Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

7 tipov na úpravu okolia záhradného domčeka a garáže

Záhradný domček s rovnou strechou
Publikované 12.11.2020 10:00

Premýšľate, čo urobiť s priestorom okolo vašej novej garáže či záhradného domčeka? Hľadáte riešenie, ktoré bude praktické aj pekné zároveň? Inšpirujte sa nápadmi majiteľov niekoľkých našich šikovných záhradných stavieb.

1 Moderná minizáhradka

Geometrické tvary, kombinácie povrchov s rôznymi štruktúrami farebne ladených tón v tóne a prevaha zelených rastlín – prvky moderných mestských záhrad sa dajú veľmi efektne uplatniť aj na celkom malej ploche. V susedstve záhradného domčeka tak môže vzniknúť veľmi pôsobivo upravená časť pozemku, do ktorej priam dokonale zapadne jednoduchá moderná záhradná stavba. A to nielen svojím tvarom. Aj farebnosť omietky a detailov záhradného domčeka možno pekne zladiť s odtieňom štrku, betónovej dlažby, kamenných obrubníkov či kvetináčov.

Tmavo sivý záhradný domček GARDEON

2 Bezstarostný južanský prístup

Učarovali vám dvory a terasy typické pre oblasť Stredomoria, kde z každého kúska hliny vyrastá niečo zelené, každú stenu lemujú kvetináče, a množstvo rôznorodých detailov vytvára pestrý celok s neskutočnou atmosférou? Takýto „bezstarostný“ prístup môžete pokojne použiť aj u seba doma, najmä ak máte nepravidelný pozemok či atypicky usporiadaný dvor. Že sa vám v zvláštnom uhle stretávajú plochy s rôznou dlažbou? A komu to prekáža? Dôležité je, že sa nepráši z vyprahnutej hliny ani sa nechodí po blate.

Podstatné je umiestniť ku každej stene, na každé voľné miesto kvetináč (ideálne s teplomilnou rastlinou, ktorú tak v zime môžete presťahovať na vhodnejšie miesto), a každú vhodnú plochu osadiť kvetmi či kvitnúcimi krami.V tomto prípade sa majiteľom podarilo na malej ploche šikovne znásobiť príležitosť pre zeleň efektným stupňovitým záhonom.

Biely záhradný domček GARDEON

3 Multifunkčná zelená plocha

Voľný priestor pred záhradným domčekom môžete využiť na založenie trávnika, ktorý je dokonalým miestom na najrôznejšie hry, ale aj na obyčajný bezstarostný relax na lehátku či na deke. Záhradný domček vám pritom vytvorí perfektnú kulisu, aj ochranu pred zvedavými pohľadmi z ulice či od susedov. V domčeku bude navyše pekne poruke kosačka a ďalšie náradie, bez ktorého sa pri úprave zeleného koberca určite nezaobídete. A aby ste sa ku všetkému potrebnému dostali bezpečne a „suchou nohou“ za každého počasia, môžete si k dverám domčeka urobiť praktický chodník z kamenných či betónových šľapákov – krása trávnika tým ani najmenej neutrpí.

Záhradný domček s rovnou strechou

Záhradný domček s antracitovými dverami

4 Šikovné ohraničenie terasy

Používate záhradný domček aj na odloženie záhradného nábytku, alebo ako letnú kuchynku? V takom prípade je praktické umiestniť ho v tesnej blízkosti terasy, prípadne priamo na vydláždenej ploche. Problém so založením domčeka tak máte vyriešený, navyše si na terase vytvoríte súkromie aj závetrie a jednoduchý plot dostane vítané oživenie.

Tmavo sivý dvojitý záhradný domček

Záhradný domček GARDEON pri dome

5 Šalamúnske riešenie na malej ploche

Máte vedľa domu ťažko využiteľný úzky pás, ktorý bol nutný na dodržanie povinného odstupu od hranice pozemku či od suseda? Čo tak umiestniť práve sem záhradný domček? Úzky priestor sa tým pohľadovo uzavrie a dostane zmysel. K modernému domčeku aj do stiesneného priestoru sa pritom hodí jednoduchá záhradná úprava – kombinácia zeleného trávnika a betónových šľapákov je nekomplikovaná a príjemná, a zároveň dokonale splní požiadavky na praktickosť. A ak by sa vám žiadalo viac zelene, môžete s jej pomocou zmeniť plot na atraktívnu zelenú stenu.

Bielo sivý záhradný domček

6 Elegantný minimalizmus

Garáž si vyžaduje praktický prístup, a to v každom zmysle slova. Betónová dlažba, ktorá je z praktických dôvodov ideálna na spevnenie príjazdovej plochy pred garážou, pritom môže byť nielen funkčná, ale aj elegantná – v ponuke výrobcov sú napríklad odolné betónové prvky, ktoré verne imitujú rôzne druhy kameňa. Veľmi pekne ukáže efektná dlažba v kombinácii s jednoduchou modernou garážou, najmä ak ich navzájom farebne zladíte.

Sivá garáž pre dve autá

7 Romantika na praktickom pozadí

Najmä ak plochu pred garážou využívate nielen ako prístupovú cestu, ale slúži aj ako príležitostné parkovisko, ihrisko, či pracovný priestor, je šikovné, ak je celá vydláždená. Pripadá vám však veľká plocha dlažby príliš fádna? Žiaduce oživenie môže priniesť výrazný kontrast – vytvorte v tesnom susedstve garáže napríklad pestrú kvetinovú výsadbu vo vidieckom či romantickom štýle, a o fádnosti nebude môcť byť ani reči.

Garáž pre dve autá s rovnou strechou

Garáž GARDEON pre dve autá

Ktorá realizácia vás najviac zaujala?