Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Riešenie 2v1 | Firemná fajčiareň + parkovanie bicyklov vo firme

GARDEON pergola pre bicykle vo firme zhora
Publikované 15.08.2023 10:00

Fajčenie v kanceláriách, na chodbách a v ďalších firemných priestoroch je na Slovensku neprípustné. Nejde pritom len o to, že je slušné brať ohľad na nefajčiarov, ktorým môže cigaretový dym prekážať. Fajčenie v určitých priestoroch reguluje aj zákon. Kde si teda môžu ľudia vo firme slobodne zapáliť cigaretu? Riešením je fajčiareň, teda označené špeciálne miesto, vyhradené na fajčenie. Ako by však mala firemná fajčiareň vyzerať? Ako a kde vytvoriť vhodný priestor, ktorý bude vyhovovať fajčiarom a nebude prekážať nefajčiarom?

Legislatíva o fajčení v uzavretých priestoroch

Na Slovensku už roky existuje legislatíva, ktorá reguluje fajčenie v určitých priestoroch. Ide o Zákon č. 377/2004 Z. z. o ochrane nefajčiarov, ktorý bol prijatý s cieľom chrániť nefajčiarov pred škodlivými účinkami pasívneho fajčenia a zabezpečiť im právo na vzduch neznečistený tabakovým dymom. Tento zákon zakazuje fajčenie vo všetkých vnútorných priestoroch s verejným prístupom, to znamená nielen v reštauráciách, baroch a kaviarňach, ale aj vo verejných inštitúciách, vo fabrikách, v kanceláriách, na firemných chodbách a podobne.

A obmedzuje možnosť fajčiť taktiež na určitých miestach v exteriéri. Sú však aj výnimky, kde je fajčenie povolené. Patria medzi ne špeciálne označené fajčiarske miestnosti, ktoré ale musia spĺňať určité podmienky – najmä nesmú znečisťovať vzduch v okolitých vnútorných priestoroch.

Na vzduchu a zároveň v suchu

Potrebujete vytvoriť vo firme miesto, kde si budú môcť dať fajčiari cez prestávku cigaretku? Jednou z možností je nájsť dobre vetraný priestor v budove – môže to byť samostatná miestnosť s dostatočne účinnou ventiláciou, omnoho jednoduchším a menej nákladným riešením je však otvorená lodžia alebo terasa, kde je o veľmi efektívne vetranie postarané úplne prirodzene. Netreba však zabúdať na to, že nielen nefajčiari majú právo na čistý vzduch bez cigaretového dymu. Aj fajčiari by mali mať možnosť zapáliť si tak, aby im nepršalo či nesnežilo rovno za golier.

Na otvorenej vonkajšej terase by preto nemala chýbať pergola, ktorá bude ľudí chrániť v zime pred nepriazňou počasia, v lete zas pred priamym slnkom, ktoré vie byť v horúcich dňoch rovnako nepríjemné. Ak má pergola na terase slúžiť ako fajčiareň vo firme, je vhodné vybaviť ju nielen popolníkmi a odpadkovými košmi, ale aj jednoduchým záhradným nábytkom, aby si zamestnanci mohli prípadne sadnúť, alebo si mali kde položiť šálku s kávou.

Štýlová fajčiareň v exteriéri

Nájsť v budove vhodný priestor, v ktorom sa bude môcť fajčiť, nemusí byť vždy jednoduché. Aj v exteriéri však možno zariadiť fajčiareň, ktorá bude praktická a zároveň štýlová. V prvom rade je dôležité vybrať miesto tak, aby cigaretový dym neobťažoval ostatných zamestnancov – priestor vyhradený na fajčenie by teda nemal byť napríklad rovno pod oknami kancelárií, ani priamo pred vstupnými dverami do firmy.

Okrem toho je potrebné vytvoriť vhodné prestrešenie, aby si v nečase nemuseli fajčiari hľadať iné, lepšie chránené miestečko. Optimálnym riešením je teda prístrešok neďaleko budovy, napríklad na firemnom parkovisku. Ak má prístrešok slúžiť ako fajčiareň vo firme, je vhodné, ak nie je úplne otvorený. V tomto smere sú výhodné montované oceľové prístrešky so stenovými výplňami – takto uzavreté steny dokážu napríklad ochrániť pred vetrom, prípadne môžu vytvoriť optickú bariéru či nahradiť časť oplotenia.

Šikovné riešenie 2 v 1

Pergoly a prístrešky v exteriéri môžu mať pritom viacero využití – môžu slúžiť nielen ako priestor vyhradený na fajčenie, ale napríklad aj ako kryté miesto na parkovanie bicyklov vo firme. Stačí sem len umiestniť okrem popolníkov aj stojany na bicykle. Takýto praktický prístrešok „2 v 1“ je ideálny ako fajčiareň vo fabrike alebo vo firme, v ktorej zvyknú viacerí zamestnanci chodiť do práce na bicykli.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON