Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Vychytávky do záhrady

Posedenie pod prístreškom
Publikované 22.06.2023 10:00

Hoci sa práca v záhrade točí najmä okolo pôdy, rozhodne by ste sa v nej nemali držať len pri zemi. Ako naplno využiť aj jej tretí rozmer? Toto sú originálne nápady do záhrady, ktoré ju dokážu pozdvihnúť nielen doslova, do výšky, ale aj v prenesenom zmysle – prakticky i esteticky.

7 vecí, ktoré pozdvihnú vašu záhradu

1 Kvetinová stena

Odmenou za prácu v záhrade je najmä jej krása. Prirodzený pôvab kvetov a zelene pritom môžete ešte podporiť vhodnými doplnkami. Črepníky či kvetináče, ktoré patria medzi tradičné dekorácie do záhrady, sa pritom dajú využiť aj menej tradičným spôsobom – na „zdvihnutie“ rastlín do výšky. Pomocou niekoľkých závesných kvetináčov tak môžete premeniť napríklad nevzhľadný múr či bočnú stranu záhradného domčeka na krásnu kvetinovú stenu. Na tento účel sú ideálne zostavy kvetináčov alebo závesné systémy (napríklad v podobe roštov), na ktoré možno jednoducho umiestniť viacero črepníkov.

2 Solárna svetelná reťaz

Priestoru okolo vášho domu môžu dodať štýl nielen záhradné dekorácie. Pôsobivú atmosféru dokáže navodiť aj správne osvetlenie. Svetelné reťaze s lampášikmi alebo žiarovkami rozvešanými na stromoch a kríkoch zmenia za letných večerov záhradu na rozprávkovú krajinu, ktorú si budete môcť užívať dlho do noci. Medzi šikovné vychytávky do záhrady patria najmä solárne reťaze, ktoré nepotrebujú prívod elektriny a zásuvku. Stačí cez deň vystaviť slnečnému žiareniu solárny panel, ktorý je ich súčasťou, a večer máte štýlové osvetlenie zadarmo.

3 Domček na strome

Pobyt v korune stromu je pre každé dieťa výnimočným zážitkom. Aj jednoduchý domček na strometak môže poskytnúť úžasný priestor na detské hry plné fantázie a tajomstiev. Základom takejto stavby niekoľko metrov nad zemou je vhodný strom a stabilná konštrukcia podlahy, ktorou prechádza kmeň, prípadne aj niektorý z konárov. Bezpečnosť je prvoradá, preto je povinné zábradlie, steny a strechu však už stačí len naznačiť, prípadne nechať na detskú fantáziu. Prístup do domčeka môže byť po rebríku alebo po strmých drevených schodoch, na zostup však skvelo poslúži aj šmykľavka či lano. Keď nemáte v záhrade dostatočne mohutný strom, môžete pod menším stromom postaviť detský domček na drevených stĺpoch. Jeho podesta sa takto navyše jednoduchšie umiestni vo výške bezpečnej aj pre menšie deti.

4 Hamaka

Hojdacie siete a hamaky patria nie medzi dobré, ale medzi skvelé, a zároveň lacné nápady do záhradysú cenovo dostupným a pritom krásnym oživením a estetickým doplnkom, a zároveň vytvárajú perfektný priestor na relax. V takomto kuse látky zavesenom nad zemou sa môžete dokonca aj pohodlne vyspať a nechať sa prebudiť vychádzajúcim slnkom.

A aký je rozdiel medzi hojdacou sieťou a hamakou? V oboch prípadoch ide o pás pevnej látky alebo sieťoviny, ktorý sa pomocou lán jednoducho upevní medzi dve pevné opory, napríklad medzi konáredvoch stromov. Pre hojdacie siete je pritom typický systém tenkých laniek, ktoré obvykle začínajú v horizontálnych rozperných tyčiach na koncoch siete (tie držia plochu na ležanie čiastočne vystretú). Na koncoch hamaky je zas centrálny tunel, cez ktorý je vedené jedno hrubé a pevné lano. Pri „nastupovaní“ vás vďaka tomu látka objíme“ a pri vystupovaní zasa nezhodí.

Či už sa vám viac páči hojdacia sieť, alebo hamaka, ak ich chcete používať v záhrade pod holým nebom, pri oboch je dôležité je vybrať si látku, ktorá je priedušná a rýchlo vyschne. Že nemáte v záhrade dva vhodné dostatočne veľké stromy? Nevadí. Vyberte si sieť alebo hamaku so samostatne stojacou konštrukciou, ktorú môžete umiestniť kamkoľvek.

5 Závesné hojdacie kreslo

Hojdanie v závesnom kresle je ďalším skvelým spôsobom, ako si v záhrade užiť relax kúsok nad zemou. Či si vyberiete moderné „vajíčko“, alebo brazílske látkové závesné kreslo v bohoštýle, závesné kreslo vždy prinesie do vašej záhrady alebo na terasu originálne oživenie.

Závesné kreslo na vonkajšie použitie by malo byť v prvom rade z odolného materiálu – najodolnejšie sú kovové, na terasu, kde bude kreslo čiastočne chránené pred nepriazňou počasia, je však vhodný aj ratan alebo drevo. Ďalšou možnosťou sú látkové kreslá, ktorých sedadlo je zavesené na priečnej drevenej tyči. V tomto prípade je, podobne ako pri hamakách, dôležitá priedušnosť materiálu a rýchlosť schnutia.

Ďalším kritériom výberu by mala byť veľkosť. Väčšie a hlbšie kreslá sú komfortnejšie, no najmä na terase treba počítať s tým, že zaberú viac miesta. Ak potrebujete šetriť priestorom, bude šikovnejšou voľbou látkové závesné kreslo.

No a do tretice je dôležitý aj spôsob zavesenia. Základnou možnosťou je uchytenie do stropu či trámu na terase. Ak je súčasťou kresla aj stojan (prípadne je možnosť stojan dokúpiť) môžete ho postaviť kamkoľvek – pod pergolu, do záhrady pod strom, či priamo k bazénu. Súčasťou stojanu na vonkajšie závesné kreslo pritom môže byť aj nepremokavý obal alebo slnečník.

6 Nástenné systémy na záhradné náradie

Nestačí vám len niečo pekné do záhrady? Zaujímajú vás skôr praktické vychytávky? Šikovným tipom sú napríklad závesné držiaky na záhradné náradie. Môžete ich upevniť na steny záhradného domčeka alebo garáže a využiť tak tretí rozmer priestoru – výšku, na to, aby bolo všetko náradie, ktorév záhrade potrebujete, uložené prehľadne a pekne poruke. Veľmi praktický je systém pozostávajúci z hliníkovej lišty a univerzálnych držiakov, ktoré vďaka svojej šikovnej konštrukcii dokážu uchopiť takmer akýkoľvek predmet. Takýto závesný systém vám pomôže usporiadať záhradné náradie a zároveň ušetriť priestor. A keď bude mať každý predmet svoje miesto, v záhradnom domčeku razom zavládne poriadok.

7 Závesný systém na bicykel

Premýšľate, kde nájsť v záhrade ideálne miesto na bicykel? Predsa v záhradnom domčeku! Nebude prekážať pod nohami a zároveň bude v bezpečí pred zlodejmi aj chránený pred nepriazňou počasia.Vďaka závesnému systému pritom odložíte bicykel nad zem, takže nebude zbytočne zaberať priestor na podlahe – jednoducho ho zavesíte na stenu. Pri výbere závesného systému hľadajte taký, ktorý je dostatočne pevný, a zároveň univerzálny, takže je vhodný na väčšinu typov bicyklov. Dôležité sú aj detaily konštrukcie, ktoré by mali byť vyhotovené tak, aby sa bicykel neoškrel alebo nepoškodil.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON