Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Akú podlahu dať do garáže?

Vlado Voštinár v dvojgaráži od GARDEON
Publikované 16.02.2021 11:39

Nevyhovuje vám súčasná podlaha v garáži? V tom prípade máme pre vás nejedno riešenie. Rozhodovať sa môžete medzi nátermi, rohožami alebo dlaždicami a ich rozmanitými variáciami. Podláh, ktoré trh ponúka, je nespočetné množstvo, avšak len pár z nich zodpovedá charakteru a skutočným potrebám garáže.

Práve v nej je totiž podlaha vystavovaná dlhodobému zaťaženiu, vode či únikom prevádzkových kvapalín, oleja, paliva a iných chemikálií, k čomu by mala byť štruktúra podlahy prispôsobená tak, aby bola jej životnosť čo najdlhšia a nevznikali v nej najrôznejšie zápachy alebo škvrny.

Základom akéhokoľvek druhu podlahy je však takmer vždy kvalitný, vyrovnaný a pevný podklad.

Nátery

  • Betónové nátery
  • Epoxidové náterové systémy

Práve po podlahových náteroch sa siaha najčastejšie, pretože náklady na renováciu podlahy s ich pomocou sú minimálne. Najkvalitnejším odnožím takýchto náterov sú tie na báze epoxidovej živice a postup sa vykonáva v nasledujúcich troch fázach.

  1. Fáza – kontrola a prípadné zarovnanie podkladu či stierka škár
  2. Fáza – penetrácia
  3. Fáza – nanesenie finálneho epoxidového náteru

Biele auto zaparkované v garáži

Podlaha v garáži pre auto

Veľkou výhodou epoxidového náteru je jeho finálny lesklý povrch, jednotný vzhľad a dispozícia rôznych farebných prevedení alebo možnosť pridania dekoratívnych častí, ktorých výsledkom je napríklad napodobenina žuly. Pri kvalitnom spracovaní náter vydrží roky bez výrazných problémov. Nevýhodou sa môže zdať napríklad klzkosť podlahy spôsobená lesklým povrchom, ktorá môže byť značne nebezpečná.

Rohože

  • Gumové rohože
  • Vinylové rohože

Rohož ako podlaha do garáže je predstaviteľom ďalšieho rýchleho a lacného riešenia, ako vylepšiť existujúci podklad. Garáž vymeriate v m2, objednáte daný rozmer a domov si necháte doručiť zrolovanú rohož, ktorú potom len jednoducho položíte na pôvodný podklad. Výhody vo forme rýchlej a bezstarostnej inštalácie a bezúdržbovosti sú ľahko odvôvoditeľné. Aké sú však nevýhody? Rohožiam sa časom ohýbajú rohy a majú sklony k deformácii spôsobenej častou záťažou.

Rohože do garáže

Dlaždice

  • Keramické dlaždice
  • Terasové dlaždice
  • PVC dlaždice

Ak chcete, aby podlaha vo vašej garáži pôsobila esteticky a ste ochotní investovať väčší obnos peňazí, určite siahnite po dlaždiciach. V prípade tých keramických sa poobzerajte skôr po reznej mrazuvzdornej dlažbe bez glazúry. Tá je odolná, mechanicky pevná a nešmýka sa na nej. Terasové dlaždice sú určené do vonkajšieho prostredia, takže sú prispôsobené vonkajším vplyvom a preto sú tiež ideálnym riešením do garáže. To, čo naopak v prípade keramických i terasových dlaždíc ideálne nie je, je jej značne náročnejšia aplikácia a tendencia k tvorbe plesní.

Vnútro garáže so stolom na náčinie

PVC dlaždice

Rovnako tak, ako u mnohého iného sortimentu, aj dlaždice prešli náročnou inováciou s cieľom uspokojiť tie náročnejšie požiadavky užívateľov. Výsledkom snaženia je rýchla moderná montovaná dlažba do garáže tvorená 100% PVC dlaždicami. Ich ponuka je členená podľa záťaže, farebných kombinácií a dezénov, takže môžete vyberať podľa svojho gusta a charakteru, pre ktorý je vaša garáž určená. Špeciálne „zámky“ pri jednotlivých dlaždiciach sa do seba zatlčú, v dôsledku čoho sa k sebe dôsledne zakliesnia a vytvorí sa tak celistvý povrch plniaci termálnu aj zvukovú izoláciu.

Výhody PVC dlaždíc

  • Vysoko odolné voči záťaži, olejom a kyselinám
  • Moderný vzhľad
  • Vysoko protišmykové
  • Rýchla jednoduchá montáž
  • Špeciálny systém kanálikov, ktoré umožňujú podlahe dýchať a zabraňujú tvorbe plesní, hnitiu a zápachu
  • Ľahká údržba vo forme mopu, vody a saponátu je to jediné, čo vyžadujú
  • V prípade poškodenia je možné vymeniť len jednu dlaždicu

Nevýhody PVC dlaždíc

  • Obstarávacia cena
  • Neodporúčajú sa do nezastrešeného vonkajšieho prostredia

Vnútro montovaného skladu

„Chcete sa vo svojej garáži cítiť naozaj dobre? Začnite od podlahy. „

 

Zdroj (source):
fotobanka GARDEON
zákazníci GARDEONu
www.odolnepodlahy.sk