Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

7 tipov na relaxačnú zónu v záhrade

Garáž, záhradný domček, prístrešok
Publikované 01.06.2023 09:45

Chceli by ste si pri dome vytvoriť  relaxačnú záhradu? Recept na ňu obsahuje tri základné ingrediencie: súkromie, pohodlie a príjemné prostredie. A ako ich správne namiešať? Máme pre vás sedem tipov, vďaka ktorým bude relax vo vašej záhrade dokonalý!

1 Maximalizujte výšku plota

Súkromie v záhrade je pre správny relax doslova kľúčové. Asi nikto si predsa nepredstavuje oddych pod dohľadom klebetnej susedy alebo pred zvedavými pohľadmi z ulice. Ako si teda v záhrade vytvoriť to správne zákutie na oddych? Klasickým riešením na zaistenie potrebného súkromia je dostatočne vysoký plný plot. Plot však nemusí byť len betónový alebo murovaný, môže byť aj zelený – ak má potrebnú výšku a je dosť hustý, prípadne aj doplnený pletivom, ochráni vaše súkromie naozaj spoľahlivo. Keďže rastliny nevytvoria striktné ohraničenie zelenej plochy, plot z krov alebo stromov sa hodí najmä do menších záhrad. Netreba však zabúdať ani na to, že vysoké nepriehľadné oplotenie vrhá tieň – na relax v horúcom letnom dni je tienisté zákutie ideálne, no miesto na bazén alebo opaľovanie si radšej naplánujte tak, aby ho plot nezatienil.

2 Využite popínavé rastliny

Aby plný plot nepôsobil príliš jednotvárne a stiesňujúco, pamätajte aj na jeho dizajn. Dotvoriť ho môžete napríklad predsadeným živým plotom alebo inou vhodnou výsadbou v jeho blízkosti. Najmä v malých záhradách sú skvelou voľbou popínavé rastliny. Vďaka takejto zelenej stene získa vaša záhrada nový rozmer – nielen optické zväčšenie, ale aj ďalšie štruktúry, odtiene listov a farby kvetov, ktoré vytvoria krásnu živú kulisu ideálnu pre relaxačnú zónu. A keďže pohľad na zeleň je príjemný a upokojujúci, popínavé rastliny pokojne využite aj na iných konštrukciách v záhrade, napríklad na altánku alebo pergole.

3 Vytvorte si tieň pomocou pergoly

Na to, aby bol relax v záhrade dokonalý, je potrebný aj tieň. Ideálnym riešením je pergola, pod ktorou si môžete dožičiť príjemný oddych hoci aj v lete na pravé poludnie. Nezabudnite pritom ani na bočné tienenie – bočné steny pergoly vás v lete ochránia pred zapadajúcim slnkom, ktoré by vám inak mohlo nepríjemne páliť do očí. Dokážu tiež poskytnúť závetrie alebo optickú clonu, potrebnú na vytvorenie súkromia.

4 Zvážte ďalšie možnosti záhradného tienenia

Tieň je v lete osviežujúci a môžete si ho dopriať nielen na terase pod pergolou. Veľmi efektný a pritom účinný spôsob záhradného tienenia ponúkajú aj stromy a kry. Keďže ich listy vytvárajú viacero vrstiev, medzi ktorými môže prúdiť vzduch, a navyše sa z nich vyparuje vlhkosť, ktorá ochladzuje okolie, býva pod takýmto „zeleným slnečníkom“ veľmi príjemne. Ak máte v záhrade pekný listnatý strom, stačí pod ním lavička alebo závesné ležadlo, a máte priam dokonalé zákutie na oddych. Výhodou listnatých stromov pritom je, že na jeseň im listy opadnú. V zime tak nebránia slnku, aby zohrialo napríklad interiér vášho domu cez zasklenú stenu.

5 Zadovážte si komfortné sedenie

Aký by to bol relax bez komfortného sedenia? Najskôr si však premyslite, aký charakter má mať vaše  záhradné zákutie na oddych. Má to byť skôr „zelená obývačka“, jedáleň na čerstvom vzduchu alebo letná spálňa na zdriemnutie si v tieni stromov? Podľa tohto zámeru si potom vyberte záhradný nábytok – pohodlné záhradné kreslá a príručný stolík, lavicu alebo záhradné stoličky a dostatočne veľký stôl, prípadne záhradné ležadlo. Na trhu sú dokonca aj exteriérové koberce či vonkajšie postele s komfortnými a pritom odolnými matracmi a vlastným baldachýnom. Samozrejme, netreba zabúdať ani na osvetlenie a doplnky, ktoré dotvoria tú správnu atmosféru. Zaujímavú ponuku doplnkov do záhrady nájdete aj na gardeon.sk/shop.

6 Postavte si záhradný domček

Perfektné oddychové zákutie v záhrade by malo mať tiež svoje zázemie – a to nielen na drobnosti, dôležité pre každú ženu, ako sú vankúše a mäkké deky na večerné posedenie, uteráky k bazénu, alebo chladnička a poháre na osviežujúci letný nápoj. Ak ste si na relaxačnú zónu v záhrade vyhliadli miesto ďalej od domu, ideálne zázemie poskytne záhradný domček, ktorý sa hodí napríklad aj na činky a ďalšie vybavenie na cvičenie, alebo na uloženie záhradného nábytku na zimu. Nemusí však slúžiť len ako príručný sklad. Môžete si v ňom zariadiť hoci aj letnú kuchyňu, v ktorej budete mať všetko potrebné na grilovačky s rodinou a s priateľmi.

7 Nainštalujte si vodný prvok

V oddychovej zóne v záhrade by určite nemala chýbať voda. Dokáže totiž osviežiť vzduch aj blahodarne pôsobiť na všetky naše zmysly. Vodný prvok pritom môže mať mnohoraké podoby aj rozličné využitie – od obyčajnej malej nádrže na vodu, ku ktorej budú chodiť piť vtáky, cez vodopád alebo fontánu, ktoré ochladia okolie a potešia uši zurčaním, až po jazierko s vodnými rastlinami a rybami. K vysnívanému letnému relaxu však najčastejšie patrí bazén, v ktorom sa dá osviežiť alebo si zaplávať.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON