Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Možnosti využitia záhradných domčekov

GARDEON žltý záhradný domček s prístreškom na drevo a prístreškom pre dve autá
Publikované 05.05.2023 10:00

Pomenovanie „záhradný domček“ môže byť v prípade stavieb GARDEON trochu zavádzajúce. Alebo skôr málo výstižné. V zmysle stavebného zákona ide pri záhradnom domčeku o drobnú stavbu, ktorá plní doplnkovú funkciu k rodinnému domu – tých funkcií však môže byť viacero a môžu byť naozaj rôznorodé. Ak ste si teda doteraz mysleli, že záhradný domček je určený len na uloženie záhradného náradia, prípadne ďalšieho vybavenia, materiálu a pomôcok potrebných pri práci v záhrade, ste na veľkom omyle. Perfektných možností na využitie záhradného domčeka je totiž omnoho, omnoho viac!

Záhradný domček ako domček na náradie

Toto je, samozrejme, klasika, na ktorú ani v Gardeone nedáme dopustiť. Klasika totiž znamená časom overené praktické riešenie, ktoré sa zíde v každej záhrade. Záhradný domček je predsa to správne miesto, kam môžete uložiť všetko záhradné náradie tak, aby bolo chránené pred nepriazňou počasia aj pred zlodejmi alebo vandalmi. Je to perfektný priestor aj na bezpečné uskladnenie chemikálií, aj na odloženie kosačky, motorovej píly a ďalšej techniky na zimu tak, aby všetko bez ujmy prečkalo obdobie dažďov, vlhka a teplôt pod bodom mrazu.

Dôležité je však nielen vytvoriť priestor na odloženie náradia a všetkého, čo pri práci v záhrade používate, ale ho aj prakticky zariadiť. Aj na to pritom nájdete v Gardeone perfektné riešenia – na našom e-shope si môžete vybrať zo šikovných nástenných závesných systémov, pomocou ktorých uložíte rozličné záhradné náradie prehľadne a dostupne. Tak, aby bolo všetko pekne poruke, aby ste nič nemuseli zdĺhavo hľadať v policiach, ani sa vám predmety nepovaľovali len tak poopierané po kútoch či nezavadzali pod nohami.

Záhradný domček ako odkladací priestor

Moderná záhrada, to nie je len práca okolo záhonov, strihanie stromov či kosenie trávnika. Dnešné záhrady sú aj miestom na relax, ktorý nám najmä počas leta spríjemňujú rozličné doplnky a vybavenie. Čo však po sezóne so záhradným nábytkom, nafukovacím bazénom, detskou trampolínou a všetkými tými letnými vecičkami? Na záhrade by určite ostať nemali. Ani jesenné pľušte, ani zimný mráz a sneh by im totiž vôbec neprospeli. Práve v záhradnom domčeku si pritom môžete vytvoriť perfektný odkladací priestor, kam všetky veci na zimu elegantne uskladníte – tak, aby vám po pár mesiacoch oddychu mohli v záhrade znova spríjemniť leto.

Aj v tomto prípade máme pre vás šikovný tip navyše – ak si k záhradnému domčeku doplníte aj prístrešok, respektíve pergolu, vytvoríte si v záhrade spolu s odkladacím priestorom aj skvelé miesto na relax. Pod prístreškom si môžete zariadiť napríklad príjemnú oddychovú terasu, ktorá bude chránená pred páliacim slnkom aj pred letnou prehánkou. A pred zimou to nebudete mať so záhradným nábytkom a ďalším letným vybavením k odkladaciemu priestoru ďaleko.

Záhradný domček ako domáca dielňa

Ktorý domáci majster by netúžil po vlastnej malej dielni? Navyše treba povedať, že takéto ušľachtilé hobby si svoj priestor naozaj zaslúži. No kde ho nájsť tak, aby ste hlukom a technickými „vôňami“ nerušili zvyšok rodiny? Predsa v záhradnom domčeku! A ak si z našej ponuky vyberiete kompletne izolovaný záhradný domček, teda taký, ktorý má zateplenú strechu aj všetky steny, budete si v ňom môcť majstrovať po celý rok. Treba len vopred pamätať popri osvetlení a zástrčkách na elektrické náradie aj na možnosť vykurovania či temperovania v chladnom období roka. Samozrejme, zabudnúť by ste nemali ani na okno alebo svetlík, aby ste vnútri mali dostatok denného svetla.

I v tomto prípade sa oplatí zvážiť pri záhradnom domčeku aj prístrešok – takýto krytý vonkajší priestor je ideálny nielen na prácu s chemikáliami a rôzne opravy či úpravy (napríklad motorky alebo bicykla), ale aj na rúbanie a uskladnenie dreva a ďalšie práce.

Záhradný domček ako doplnok k prístrešku pre auto

Premýšľate, či bude na parkovanie vášho auta lepšia garáž, alebo prístrešok? Dookola zvažujete všetky za aj proti a stále sa neviete rozhodnúť? Máme pre vás perfektný kompromis – vyberte si u nás prístrešok na auto a k nemu doplňte montovaný záhradný domček. Auto bude pod prístreškom dostatočne chránené pred slnkom, dažďom, snehom, aj neželanými „pozdravmi“ od operencov, a na odloženie zimných gúm, kosačky, grilu, bicyklov a ďalších vecí, ktoré zvyčajne končia v garáži, využijete šikovný záhradný domček.

V záhradnom domčeku dokonca môžete na zimu bezpečne zaparkovať aj vašu milovanú motorku. Takto vyriešite veľmi prakticky parkovanie i odkladanie – aj bez toho, aby ste museli stavať veľkú garáž.

Záhradný domček pre športovcov

Trávenie voľného času pri športe je nielen zábavné, ale prospieva aj nášmu zdraviu, o tom niet najmenších pochýb. Ibaže pri mnohých športoch sa nezaobídete bez vybavenia, na ktoré je potrebný zvláštny odkladací priestor – bicykle a k nim prilby, skejtbordy, lyže a snowboardy, samozrejme, aj so špeciálnymi topánkami a helmami, paddleboard, nafukovací kajak a pádla…

Športovo založená štvorčlenná rodina má obvykle čo robiť, aby na to všetko niekde našla miesto. Aj v tomto prípade pritom môže byť perfektným riešením montovaný záhradný domček. Pohodlne v ňom napríklad zaparkujete bicykle, odrážadlá a ďalšie „dopravné prostriedky“, ktoré si môžu kedykoľvek vybrať aj samotné deti bez toho, aby ste im museli otvárať garážovú bránu. A miesto sa v záhradnom domčeku nájde aj na prilby, ktoré tu budú pekne poruke, na lyže a lyžiarky, na tenisové rakety… jednoducho na všetko, čo pri športovaní vy a vaše deti potrebujete. Stačí si len vybrať z našej ponuky montovanú stavbu vhodnej veľkosti.

Aj tu prípade pridáme ešte jeden zaujímavý tip na vyše: túžite po vlastnom domácom gyme, no v dome naň nemáte vhodný priestor? A čo tak zariadiť si domácu posilňovňu v záhradnom domčeku? Táto malá montovaná stavba je aj na tento účel priam ideálna. Presvedčiť sa môžete aj na fotografiách realizácií našich spokojných klientov.

Záhradný domček ako pracovňa na Home Office

Často zvyknete pracovať z domu? Najmä po pandémii sa táto možnosť stala bežnou v mnohých zamestnaniach. Ibaže nájsť v dome miesto, kde nebudete rušení a kde sa budete môcť v pokoji naplno sústrediť na prácu, nie je vždy jednoduché. A premýšľali ste už nad pracovňou v záhradnom domčeku? Tento nápad vôbec nie je taký bláznivý, ako by sa mohlo na prvé počutie zdať.

V izolovanej montovanej stavbe, ktorej steny aj strecha majú sendvičovú konštrukciu s vrstvou progresívnej tepelnej izolácie, totiž nie je problém vytvoriť dostatočne komfortné prostredie. No a potom už stačí len vhodne zariadiť interiér, pri čom sa, samozrejme, fantázii medze nekladú. Potrebujete svoj problém s domácou pracovňou vyriešiť čo najrýchlejšie?  Aj rýchlosť realizácie našich montovaných stavieb vás určite príjemne prekvapí.

Záhradný domček ako sprcha, sauna a odkladací priestor pri bazéne

Bazén na záhrade hneď za domom je určite splneným snom. Ak ale chcete svoje miesto na letný relax doviesť k dokonalosti, pri bazéne by nemal chýbať ani priestor na odloženie nafukovacích kolies a hračiek, s ktorými sa môžu v bazéne dosýta vyblázniť vaše deti – je predsa lepšie nechať ich v záhradnom domčeku hneď vedľa bazéna, alebo pod prístreškom vedľa domčeka, než ich mokré nosiť do domu.

Záhradný domček pri bazéne môžete navyše vybaviť aj umývadlom a sprchou, aby ste kvôli opláchnutiu nemuseli neustále chodiť do kúpeľne v dome. A prečo sa vlastne pri využívaní vlastnej záhrady obmedzovať len na leto? V záhradnom domčeku sa dá zariadiť aj sauna, ktorú môžete využívať celoročne.

Záhradný domček ako letná kuchynka

Máte radi záhradné párty a často zvyknete s rodinou a priateľmi v lete na záhrade grilovať? Potom iste viete, že na perfektnú grilovačku nestačí iba perfektný gril. Všetky suroviny treba najskôr niekde umyť a nakrájať, k mäsku sa hodí aj nejaký ten šalátik, a samozrejme, nesmie chýbať niečo dobré na pitie. A na to je potrebná pracovná plocha, voda, drez, riady… ktoré nemusia byť len v dome! Ak si zariadite priamo na záhrade – v záhradnom domčeku, letnú kuchyňu, nebudete musieť všetko pripraviť vopred v dome, ani večne odbiehať od hostí kvôli zabudnutému nožíku či ďalšiemu tanieru. Potrebné prípravy zvládnete uprostred záhradného diania, aj následné upratovanie a umývanie sa bude môcť odohrať priamo na záhrade – v letnej kuchyni.

Letná kuchynka v záhradnom domčeku však má aj ďalšie praktické využitie – je ideálna napríklad na zaváranie, na varenie džemov, na prípravu zabíjačkových špecialít a ďalšie kuchynské práce, ktoré sú náročné na priestor. Kuchyňa v dome pritom ostane voľná na bežné rodinné fungovanie.

No a na záver ešte jeden praktický tip – záhradný domček, ktorý sa využíva ako letná kuchyňa, by určite nemal ostať bez prístrešku či pergoly. Miesto pod prístreškom je totiž ideálne na letnú jedáleň a letné stolovanie, ale aj na čistenie zeleniny a ovocia či iné prípravné práce.

Záhradný domček pre muzikantov

Dieťa s hudobným nadaním je pre rodičov radosť. No možno len do chvíle, kedy začne s kamarátmi z kapely skúšať v detskej izbe… Máte potomka, ktorý túži po bicích? Alebo si chce založiť rockovú skupinu? Môžete ho v tom podporiť aj bez toho, aby ste sami museli hľadať útočisko u susedov. A nemáme na mysli ani preparkovanie auta, aby ste mládeži uvoľnili garáž. Hoci v garáži začínalo mnoho slávnych kapiel, perfektný priestor na hudobnú skúšobňu môže poskytnúť aj záhradný domček.

Na rozdiel od garáže sa doňho totiž vchádza dverami, čo ocenia všetci zúčastnení v zime, keď im teplo nebude utekať otvorenou garážovou bránou. Keď zvolíte izolovanú montovanú stavbu so zateplenou konštrukciou, bude sa dať takáto skúšobňa využívať po celý rok, a ak záhradný domček vybavíte aj oknom, nebude v ňom problém s denným svetlom ani s vetraním.

Záhradný domček pre influencerov a blogerov

Ak chce mať dnes človek úspech na sociálnych sieťach alebo na YouTube, jeho príspevky by mali mať istú úroveň. A na to obvykle treba vhodný priestor – s tým správnym svetlo, pozadím, podkladom… či už na natáčanie videí, alebo na fotenie. Kde ho ale vziať? Veď rodinný dom nie je nafukovací. Našťastie je tu možnosť vytvoriť si nové priestory veľmi šikovne a za priaznivú cenu.

Pochopiteľne, nemáme na mysli prístavbu ani nadstavbu, ktoré sú obvykle komplikovanou a drahou záležitosťou. Univerzálny kreatívny priestor môže vzniknúť aj v montovanom záhradnom domčeku, ktorý vám na záhrade postavíme doslova za pár hodín. Samozrejme, aj taký, ktorý má v stenách i v streche integrovanú vrstvu účinnej tepelnej izolácie.

Záhradný domček pre deti

Stavanie rôznych „bunkrov“, domčekov, prístreškov či úkrytov, kde sa dá schovať pred zrakmi dospelých a spriadať úžasné tajné plány, patrí k najobľúbenejším detským hrám. Chcete potešiť vaše deti alebo vnúčatá? Doprajte im na záhrade vlastný domček. Ony zas na oplátku potešia vás – veď ako sa hovorí, kto sa hrá, ten nehnevá. Detský domček v záhradnom domčeku má pritom niekoľko podstatných výhod. Bez veľkých či nákladných úprav môže zvonka i vnútri pripomínať skutočný dom, čo deti ocenia viac než pastelové farby malých plastových domčekov.

Na rozdiel od domčeka na strome netreba k jeho dverám liezť po rebríku do veľkej výšky, čo zas ocenia najmä rodičia malých detí. No a do tretice to najdôležitejšie – keď deti vyrastú, nemusíte domček zahodiť, demontovať či odstrániť. Jednoducho len dostane inú funkciu. Inšpirácií na šikovné využitie takejto záhradnej stavby iste nájdete dostatok, napríklad aj v tomto článku.

Záhradný domček ako letná obývačka

Chceli by ste v lete tráviť v záhrade čo najviac času? Zariaďte si v nej priestor, do ktorého budete môcť na leto presunúť väčšinu vašich domácich aktivít – od spoločného rodinného stolovania až po sledovanie filmov v spoločnosti priateľov a známych. Aj na tento účel je ideálny izolovaný záhradný domček, v ktorom môže vzniknúť napríklad vaša pohodlná letná obývačka. Stačí si len vybrať v našom konfigurátore vhodné rozmery a príslušenstvo (okná, svetlíky a pod.). A ako zariadiť interiér? Pokojne rovnako, ako moderný obytný priestor v dome. Veď prečo nie?

Záhradný domček ako pánska „trucovňa“

Aj muži majú „svoje dni“. Alebo aspoň chvíle, keď chcú byť sami. Prípadne sa v mužskej spoločnosti venovať čisto chlapským záležitostiam. A nie vždy to musí byť majstrovanie v domácej dielni. Niekoho baví hokej či futbal, ktorému sa najlepšie fandí spolu s priateľmi, niekto rád hrá biliard alebo karty…

Muži sú rôzni a majú rôzne koníčky. Ibaže kde nebude manželke prekážať fandiaca spoločnosť? Kde nebudú oduševnení kamaráti v zápale hry budiť spiace deti? Kde môžete nerušene prebrať politiku aj kvalitu whisky v pohári? Kde nájsť vhodný priestor na všetky chlapské záležitosti? Predsa v záhradnom domčeku! Sem sa pohodlne zmestí kartový stolík, sedačka aj televízor, biliardový stôl aj domáci bar. A nikoho v dome nebude rušiť žiaden hluk. Jednoducho, správna chlapská chillout zóna.

Záhradný domček ako útulná chatka

Nemáte záhradu pri dome, ale v záhradkárskej kolónii, a radi by ste tu občas prespali? Útulná chatka, ktorá vám poskytne všetko potrebné, môže vzniknúť aj v tepelne izolovanom montovanom záhradnom domčeku. Výhodou takéhoto riešenia je najmä rýchla, jednoduchá a čistá realizácia za príjemnú cenu. Stačí si len premyslieť, čo všetko potrebujete mať v interiéri, a objednať si pomocou nášho konfigurátora záhradný domček s vhodnými pôdorysnými rozmermi. Pokiaľ ide o dizajn, pokojne sa inšpirujte realizáciami našich zákazníkov. Ak napríklad chcete, aby stavba splynula s okolitou zeleňou, môžete na steny zvonka upevniť kvetináče alebo treláž, po ktorej sa budú šplhať popínavé rastliny. A čo interiér vašej chatky? Praktická moderná kuchynka, alebo skôr taká s tradičným vzhľadom? Poschodové postele alebo multifunkčný gauč? Ani tu sa fantázii medze nekladú.

Taktiež v tomto prípade je šikovným tipom záhradný domček s prístreškom, pod ktorým môže vzniknúť chránená terasa – či už na vonkajšie letné stolovanie, alebo na príjemné večerné posedenia.

Zdroj (source):
Fotobanka GARDEON