Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Top záhradné posedenia pod prístreškom | Inšpirácie od našich zákazníkov

Záhradný domček s altánkom
Publikované 27.05.2021 10:00

Aj negatívne veci nám môžu priniesť niečo pozitívne. Napríklad vďaka lokcdownu sme mali možno viac času všímať si to, čo máme doma, vo vlastnej záhrade, priamo pod nosom. Zistili ste, že vám pri dome chýba miesto, kde si môžete užiť chvíle voľna a oddychu? Inšpirujte sa u našich zákazníkov, ktorí si pod prístreškom vytvorili pohodovú atmosféru a zariadili ho tak, aby tu mohli relaxovať či príjemne tráviť čas s rodinou a priateľmi.

Posedenie pod prestrešením záhradného domčeka

Záhradný domček so psíkom na záhrade

Nemáte priamo pri dome vhodné miesto na vonkajšie stolovanie? Využite na to montovaný prístrešok, ktorý poskytne na posedenie s rodinou či priateľmi ideálny priestor. Strecha vás ochráni pred páliacim slnkom aj pred letnou prehánkou a vy si budete môcť užiť napríklad rodinný obed na čerstvom vzduchu.

Šikovné je pritom pamätať na dostatočne veľkú spevnenú plochu, tak, aby ste si mohli jednoducho umiestniť záhradný nábytok tam, kde je to najpríjemnejšie – na jar či na jeseň na slniečko, ktoré pekne hreje, v lete zase radšej do tieňa. Na vydláždenú plochu môžete bezpečne postaviť aj záhradný gril. Ak si vyberiete ratanový nábytok, ktorý je ľahký a odolný, bude sa vám s ním dobre manipulovať.

Predná časť bieleho domčeka s prestrešením za záhradkou

Biely záhradný domček s prestrešením za záhradkou

Posedenie pod prestrešením záhradného domčeka

Na to, aby bolo posedenie na záhrade príjemné v každom počasí, je dobré chrániť ho nielen zhora. Bočné steny zabezpečia ochranu pred vetrom, kvapkami dažďa, ktoré vietor zanáša aj pod strechu, pred nízko stojacim popoludňajším slnkom či pohľadmi z ulice. Záhradný altánok môžete umiestniť napríklad pri nepriehľadnom plote, ktorý vytvorí spoľahlivú bariéru, no naše montované oceľové prístrešky možno doplniť aj o výplne bočných stien, ktoré splnia ochrannú a zároveň estetickú funkciu.

Veľmi praktické je tiež spojiť prístrešok so záhradným domčekom. No a samozrejme, perfektným doplnkom záhadného posedenia je zeleň – stromy, kry, trávy či vyššie kvety ochránia pred zvedavými pohľadmi a výhľad na upravený záhon zároveň dotvorí útulnú atmosféru.

Biely domček so psíkom

Biely záhradný domček zpredu

Biely záhradný domček z ľavej strany

Pri plánovaní miesta na posedenie na záhrade je dobré myslieť nielen na ochranu pred nepriazňou počasia či neželanými pohľadmi, ale aj na to, čo bude v okolí záhradného altánku. Môžete pri ňom napríklad vysadiť voňavé kvetinové záhony, urobiť skalku či nechať plot porásť popínavými rastlinami. Vytvoríte si tak okolo prístrešku so sedením zelenú oázu ideálnu na oddych napríklad s knihou v ruke či so šálkou dobrej kávy. Zároveň však treba pamätať aj na pohodlný prístup k sedeniu – hoci aj so spomínanou kávou na tácke.

Ak chcete na záhade grilovať a prístrešok pri tom využívať ako kryté posedenie, nemali by ste zabudnúť ani na vhodnú spevnenú plochu. Tá by mala byť dostatočne veľká nielen na bezpečné umiestnenie grilu, ale aj na prípadné pristavenie stolíka či iných odkladacích plôch potrebných na prípravu alebo položenie surovín a nástrojov. Na prípravné práce sa dá veľmi prakticky využiť aj záhradný domček, ktorý môže byť priamo súčasťou montovaného oceľového prístreška z našej ponuky. Šikovné tiež je, ak sú na dosah záhony so zeleninou alebo s bylinkami na dochutenie a kohútik s vodou.

Záhradný domček s prístreškom na ľavej a pravej strane

Záhradný domček s dvoma prístreškami

Útulný záhradný domček s posedením

Záhradný domček s altánkom

Možnosti využívania altánku či pergoly zásadne ovplyvní záhradný nábytok, ktorý tu bude umiestnený. Vyberať by ste mali v prvom rade podľa účelu – či chcete na záhrade najmä stolovať a potrebujete teda „vonkajšiu jedáleň“, alebo hlavne oddychovať v pohodlnom kresle, takže by pod vaším prístreškom mala vzniknúť skôr „vonkajšia obývačka“. Ďalším kritériom pri výbere by mal byť materiál, z ktorého je záhradný nábytok vyrobený. Z toho totiž vyplýva nielen jeho vzhľad, ale aj nároky na ochranu či údržbu.

Napríklad drevený záhradný nábytok sa hodí najmä do tradične či ekologicky koncipovaných záhrad. Počítať by ste mali s tým, že potrebuje pravidelnú údržbu v podobe nového náteru a ochranu pred nepriazňou počasia. Kovový záhradný nábytok môže mať romantický vidiecky alebo moderný dizajn. V súčasnosti býva vyrobený z odľahčených materiálov, takže ho v prípade potreby ľahko premiestnite, a vďaka povrchovej úprave je odolný a nevyžaduje si náročnú údržbu. Veľmi obľúbený je v súčasnosti najmä záhradný nábytok z umelého ratanu, ktorý v sebe spája príjemný vzhľad a viaceré praktické vlastnosti – je ľahký, pevný, odoláva UV žiareniu a neprekáža mu ani keď zmokne.

Pred novou sezónou ho jednoducho dostanete do formy pomocou tlakového čističa a odoberateľnými vankúšmi nielen zvýšite pohodlie, ale ho aj farebne doladíte. Radšej sa však vyhnite podozrivo lacnému ratanovému nábytku, pri ktorom hrozí, že vám doslúži už po prvej sezóne. Ani kvalitný ratanový záhradný nábytok nemusí byť neúmerne drahý a jeho výhodou je podstatne dlhšia životnosť.

Záhradný domček s lampiónmi

Aby ste si svoje záhradné posedenie mohli užiť naozaj naplno, nemali by ste zabudnúť ani na osvetlenie. Vďaka nemu si môžete vychutnať romantickú atmosféru teplých letných večerov, alebo si predĺžiť čas strávený pri spoločnom stole s rodinou či pri grilovaní s priateľmi.

Ideálnym doplnkom záhradného altánku sú LED svietidlá vhodné do exteriéru, ktoré sú úsporné a majú dlhú životnosť. Ak nemáte k altánku privedenú elektrinu, vyberte si svietidlá na baterky, alebo solárne lampy, ktoré si cez deň nabijú akumulátor pomocou slnečného svetla.

Záhradný domček s prístreškom

Čo dodať na záver?  Ak si chcete posedenie na záhrade naozaj užiť, mali by ste si vopred premyslieť všetko, čo od záhradného prístrešku očakávate. Či už sa rozhodnete pre prístrešok spojený so záhradným domčekom, alebo samostatný záhradný altánok, v našej ponuke si veľmi jednoducho vyberiete vhodné rozmery aj vzhľad.

Lacná pergola vám určite neposkytne spoľahlivú ochranu v každom počasí, akú môžete očakávať od našich montovaných kovových prístreškov. Tie vám budú vďaka stabilnej konštrukcii a kvalitným materiálom slúžiť po dlhé roky – v lete pod nimi nájdete želaný tieň, v zime tu môžete ponechať hoci aj záhradný nábytok, ktorý bude pod pevnou strechou chránený pred snehom a dažďom.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
Za poskytnuté fotky ďakujeme našim zákazníkom. :)