Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Zvyšná hlina zo stavby domu? 6 nápadov, ako ju využiť

Lopatka v zemine
Publikované 21.04.2020 10:26

Konečne ste dostavali svoj vysnívaný domček, ale ostala vám zvyšná zemina? Dnes vám prinášame 6 nápadov, ako s ňou naložiť. Niektoré sú praktické, iné kreatívne. Tak či onak, v tejto situácii sa vám určite zídu.

Vyvýšené záhony 

Krásnu kaskádovitú záhradu si vyrobíte pomocou drevených dosiek či kamenných stien a, samozrejme, zvyšnej hliny zo stavby domu. Fantázii kladiete medze iba vy. Môžete zasadiť zeleninu, ovocie, ale aj okrasné kry a kvety.

Vyvýšené záhony v záhrade

Špeciálne „kochlíky“ na zeleninu či ovocie

Chcete udržať poriadok v záhrade? Vsaďte na veľké vyvýšené kvetináče. Majú hneď niekoľko výhod – udržiavajú v záhrade poriadok, vy držíte plody svojej záhradkárskej práce aspoň trošku izolované od živočíchov, a tiež sa nemusíte toľko zohýbať pri zbere úrody. Navyše sa s nimi môžete vyhrať i vizuálne. 

Nachystané kochlíky na zeleninu a ovocie

Kochlíky s bylinkami
Kochlíky plné farebných byliniek

Kreatívne využitie hliny v záhrade

Ak sa chcete zbaviť len menšieho množstva zeminy, môžete ju použi i kreatívne. Viete si predstaviť sledovať hviezdy počas teplého letného večera z takejto postele? 

Posteľ z trávy 

Hlinená eko podlaha

Ak milujete prírodu a radi sa ňou obklopíte aj vnútri, potom sa vám bude páčiť nápad na ekologickú hlinenú podlahu. Tvorí ju prírodný materiál, po ktorom sa vám bude i na boso príjemne chodiť. Viete si prispôsobiť jej vzhľad a dokonca sa dá kombinovať s podlahovým vykurovaním.

Hlinená ekopodlaha v kúpelni

Na druhej strane sa o ňu budete musieť trochu viac starať. Je mäkšia, preto sa do nej nožičky nábytku pravdepodobne jemne zaryjú. Z tohto dôvodu sa nehodí napr. na chodbu, kde často chodíte v topánkach zvonka, pretože drobné kamienky by narobili ryhy. Našťastie sa akákoľvek priehlbina v podlahe dá jednoducho opraviť.

Hlinená ekopodlaha

Ak by sa vám hlinená podlaha dizajnovo nehodila priamo do domu, nič vám nebráni využiť ju v záhradných stavbách. Hoci do montovanej garáže, v ktorej parkujete auto, vám ju neodporúčame dávať, lebo by bola priveľmi namáhaná. Ani pre posilňovňu a dielňu, kde vám môžu na zem padnúť ťažké veci, asi nebude ideálna. No taká sauna v záhradnom domčeku si priam pýta podlahu z prírodného materiálu. Všetko závisí od toho, ako váš montovaný záhradný domček či garáž využívate.

Vyrovnanie pozemku do roviny

Zemina zo stavby domu sa dá využiť i na úpravu pozemku. Pokiaľ chcete mať v záhrade montovanú garáž, záhradný domček, prístrešok pre auto alebo pergolu, určite budú stabilnejšie na vyrovnanom povrchu. Možno vám zvyšná hlina zo stavby dobre padne aj na vyrovnanie trávnika, aby sa vám záhrada lepšie kosila. Ako vyrovnať terén navozenou hlinou?

Pán vyrovnáva pozemok do roviny

Najskôr si určite, akú veľkú plochu idete zarovnávať. Niektorí si nezrovnalosti na pozemku nechávajú schválne, pretože záhradka tak pôsobí viac prirodzene. Iní od pozemku vyžadujú dokonalosť futbalového ihriska. 

Vyrovnaná hlina na pozemku

Dvaja páni vyrovnávajú hlinu

Dvaja páni vyrovnávajú hlinu na pozemku

Pri väčšej ploche radšej zapojte profesionálov s mini-bagrami. Práca bude hotová rýchlo a efektívne. Pokiaľ zarovnávate menšiu časť pozemku, zvládnete to fúrikmi, lopatami, hrabľami a sťahovacou doskou. Ak chcete, aby mal domček, garáž alebo prístrešok základ z betónovej platne, zhutnite zeminu hutniacou doskou. A môžete klásť základy.

Neobvyklý dar

A posledná možnosť? Darujte prebytočnú pôdu susedovi či známemu, ktorý to potrebuje. Prípadne nájdite medzi inzerátmi niekoho, kto hľadá hlinu na vyrovnanie pozemku. Zeminu môžete podarovať aj nejakej komunitnej záhrade. Možností je neúrekom.

Hlina v rukách

Zdroj (Source):
https://www.smithsonianmag.com/
https://cdn.wonderfuldiy.com/
https://www.spokesman.com/
https://www.brockwellgreenhouses.org.uk/
https://www.thedailygardener.com/
https://yardsurfer.com/
https://www.zahrada.sk/
https://www.pennington.com/