Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Veľkonočná téma – ako využiť škrupinky z vajíčok?

Maľované vajíčka s tvárami
Publikované 06.04.2023 10:00

Vajíčka neodmysliteľne patria k Veľkej noci. A nielen tie maľované. Treba ich na veľkonočné pečenie, na tradičný syrek či hrudku, ktoré sú obľúbené najmä na východe Slovenska, a uvarené natvrdo nesmú chýbať na sviatočnom stole. Pri príprave na veľkonočné sviatky sa ich v nejednej domácnosti minú celé desiatky. To však znamená aj množstvo škrupiniek, ktoré by určite nemali skončiť v odpadkovom koši. Môžu vám totiž ešte dobre poslúžiť.

1 Užitočné hnojivo

Podrvené škrupinky z vajíčok môžete použiť ako hnojivo, ktoré dodá do pôdy cenný vápnik. Vápnik zvyšuje odolnosť rastlín a chráni ich pred patogénmi a chorobami (najmä plesňovými a hnilobnými), predlžuje tiež trvácnosť plodov – pomáha predchádzať napríklad hnilobe špičky plodov, ktorá napáda najmä rajčiny, papriky a baklažány. A vaječné škrupiny môžu poslúžiť ako prírodné hnojivo s obsahom vápnika celkom zadarmo, stačí ich len rozdrviť a rozsypať na záhon. Navyše tak poskytnete rastlinám aj ochranu pred slimákmi, ktorým takýto suchý posyp s ostrými hranami vadí.

2 Praktické nádoby na predpestovanie

Ak máte polovice škrupiniek, môžete ich naplniť hlinou a použiť ako nádobky na predpestovanie priesad. Naspodku najskôr urobte dierku, ktorou bude môcť odtekať prebytočná voda. Škrupinku potom vložte do obalu z vajíčok, v ktorom bude pekne stáť. Naplňte ju špeciálnym substrátom určeným na výsev a množenie (ten zabezpečí výživu rastlinky aj jej ochranu pred chorobami), vložte semienko a urobte si za oknom dočasný skleník. Keď rastlinka vyrastie, nemusíte ju presádzať. Pokojne ju zasaďte aj s jej „črepníkom“. Najskôr však škrupinu stlačte, čím ju narušíte, aby netvorila prekážku v raste koreňov.

I keď s predpestovaním väčšiny zeleninových priesad sa začína už vo februári, prípadne v prvej polovici marca, na uhorky je ešte čas – pri tých je najvhodnejší termín výsevu na predpestovanie priesad práve apríl. V apríli je vhodné začať predpestovať aj bylinky ako je bazalka, šalvia, pažítka či kôpor.

3 Ekologické črepníčky

Z polovíc vaječných škrupiniek si môžete tiež urobiť chutnú malú záhradku na okne – budete tak mať sviežu zelenú výzdobu parapetu, a zároveň aj vlastné jarné vitamíny. Do polovíc škrupiniek naplnených substrátom nasypte semienka žeruchy a každý deň ich zvlhčujte. Stačí im dopriať dostatok vlahy a už za týždeň môžete zbierať (alebo skôr strihať ☺) úrodu. Žerucha je celkom nenáročná na pestovanie (jediné, čo jej neprospieva, je priveľa slnka). A pritom je to výborná aromatická bylinka s výraznou korenistou chuťou, ktorá sa hodí do šalátov aj nátierok. Alebo si ňou len jednoducho posypte chlieb s čerstvým syrom či maslom, a máte zdravé a chutné raňajky, prípadne olovrant.