Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Návod, ako upratať garáž

Skrinky s kíbľami vo vnútri garáže
Publikované 04.02.2021 10:10

5 krokov k perfektnému poriadku a prehľadu vo veciach.

Tiež to poznáte? Ešte tam odložíme kosačku, ešte darček od svokry, po zime sánky a veci po malom, ktoré sa neskôr zídu tomu mladšiemu… A po pár rokoch parkujete pred garážou, pretože dnu sa auto už nevojde. Rozhodli ste sa zmeniť to? Ak dodržíte týchto 5 krokov, všetko bude mať v garáži svoje miesto (dokonca aj auto ;)) a vy budete mať vo všetkom dokonalý prehľad.

 

1 Vytrieďte zbytočnosti

Prvým krokom pri upratovaní zapratanej garáže je zbaviť sa nepotrebných vecí, ktoré v nej len zbytočne zaberajú miesto. Sú na to rôzne metódy, ktoré dámy zrejme poznajú, pretože sa využívajú pri triedení šatníka – napríklad zbaviť sa všetkého, čo ste nemali na sebe (respektíve v prípade vecí v garáži čo ste nepoužili) viac než rok. Vezmite do ruky každý odložený predmet, zvážte jeho užitočnosť, a všetko roztrieďte na kopy: „odložiť“ a „zbaviť sa“.

Radikálnejší prístup, ktorý však môže byť, paradoxne, účinnejší aj menej bolestivý, spočíta v systéme triedenia: všetko, čo je „vzadu“, teda na miestach, kam sa dá len ťažko dostať, musí preč. Je totiž takmer isté, že tieto veci ste nepoužili už dávno, takže vám nebudú chýbať ani neskôr. Dokonca ste asi už aj zabudli, že ich máte, nie sú vám teda na nič.

Záhradné a kutylské náčinie vo vnútri garáže

Proces zbavovania sa nebýva jednoduchý, no pomôže keď si uvedomíte, že veci, ktoré nepoužívate, vás oberajú nielen o miesto, ale aj o čas a energiu (napríklad pri hľadaní toho, čo potrebujete). Nemusíte tiež všetko vyhodiť – niečo môžete darovať alebo predať. Uvidíte, uľaví sa vám. 

2 Využite celú výšku

Ďalším krokom by malo byť zariadenie garáže. Najväčšou a najčastejšou chybou je totiž provizórne odkladanie, teda ukladanie vecí na zem, nepremyslene a bez systému. Ak ale využijete celú výšku priestoru, ktorý máte k dispozícii, získate omnoho viac miesta na odkladanie na podstatne menšej podlahovej ploche. Iste, regály s policami nie sú žiaden nový vynález, no na ich praktickosti to nič nemení. Ak máte garážovú bránu, ktorá sa pri otváraní nepohybuje pod stropom, môžete využiť aj tento priestor – napríklad na závesný systém na bicykle alebo odkladacie plochy uchytené k stropu. Pretože čo je dostatočne vysoko, to nebude zavadzať pri parkovaní auta.

Skrinky s kíbľami vo vnútri garáže

3 Vytvorte zóny

Ak chcete mať veci v garáži nielen uložené, ale uložené prakticky a prehľadne, dôležité je garáž nielen zariadiť, ale aj vniesť do ukladania vecí systém. Ako teda správne zariadiť garáž? Rozdeľte si ju na zóny podľa zamerania a veci súvisiace s istým typom činností ukladajte vždy do rovnakej zóny – napríklad na uloženie záhradného náradia vyčleňte ľavú stranu garáže, na športové vybavenie pravú, a domácu dielňu si môžete zariadiť v zadnej časti. Okrem toho dodržiavajte v každej zóne dve zlaté pravidlá: najťažšie predmety by mali byť uložené najnižšie, sezónne a menej často používané veci zas patria na horné police alebo pod strop, teda na horšie dostupné miesta.

Záhradné a kutilské náčinie v garáži

V „športovej zóne“ môžu byť v horných úložných priestoroch napríklad lyže alebo vybavenie na kempovanie, v zóne náradia do dielne zas potreby na maľovanie. Nad priestorom určeným na odkladanie záhradného náradia, ktoré sa obvykle používa pravidelne, zas môžete vyčleniť zónu na uloženie „spomienok“ – detských kresieb, hračiek či oblečenia.

4 Označte škatule

Znie to možno triviálne, no naozaj neexistuje efektívnejší spôsob, ako mať prehľad aj vo veciach, ktoré sú uložené v nepriehľadných škatuliach či boxoch – na viditeľnú stranu jednoducho nalepte štítok s popisom, alebo priamo na škatuľu napíšete zoznam všetkého, čo obsahuje. Takto vždy nájdete to, čo potrebujete, aj bez toho, aby ste museli pootvárať všetky škatule v garáži. Zákon schválnosti totiž hovorí, že to, čo hľadáte, je vždy v tej poslednej škatuli, do ktorej sa pozriete.

Vnútro montovaného záhradného domčeka

5 Používajte systémy

Veľa miesta môžete ušetriť vďaka rôznym špecializovaným odkladacím systémom a prvkom. Šikovné sú napríklad stojany na uskladnenie pneumatík, a tiež rôzne riešenia na zavesenie bicyklov. Bicykle tak nebudú zavadzať a keď sa budete chcieť previezť, ľahko sa k nim dostanete.

Množstvo praktických systémov je k dispozícii aj na uloženie záhradného náradia – rôzne závesné prvky s háčikmi, stojany alebo držiaky vám pomôžu uložiť záhradné náradie prehľadne a tak, aby zaberalo minimum miesta a pritom bolo pekne poruke. Organizácia a systém by mali vládnuť taktiež v domácej dielni – každá vec by mala mať svoje miesto, náradie by malo byť dobre dostupné a vy by ste mali mať vo všetkom prehľad.

Kosačka a zavesené detské bycikle

Na usporiadanie zásob a náradia v dielni sú praktické nielen skrine či kontajnery na kolieskach, ale aj nástenné organizéry so zásuvkami a rôzne systémy na zavesenie najčastejšie používaného náradia na stenu.

A na záver ešte jeden tip. Ak je vaša garáž naozaj primalá na to, aby ste do nej popratali všetko, čo potrebujete, riešením môže byť záhradný domček. Stavba montovaného záhradného domčeka je rýchla a jednoduchá a tento šikovný priestor môže slúžiť nielen na odkladanie záhradného náradia, ale aj ako sklad športového vybavenia či domáca dielňa. A garáž bude opäť voľná pre auto.

Za fotografie ďakujeme našim zákazníkom.