Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Postaviť garáž prepojenú s domom alebo samostatnú garáž?

Atypická garáž s čiernymi garážovými dverami
Publikované 09.11.2021 15:15

Byť, či nebyť? Prepojiť garáž s domom, či neprepojiť? Takmer rovnako existenčná otázka. Na rozdiel od Hamleta však máte nás, a preto vám bez problémov ukážeme plusy a mínusy oboch možností. A vy sa tak môžete bez problémov rozhodnúť či prepojiť garáž s domom, alebo radšej postaviť samostatnú montovanú garáž.

Pohodlie vs. zdravie

Pozrime sa na to prakticky. Pokiaľ máte garáž prepojenú s domom, viete urobiť jednoduchý priechod medzi chodbou a garážou. Ako prístavba je pohodlná nielen preto, že už nemusíte urobiť zopár zbytočných krokov do domu s obrovským nákupom v rukách. Veľkou výhodou prepojenej garáže sú tak isto nohy v suchu. Sneh, dážď alebo mráz vás už na ceste do auta veru neprekvapia. Okrem toho, samozrejme, jednoduchšie zavediete elektrinu a prípadné vykurovanie do vašej prepojenej garáže.

Ale aká je cena za pohodlie? Predstavte si, že máte auto a všetky s ním spojené výpary oddelené od obytných priestorov len jednými dverami. A máme tu tvrdú realitu prístavby. Zabudnete zavrieť dvere a hneď je všetok smrad vnútri. Okrem neho aj škodliviny, ktoré sa dostanú do pľúc vašej milovanej rodiny. Ale aj tu sa črtá riešenie. Rozmýšľali ste už nad elektromobilom? :)

Vtáčia perspektíva

Pokiaľ uvažujete nad plechovou montovanou garážou, začnite pohľadom na pôdorys domu. Kam s ňou? Ako prístavba by sa mala hodiť k domu vizuálne, ale aj prakticky. S akou miestnosťou domu bude susediť? Na druhej strane, ako samostatná stavba zaberie pravdepodobne viac miesta na pozemku. Zmestí sa mi vôbec pri dom, za dom, alebo ju dám pred dom? Bude v dostatočnom odstupe od susedného pozemku? Na tieto otázky by ste si mali odpovedať hneď na začiatku.

Potreba stavebného povolenia

Milujete papierovanie a návštevy slovenských úradov? Potom určite vsaďte na prístavbu. Ako už možno viete, stavebné povolenie potrebujete, ak plánujete stavbu väčšiu ako 25 m2 a vyššiu ako 5 m. Ale taktiež pokiaľ chcete meniť objem nejakej budovy, čo zahŕňa nadstavbu, ale aj prístavbu k domu. Raz darmo, sme na Slovensku. V tomto bode sa väčšinou každý človek rozhodne podľa svojej povahy. Sám si odpovedzte: Ste dostatočne trpezlivý?

V prípade samostatnej montovanej garáže nepotrebujete povolenie, ak nepresiahnete spomínané rozmery stavby. Na druhej strane za samostatne stojacu garáž zaplatíte vyššiu daň než za tú, ktorá je prepojená s domom ako nebytový priestor.

Ako skombinovať montovanú garáž a murovaný dom

Pokiaľ máte montovaný dom už viete, do čoho idete. Avšak mnoho majiteľov murovaných domov má ešte stále predsudky voči montovaným garážam. Bude sa mi hodiť k domu? Ako sa vôbec dá prepojiť plechová garáž a môj murovaná stavba? Žiadne obavy. V našom portfóliu môžete vidieť, že montované garáže vyzerajú celkom ako murované, pričom stavba je rýchlejšia, jednoduchšia a hlavne lacnejšia. Z technického hľadiska máme dostatočné skúsenosti, aby sme zaručili vašu spokojnosť. Vyskladajte si svoju novú garáž v našom konfigurátore.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON