Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Prístrešok ku garáži – z akého materiálu by mal byť?

Garáž s prístreškom a s posedením
Publikované 07.12.2021 14:45

Pri kúpe automobilu nás môže zastihnúť dilema, či stavať garáž alebo postačí prístrešok. Garáž má svoje nesporné výhody v možnostiach zabezpečenia a plne krytom priestore. Väčší prístrešok zas môžete v lete využívať na príjemné posedenie. Ešte ste sa nerozhodli? A čo tak zvoliť kompromis v podobe garáže s prístreškom?

Takúto stavbu je najideálnejšie stavať naraz ako jeden ucelený projekt. Zostáva zachovaný identický dizajn a obmedzuje sa riziko možných neskorších rušivých elementov. Samozrejme, nie vždy sa dá táto možnosť realizovať a častejšie už nejaká garáž pri dome stojí. Ak ste sa rozhodli stavať prístrešok ku garáži dodatočne, treba si premyslieť niekoľko aspektov. Jedným z nich je materiál, z ktorého prístrešok bude.

Architekti sa zhodujú v tvrdení, že materiál prístrešku a domu by mal byť jednoznačne totožný. Mnoho majiteľov áut stavia garáž súčasne s domom a v jednom štýle, preto by úplne odlišný prístrešok mohol pôsobiť na pozemku ako „päsť na oko“. Napriek tomu môže byť kombinácia materiálov zaujímavá najmä pri moderných stavbách s čistými tvarmi a minimalistickým dizajnom. Poďme sa teda pozrieť na materiály, ktoré na stavbu prístrešku môžete použiť.

Stávkou na istotu je oceľový prístrešok. Jeho konštrukcia je pevná a odolná v každom počasí. Pod takýto prístrešok môžete s pokojom umiestniť aj ďalší motorový prostriedok. Oceľ je známa svojou vysokou životnosťou, prístrešok tak vydrží v dobrom stave niekoľko rokov ba dokonca aj desaťročí. Strechu oceľového prístrešku je možné vyplniť niekoľkými variantmi – polykarbonátové dosky, bezpečnostné lepené sklo alebo plech.

Nadčasovým bude prístrešok z dreva. Drevo je možné skombinovať takmer s každým materiálom. Takéto prístrešky sú najvhodnejšie za účelom letnej terasy i ako pergola. Vytvárajú dojem pohody a útulnosti. Drevené prístrešky taktiež dobre odolávajú slnku a dažďu. Sú skvelou stavbou do záhradnej časti pozemku.

Nerezové prístrešky sú ďalším riešením. Nerez, podobne ako oceľ, je materiál veľmi pevný a trvácny. Tieto prístrešky pôsobia v kombinácii s vhodnou výplňou elegantne až luxusne. Obvykle sa pre výplň používa sklo alebo lexan. Antikorové prístrešky sú vhodné pre terasu, vďaka odolnosti však bezpečne ochránia i auto.

Veľmi pekným a vkusným je i prístrešok z hliníku. Taktiež často používaný materiál je veľmi ľahký a zhotovenie tohto prístrešku je pomerne jednoduché. Napriek tomu, rovnako ako predošlé materiály, ide o materiál odolný a takmer bezúdržbový, a teda ideálny pre garážové státie i na slnečné popoludnia strávené vonku.

Voľba materiálu pre prístrešok je teda v prvom rade o vkuse a štýle vášho príbytku či zvolenej garáže. Materiály, ktoré sa na výrobu prístreškov v dnešnej dobe používajú, sú odolné, dizajnové a trvácne. Ide len o to zladiť jednotlivé stavby. Ak si nie ste istý, ktorý typ prístrešku a materiálu by bol pre vás vhodný, poraďte sa s kvalifikovaným pracovníkom.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON