste mu dobre poradili. Tiež nemám chuť riešiť o pár mesiacov mach, hnilobu alebo nejaké plesne na streche. Je mi jasné, že to musí byť urobené poriadne. Ďakujem, s úctou, Ľubo.“

Od najlacnejšieho…

„Premýšľal som aj o možnosti, že kúpim hotový nábytok. Ak taký hľadáte aj vy a idete na cenu, odporúčam pozrieť bazos.sk, Marketplace na Facebooku, rôzne predajné skupiny vo vašej blízkosti, či darujemzaodvoz.sk. Všade viete nájsť záhradný nábytok z druhej ruky, ktorý môže plnohodnotne spĺňať vaše požiadavky a ešte zopár rokov robiť radosť. Veľmi som bol prekvapený, čoho všetkého sa ľudia zbavujú. Niekedy to vyzerá ako úplne nový a bezchybný nábytok. Samozrejme, že nemusíte zohnať to pravé, čo potrebujete. Ako ja. Ja som napokon usúdil, že pre nás bude najvýhodnejšie urobiť nábytok na mieru.

Po najdrahšie….

Záhradné sedenie je druhá obývačka. Plne funkčná počas letných dní, a ak sa k nemu postavíme rozumne, využívať ju budeme aj počas chladnejších mesiacov.  V špecializovaných predajniach, ktoré sú aj online, je veľká škála výberu nábytku, ktoré zvládne aj rozdielne teploty. Od sedení za priaznivú cenu až po náročné mrazuvzdorné do – 40 °C. Ide o umelý ratan s označením HDPE.

„Dobrým riešením je aj železná konštrukcia, ktorá je trvácnejšia ako drevo. To je síce krásne, ale časom môže zvetrať. Železná konštrukcia musí byť tiež ošetrovaná a to prípravkami na ochranu železa. Ešte existujú hliníkové konštrukcie. Sú to kvalitné materiály pre náročných užívateľov. Na chatu, ktorá nie je celkom chránená, každý deň videná a používaná, to nie je nutné. Ratanové relaxačné sedenie by stačilo. To môže byť pohodlné a estetické zároveň. Dobré rady o ratane nájdete na stránke čarovné kreslá. Tam som čerpal informácie aj ja.“

Pergola

„Pôvodne som myslel, že to bude veľká investícia a radšej pergolu urobím sám. Mýlil som sa, a tak som rád, že tú náročnejšiu časť urobil niekto za mňa za. Nechcel som riskovať, že niečo podcením alebo zabudnem a sedenie bude rýchlejšie podliehať zlému počasiu. Zastrešenie chráni nábytok a predlžuje jeho užívanie. Ja som tam navyše potiahol elektriku, aby sme mohli vonku pozerať pri pivku a grilovaní futbaly. Preto som chcel, aby bolo zastrešenie urobené poriadne.“

Pán Ľubo chcel vytvoriť miesto, kde sa bude stretávať s priateľmi, sledovať futbalové prenosy, grilovať klobásky a steaky a tráviť čas s rodinou. Prípadne si tam popoludní zdriemne. Preferoval teda pohodlné sedenie sedačkového typu. V lese má dosť priestoru na to, aby si k nemu dobudoval aj miesto pre stôl a stoličky a natiahol plátno na projektor. Ak to váš pozemok neumožňuje, porozmýšľajte najskôr, akú funkciu vášmu sedeniu chcete priradiť prioritne.

Nezabudnite na to, že toto miesto sa stane vašou druhou obývačkou a postupne naň budete nosiť viac a viac vecí, ktoré chcete mať po ruke. Súčasťou sedenia môže byť napríklad skvelá hojdacia sieť alebo lezecká stena. Všetko je možné. Treba sa len popozerať a vedieť, po čom túžite vy a vaši blízki.

Pán Ľubo to vedel veľmi dobre. Svoju rodinu a kamarátov plánuje poriadne prekvapiť. Správne sa rozhodol aj sedenie zastrešiť. Je škoda pozerať sa naň spoza okien, nemôcť ho užívať v chladnejších mesiacoch. Ak postavíme záhradné sedenie iba na leto, počas jesene a v zime zbytočne prichádzame o metre štvorcové. Ak sedenie zastrešíte, nemusíte riešiť kam s matracami, grilom a všetkým, čo treba chrániť pred dažďom. To oceníte nielen vy, ale celá rodina. A o tú predsa ide, ak sa niečo snažíme vytvoriť.

PS: Ak pán Ľubo vyhrá, sme vraj pozvaní na ochutnávku klobás.


Fotografie: GARDEON