Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Letná kuchynka pod prístreškom

Gardeon záhradný domček s prístreškom pod veľkým stromom
Publikované 18.04.2024 10:00

Aké by to bolo leto bez poriadnej grilovačky? Ak grilujete radi a chceli by ste grilovať často, potom by na vašej záhrade určite nemal chýbať priestor, kde na to bude všetko perfektne pripravené. Kde a ako ho vytvoriť? Najlepšie pod stabilným záhradným prístreškom, ktorý je priam dokonalým miestom na šikovnú letnú kuchynku s grilom.

Ako si zariadiť letnú kuchynku

Tieto tri veci by mala obsahovať každá správna letná kuchynka spojená s grilovaním:

1. Gril

Je ústredným bodom každej záhradnej párty, takže by, samozrejme, nemal chýbať ani vo vhodne vybavenej letnej kuchynke. Možností je pritom niekoľko. Základné rozhodnutie by malo spočívať v tom, či chcete gril stacionárny (napríklad murovaný alebo betónový prefabrikát), alebo mobilný. Práve mobilné grily sú pritom moderným riešením, pri ktorom máte na výber medzi grilmi na drevené uhlie či brikety, plynovými grilmi a elektrickými grilmi. Ktorý z nich je najlepší? To závisí od vašich požiadaviek.

2. Priestor na prípravu

Dobroty, ktoré budete grilovať, treba vopred pripraviť, no a potom, hotové, aj naservírovať – ku klobáske sa hodí odkrojiť chlieb, k hamburgerom umyť zeleninu a nakrájať šalát… A chodiť kvôli tomu všetkému neustále do domu môže byť poriadne otravné. Najlepšie je preto, ak je priamo v letnej kuchynke aspoň malá pracovná plocha, drez s tečúcou vodou, a tiež odkladací priestor na nejaké tie riady a nutné vybavenie ku grilu aj na stolovanie.

3. Miesto na stolovanie

Celé grilovacie úsilie smeruje k tomu, aby sa všetci dobre najedli, takže miesto na stolovanie je rovnako dôležité ako samotný gril. Či už si do svojej vonkajšej jedálne vyberiete záhradný stôl so stoličkami, alebo zvolíte radšej neformálne multifunkčné lavice a mobilné stolíky, je len na vás. Jediným dôležitým kritériom je, aby sa všetci pomestili a mohli pohodlne stolovať – hoci aj na etapy 😉.

Ak by ste chceli svoju letnú kuchynku doviesť do dokonalosti, popremýšľajte tiež nad osvetlením (hoci aj solárnym) – príjemná zábava tak bude môcť v záhrade pokračovať pokojne až do noci.

Aké je ideálne miesto na letnú kuchynku

Miesto, kde budete pravidelne grilovať, by malo byť ďalej od domu – tak, aby ste nemali všetky vône priamo v obývačke a hluk nerušil napríklad deti, ktoré si potrebujú poobede pospať. Podobný ohľad by ste mali brať aj na susedov. Okrem dostatočnej vzdialenosti je však dobré myslieť aj na smer prevládajúceho vetra.

Keď nájdete v záhrade optimálne miesto, letnú kuchynku si tu môžete zariadiť napríklad v záhradnom domčeku. Alebo celkom jednoducho – pod záhradným prístreškom. Tu sa totiž môže príprava, grilovanie aj zábava odohrávať pekne na čerstvom vzduchu. Stabilný prístrešok vám pritom poskytne všetko, čo by letná kuchynka v záhrade mala mať:

1. Strechu

Tá je v lete dôležitá nad stolovaním, grilom, aj nad miestom na prípravu – veď asi nikto nechce tráviť priveľa času na páliacom slnku. Pevná strecha však poslúži nielen ako tienenie, ale aj ako ochrana pred prípadnou prehánkou.

2. Rovnú podlahu

potrebuje gril, stôl, stoličky aj grilmajster. Iba tak bude totiž všetko stáť tak, ako má – rovno, pevne a stabilne. Zaistí sa tým bezpečnosť, ktorá je pri grilovaní dôležitá, a vyhnete sa tiež nepríjemnostiam pri stolovaní.

3. Závetrie

Vetru nerozkážete a tak občas robí, čo nemá – rozhadzuje papierové obrúsky, alebo zanáša dym priamo do domu. Praktickú ochranu pred vetrom z prevládajúceho smeru, ale aj pred neželanými pohľadmi, dokážu v prístreškoch GARDEON poskytnúť elegantné stenové výplne, ktoré sa dajú umiestniť na ľubovoľnú stranu (alebo strany) prístrešku. Nejde však len o vietor či dym. Všimli ste si napríklad, že ľudia sedia najradšej pod strechu a tak, aby mali „chránený chrbát“ a pekný výhľad? Takže nejaká tá stenová výplň v prístrešku, prípadne ochranná stena v podobe vyššej zelene v jeho okolí, sa určite bude hodiť.


Radi by ste grilovali v novej letnej kuchynke už toto leto? Neváhajte a vyberte si z našej ponuky! Montovaný prístrešok GARDEON presne podľa vašich predstáv vám vieme na záhrade postaviť už za pár hodín.

Neviete, ako by mohla vaša letná kuchynka vyzerať? Inšpirujte sa letnou kuchynkou pod prístreškom, ktorý je jednou z mnohých realizácií GARDEON-u.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON