Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Stavba garáže – 6 krokov od projektu po realizáciu

Spokojní zákazníci pri GARDEON stavbe
Publikované 08.02.2021 10:00

Premýšľate nad stavbou garáže? Uistite sa ešte pred stavbou, či ste na nič dôležité nezabudli. Trikom pre úspešnú stavbu je dobrý projekt garáže, ktorý si prichystáte vopred. Pripravili sme pre vás krátky návod, ako postaviť garáž.

Vyberte si správne miesto

Ak chcete stavať garáž na pozemku pri dome, myslite na to už pri jeho projektovaní. Nezabudnite na rôzne obmedzenia, napríklad na odstup medzi susednými domami. Ak ešte pozemok nemáte, skúste prejsť ďalšie body v tomto návode. Pomôže vám to pri výbere vhodného miesta.

Myslite na využitie a veľkosť garáže

Na úplnom začiatku by ste sa mali zamyslieť nad možným využitím vašej budúcej garáže. Predstavte si, ako v nej cez zimu parkujete svoje auto. Miesto si tam zaručene nájde aj kosačka, niekoľko bicyklov a nejaké to náradie. A nezabudnime, že tam prezimujú manželkine kvety zo záhrady. Ani sa nenazdáte a je plná.

Myslite dopredu a položte si niekoľko jednoduchých otázok: Prečo staviate garáž? Budete v nej parkovať jedno auto, dve alebo dodávku? Chcete v nej skladovať bicykle, záhradné náradie alebo iné veci? Prípadne v nej chcete niečo majstrovať? Ľahšie si zvolíte veľkosť garáže, keď budete vedieť, ako ju chcete využívať. Rozmery závisia od mnohých faktorov, napríklad aj od typu brány, počtu parkovaných áut alebo spomínaného využitia. Myslite aj na to, že si raz možno kúpite väčšie auto.

Potrebujete stavebné povolenie?

Garáž je väčšinou drobná stavba s doplnkovou funkciou pre váš dom. Preto podstatne neovplyvňuje životné prostredie, a teda je v súlade s územnoplánovacou dokumentáciou.

Stavebné povolenie pre garáž nepotrebujete, ak:

  • jej zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m
  • prípadná pivnica pod garážou nepresiahne hĺbku 3 m
  • bude umiestnená najmenej vo vzdialenosti 2 m od spoločných hraníc pozemkov
  • ju nebudete používať pre podnikateľskú činnosť, ako sklad či výrobňu horľavín (príp. výbušnín), alebo ako plniareň tlakových nádob horľavým plynom

Ak spĺňate tieto podmienky, máte len ohlasovaciu povinnosť. Čiže ste povinný stavbu vopred písomne ohlásiť stavebnému úradu. Stačí vám dodať jednoduchý pôdorys, technický popis a stavba môže začať.

Garáž musí stáť na pevnom základe

Už viete, aká veľká bude vaša garáž. Poznáte aj jej využitie. Ohlásili ste ju, alebo máte povolenie na stavbu. Teraz prichádza na rad jej podklad a podlaha. Ako takýto podklad zhotoviť? Môžete betónovať, použiť betónové obrubníky, kocky alebo položiť zámkovú dlažbu. Dôležité však je, aby bol podklad pod vašim autom upravený a vodorovný – tvorí totiž základ akejkoľvek stavby.

Takisto podlahy si môžete vyberať z viacerých variantov, ale len pár z nich zodpovedá potrebám miesta pre auto. Podlaha je totiž vystavovaná dlhodobému zaťaženiu, únikom kvapalín, oleja, paliva a iných chemikálií. Tomu by mala byť podlaha prispôsobená.

Vybrať si môžete z týchto typov podláh:

  • nátery
  • rohože
  • dlaždice
  • PVC dlaždice

Typ, dizajn a výbava

Domov pre vaše auto nemusí byť tmavé a nudné miesto. Buďte kreatívny, prispôsobte dizajn svojej osobnosti. Na výber máte mnoho farieb omietky, rôzne typy krytín, striech i garážových brán. Alebo sa nechajte inšpirovať trochu strelenými nápadmi. Porozmýšľajte nad vnútorným vybavením. Pri dofukovaní kolies na aute alebo majstrovaní sa vám určite zíde elektrická zásuvka. Treba dopredu myslieť aj na rozvody. Počas dlhých zimných mesiacoch sa vám určite zíde aj kúrenie. A čo tak držiaky na bicykle?

Koľko vás bude garáž stáť?

Ešte pred stavbou sa skúste pozrieť aj na rozpočet. Dôležité je, či zveríte stavbu garáže do rúk odborníkom, alebo ju postavíte svojpomocne. Je samozrejmé, že každý sa pozerá na najnižšiu možnú cenu. Nepozerajte sa však len na nízku cenu, hľadajte radšej vyváženie ceny a kvality. Už bez tak vás montovaná garáž vyjde lacnejšie než tá murovaná.

Vybrali ste si ideálnu garáž no neviete, kam ju na pozemku umiestniť, alebo či sa do zvoleného priestoru zmestí? S týmto praktickým návodom všetko určite vyriešite.

Zdroj (source):
Fotobanka GARDEON