Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Kúpeľňa v záhradnom domčeku

Sprchový kút s umývadlom v domčeku
Publikované 11.04.2024 10:00

Montovaný záhradný domček GARDEON nemusí ani zďaleka slúžiť len ako priestor na uloženie záhradného náradia. Možnosti na jeho využitie sú omnoho širšie. Môžete si v ňom zariadiť napríklad perfektnú letnú kúpeľňu!

Letná kúpeľňa v záhradnom domčeku je veľmi praktickým riešením ak máte na záhrade bazén, z ktorého je to do kúpeľne v dome priďaleko. Sprcha pred vstupom do bazéna alebo po tom, čo z vody vyjdete, tak bude pekne poruke – presne tam, kde ju potrebujete, aby ste nemuseli napríklad nechať deti v bazéne pridlho bez dozoru. No a keď sme pri deťoch, pri tých oceníte takúto letnú kúpeľňu na záhrade ešte viac.

Využijete ju však aj keď bazén nemáte a radi sa na záhrade slníte. Kvôli osvieženiu tak nemusíte neustále behať do domu – stačí vbehnúť do sprchy, ktorá môže byť v záhradnom domčeku celkom blízko. Miesto, kde sa môže človek umyť alebo osviežiť, sa však na záhrade hodí aj pri iných aktivitách, pri ktorých sa človek ušpiní alebo poriadne zapotí – od práce okolo zelene až po cvičenie na čerstvom vzduchu. Kúpeľňa v záhradnom domčeku je taktiež skvelým doplnkom k záhradnej saune – okrem sprchy na umytie či ochladenie si tu totiž môžete vytvoriť aj miesto na oddych medzi jednotlivými saunovacími cyklami. Stačí si len zvoliť vhodnú veľkosť záhradnej stavby.

Ako si navrhnúť kúpeľňu v záhradnom domčeku

V prvom rade si premyslite, čo vo svojej záhradnej kúpeľni potrebujete. Základom by malo byť umývadlo, sprchovací kút a aspoň minimálne odkladacie priestory (napríklad na čistiace prostriedky a zopár uterákov). Určite sa však môže hodiť aj WC. Pri kúpeľni, ktorá by mala byť doplnkom k záhradnej saune, treba pamätať aj na miesto na odpočinok s kreslami, prípadne s ležadlom.

Podľa týchto požiadaviek by ste si mali jednak zvoliť rozmery záhradného domčeka (môžete si ich jednoducho navrhnúť v našom konfigurátore), jednak prichystať potrebné rozvody vody a odpadu pri príprave podkladu.

A ako zvoliť optimálne rozmery záhradného domčeka, ktorý bude slúžiť ako letná kúpeľňa? Pri umývadle počítajte s minimálnou šírkou cca 60 cm a hĺbkou 45 cm, pri sprchovacom kúte s minimálnymi rozmermi aspoň 80 × 80 cm (lepšie je však zvoliť väčší sprchovací kút, napríklad 90 × 90 cm, ktorý je pohodlnejší). Na jednoduchú letnú kúpeľňu s umývadlom a sprchovacím kútom vám teda pohodlne postačí záhradný domček GARDEON s minimálnymi rozmermi (2 × 2,1 m), do ktorého sa vám v prípade potreby zmestí aj toaleta (na WC by ste mali počítať s priestorom aspoň 80 × 110 cm). Ak chcete mať pri kúpeľni aj saunovú odpočiváreň, zvoľte si väčší záhradný domček – napríklad 2,5 × 2,1 m.

V ňom môžete mať napríklad ležadlo, alebo dve kresielka a stolík, ktoré budú od priestoru kúpeľne oddelené paravánom. Najlepšie je pritom nakresliť si umiestnenie jednotlivých zariaďovacích predmetov na štvorčekový papier – podľa toho pekne uvidíte, ako sa vám do záhradného domčeka s konkrétnymi rozmermi zmestia.

Na čo treba ešte pamätať pri plánovaní záhradnej kúpeľne

Okrem rozvodov vody a odpadu k umývadlu, sprchovaciemu kútu a k toalete, netreba zabudnúť ani na prívod elektriny. Tú budete potrebovať nielen na svietenie, ale aj na prípadné temperovanie či vykurovanie. Všetky rozvody sa musia pripraviť spolu s podkladom, ktorý je pod montovanú stavbu potrebný. V tomto prípade je ideálna betónová doska, na ktorú môžete následne položiť tepelnú izoláciu (napr. Fermacell) a dlažbu, alebo inú podlahu vhodnú do kúpeľne.

Ďalším dôležitým prvkom v letnej kúpeľni je okno. Nie je totiž nič horšie než kúpeľňa, ktorá sa nedá dobre vyvetrať – v takej plesne nedajú na seba dlho čakať. Pri konfigurácii záhradného domčeka si premyslite aj vhodné umiestnenie okna – tak, aby nebolo napríklad v sprchovacom kúte, alebo priamo nad umývadlom, kde by ste zrejme viac ocenili zrkadlo, prípadne zrkadlovú skrinku. (Aj pri tomto kroku sa vám zíde návrh pôdorysu vašej záhradnej kúpeľne na štvorčekovom papieri.)

A keď už sme pri konštrukcii samotnej záhradnej stavby – pri konfigurácii záhradného domčeka, ktorý plánujete využívať ako letnú kúpeľňu, sa určite oplatí zvoliť nielen zateplenú strechu, ale aj izolované steny. Tie totiž chránia vnútorný priestor pred prehrievaním a vo vašej záhradnej kúpeľni tak bude príjemne aj v letných horúčavách. Navyše, v takomto záhradnom domčeku potom nemusí byť len čisto letná kúpeľňa. Práve montovaná stavba GARDEON s izolovanými stenami a strechou, ktoré účinne bránia úniku tepla, môže poslúžiť aj v chladnejších obdobiach roka – napríklad ako miesto na relax pri spomínanom saunovaní. V tomto prípade však určite pamätajte aj na vykurovanie, aby ste si pri odpočívaní medzi jednotlivými vstupmi do sauny vedeli vytvoriť príjemný tepelný komfort.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON.