Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Parkovanie na chodníku? Máme riešenie

Prístrešok s autom pred RD
Publikované 08.06.2023 10:00

Zvykli ste si na parkovanie na chodníku pred domom? Radšej tento zvyk zmeňte. Riskujete totiž pokutu! Kedy vám hrozí pokuta za parkovanie na chodníku a v akej výške? A aké je spoľahlivé riešenie problému s parkovaním, pri ktorom budete môcť pokojne spávať a zároveň prospeje aj vášmu autu?

Dokedy sa môže parkovať na chodníku a za akých podmienok?

Parkovanie na chodníku v obci bude možné už len do 30. septembra 2023. Samozrejme, podmienkou je dodržanie niekoľkých pravidiel. V prvom rade musíte vedľa zaparkovaného auta nechať minimálne 1,5 m na priechod, tak, aby ste neobmedzili voľný pohyb chodcov po chodníku. Podľa momentálne platného zákona o cestnej premávke totiž nesmú chodník používať iní účastníci cestnej premávky než chodci. Výnimkou sú len prípady, ak je dopravnou značkou alebo dopravným zariadením určené inak, alebo ak pri stojacom vozidle ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.

Okrem zachovania súvislej voľnej šírky chodníka aspoň 1,5 m platí pre parkovanie na chodníku aj ďalšie pravidlo – kvôli zaparkovaniu sa nesmie po chodníku jazdiť. Parkovať teda môžete len na okraji chodníka priľahlom k ceste.

Zaparkované vozidlo tiež nesmie mať celkovú hmotnosť vyššiu než 2 800 kg. Dôvod na toto obmedzenie je jednoduchý – na takúto hmotnosť sú chodníky dimenzované. Ťažšie vozidlá, napríklad dodávky, ktoré by na chodníku parkovali, by ho teda mohli zdeformovať alebo poškodiť jeho konštrukciu.

Čaká nás úplný zákaz parkovania na chodníku

Aktuálna novela zákona o cestnej premávke však parkovanie áut na chodníkoch zakazuje úplne. Absolútny zákaz parkovania na chodníku mal byť pôvodne platný od februára 2022, no poslanci jeho účinnosť nakoniec odložili na 1. 10. 2023. Do konca septembra 2023 bude teda parkovanie áut na chodníku ešte možné, od októbra už bude automaticky platiť zákaz parkovania na chodníkoch všade tam, kde nebude parkovanie výslovne povolené. Parkovanie áut na chodníkoch bude teda po novom možné len v prípade, ak ho povolí dopravná značka alebo značenie. Výnimku budú mať len bicykle a motorky.


Zákaz parkovania na chodníkoch bude od 1. 10. 2023 platiť automaticky všade tam, kde nebude parkovanie na chodníku výslovne povolené dopravnou značkou.


Aká je výška pokuty za parkovanie na chodníku?

Od októbra 2023 vám teda bude hroziť pokuta aj v prípade, ak auto zaparkujete na chodníku priľahlom k ceste a necháte pre chodcov voľný priechod široký 1,5 m. Podľa zákona bude možné za priestupok nedovoleného parkovania na chodníku uložiť pokutu v blokovom konaní do výšky 50 € a v správnom konaní až do výšky 100 €. Ďalšou možnosťou je uplatnenie takzvanej objektívnej zodpovednosti, kedy môže majiteľovi prísť pokuta vo výške 78 €.

Pozor na parkovanie v obytnej zóne!

Celkom iné pravidlá platia už dnes v tzv. zónach, napríklad v zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím. Tu je na chodníku povolené len zastavenie alebo státie bicykla a motocykla. Aj v tomto prípade je však podmienkou, že vedľa neho ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.

Špeciálne predpisy sú už teraz platné napríklad v štvrtiach, ktoré sú označené dopravnými značkami Obytná zóna. Parkovanie pred domom v takejto obci nie je možné, respektíve je možné len na miestach, na ktorých to vyslovene povoľuje dopravná značka. V obytnej zóne totiž platia pre vodičov prísnejšie pravidlá, ktoré sa týkajú nielen pomalšej a ohľaduplnej jazdy. Chodci tu môžu okrem chodníkov využívať aj cestu v celej jej šírke, majú dokonca vždy prednosť pred vozidlami, a priamo na ceste sa môžu aj hrať deti. Vodiči by mali preto jazdiť ohľaduplne a maximálna povolená rýchlosť je tu len 20 km/h. Pozor si treba dať aj na parkovanie. V obytnej zóne je totiž státie motorových vozidiel zakázané, ak nie je dopravnou značkou určené inak. Autom tu môžete zastaviť len na čas nevyhnutne potrebný na vyloženie alebo naloženie osôb či nákladu.

Ak chcete v obytnej zóne zaparkovať auto bez rizika pokuty, musíte na to využiť len určené miesto, teda parkovisko. A výnimku nemajú ani rezidenti. Ani miestni obyvatelia nesmú svoje auto parkovať na ceste alebo na chodníku pred vlastným domom. Obytné zóny sa totiž zriaďujú v štvrtiach, kde sú vyhradené parkovacie státia, alebo kde majú obyvatelia možnosť parkovania na vlastnom pozemku.

Aké sú možnosti na parkovanie pri rodinnom dome

Aké je riešenie na parkovanie na chodníku? V prípade rodinného domu je istotou parkovanie na vlastnom pozemku. Jednou z možností je parkovacie miesto v časti pozemku pred domom, ktoré je spevnené zatrávňovacími dlaždicami alebo pásmi betónovej dlažby. Je vhodné z hľadiska vsakovania zrážkovej vody do pôdy, no je skôr riešením na parkovanie pre návštevy. Pre autá v rodine by ste mali vytvoriť lepšie chránené miesto.

Optimálne a dlhodobé riešenie na parkovanie, ktoré zároveň ochráni vaše auto, predstavuje prístrešok alebo garáž – či už vedľa domu, alebo v záhrade. Prístrešok ochráni auto pred nánosmi snehu, pred páliacim slnkom aj pred výrazným znečistením, napríklad trusom vtákov. Garáž poskytne maximálnu bezpečnosť aj pohodlie – určite nebudete nastupovať do rozpáleného vozidla, ani vás v zime nečaká ometanie snehu či oškrabávanie namrznutých skiel. Výhodou montovaných garáží GARDEON je aj rýchla realizácia bez starostí a stavebného neporiadku. Stavba je pritom zvonka na nerozoznanie od murovanej. A kde je najlepšie garáž na pozemku umiestniť? Všetko dôležité sa dozviete tu.

Bezpečné parkovanie pred bytovkou

Ani v bytovom dome nemusí byť parkovanie v garáži alebo pod prístreškom nesplniteľným snom. Informujte sa u správcu alebo v spoločenstve vlastníkov, či je v blízkosti bytovky vhodný priestor na radové garáže alebo na prístrešok pre viac áut. Ich výstavbou si môžete zaistiť vlastné bezpečné miesto na parkovanie. Pri radových garážach a prístreškoch je pritom cena po rozpočítaní na jednotlivé garáže či kryté parkovacie miesta naozaj výhodná. Hromadnou výstavbou sa totiž šetrí materiál, práca aj parkovacia plocha, čím sa znížia náklady na jedno garážové státie. Ak sa dohodnete s ostatnými majiteľmi bytov a záujemcami o garáž, môžete svoj problém s parkovaním vyriešiť spoločne a výhodne.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON