Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Pergola na 5 spôsobov

Príjemné večerné posedenie pod pergolou
Publikované 25.01.2024 10:00

Pergola alebo prístrešok by nemali chýbať v žiadnej záhrade. Takéto prestrešenie totiž dokáže poskytnúť príjemný tieň v horúcich dňoch, ale aj ochrániť pred prípadnou letnou prehánkou. Jednoducho, priestor pod pergolou je ideálny na oddych a pohodové trávenie voľných chvíľ. Záhradná pergola je teda perfektné miesto na vytvorenie súkromnej zóny na relax – nech už si pod slovným spojením „dokonalý relax“ predstavujete čokoľvek.

Zimné mesiace sú tým správnym obdobím na plánovanie úprav a vylepšení v záhrade. Takže ak uvažujete nad novou pergolou, máme pre vás niekoľko námetov na premýšľanie. Možností, ako sa dá pergola využívať, je totiž množstvo – vidno to aj na tom, ako si priestor pod pergolami z GARDEON-u zariadili naši zákazníci.

Tentoraz vám teda prinášame inšpirácie z našich realizácií na zariadenie pergoly na 5 rôznych spôsobov:

1 Pergola ako relax zóna pri bazéne

Bazén priamo na vlastnej záhrade je snom mnohých slovenských rodín. Už ste si ho splnili? To je určite skvelá správa nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Pri bazéne však netreba zabúdať ani na vhodné úpravy okolia – malo by tu byť miesto nielen na slnenie, ale aj na oddych v tieni. Tak, aby ste sa mohli chrániť pred spálením horúcim slnkom, ktoré je nebezpečné najmä okolo poludnia. A práve na tento účel skvelo poslúži pergola alebo prístrešok, ktoré poskytnú tienisté miesto, ideálne na umiestnenie pohodlných ležadiel.

Aby bola vaša relax zóna pri bazéne dokonalá, je dobré doplniť k pergole aj bočné výplne, ktoré ochránia pred zvedavými pohľadmi z okolia, aj pred podvečerným nízko stojacim slnkom. A hodiť sa bude aj záhradný domček, v ktorom môže byť napríklad sprcha či kompletná záhradná kúpeľňa, ale aj priestor na odloženie detských hračiek, nafukovacích kolies a ďalšieho „bazénového vybavenia“. Záhradný domček je tiež perfektným miestom na uloženie záhradného nábytku na zimu.

2 Pergola ako záhradná obývačka

Takpovediac „vonkajšia obývačka“ je ďalšia z možností, ako si zariadiť pergolu. Či už je pergola priamo pri dome a terasa pod ňou nadväzuje na interiér, alebo stojí prístrešok v záhrade samostatne, v žiadnej obývačke pod pergolou by nemala chýbať pohodlná sedačka. Dopĺňať by ju mali kreslá a konferenčný stolík, prípadne viacero príručných stolíkov, na ktoré si môžete položiť poháre a džbán s osviežujúcou limonádou, voňavú popoludňajšiu kávičku a koláčik, alebo deci vínka po večeri a „niečo malé“ k tomu. Aby vašej obývačkovej pohode nič nechýbalo, nezabudnite ani na štýlovú svetelnú reťaz alebo iné osvetlenie, vďaka ktorému budete môcť tráviť čas pod pergolou aj za príjemných letných večerov.

3 Pergola ako letná jedáleň

Čo môže byť lepšie, než dať si v peknom počasí nedeľný obed v záhrade? Alebo rodinnú večeru. Najmä ak pergola nadväzuje na kuchyňu, táto možnosť sa priam ponúka. Po celé leto potom môžete jesť vonku vždy, keď je príjemne. Praktické je, ak to z letnej jedálne pod pergolou nie je ďaleko do kuchyne, ďalším praktickým riešením je stôl a stoličky z odolného materiálu, ktorý vydrží aj zopár dažďových kvapiek.

A keď už sme pri účelných tipoch – šikovné je tiež doplniť pergolu o bočné výplňové panely, ktoré sa postarajú o ochranu pred neželanými pohľadmi, pred vetrom aj pred nízko stojacim slnkom, navyše ich môžete využiť aj na zavesenie osvetlenia, kvetináčov alebo dekorácií.

4 Pergola ako miesto na garden party

Ak máte radi spoločnosť priateľov alebo veľké rodinné stretnutia, potom sú zrejme záhradné oslavy pevnou súčasťou vášho letného programu. Pergola či prístrešok je pritom na garden party dokonalým priestorom – stolovanie tu môže byť chránené pred horúčavou aj prípadnou dažďovou prehánkou, a od stola to nemusí byť ďaleko ku grilu, ktorý býva pri takýchto stretnutiach prirodzeným centrom diania.

Ideálne je, ak v tomto prípade robí pergole spoločnosť aj letná kuchynka v záhradnom domčeku – tak, aby ste mohli mať po ruke potrebné riady, tečúcu vodu aj chladničku s nápojmi.

5 Pergola ako priestor na kreatívne hobby

Ak radi tvoríte, zrejme potrebujete na svoje hobby aj vhodné miesto – kde môžete napríklad píliť, brúsiť, natierať či lepiť. Malá domáca dielňa v záhradnom domčeku je jednou zo skvelých možností, no ďalšou je prístrešok, ktorý by pri takomto záhradnom domčeku určite nemal chýbať. V lete sa predsa najlepšie pracuje na čerstvom vzduchu, nehovoriac o lepení alebo maľovaní, ktoré býva často spojené s rôznymi výparmi či potrebným schnutím. A na to je chránený vonkajší priestor naozaj ideálny.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON