Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Aká je životnosť elektromobilu?

Biela Tesla 3 naložená na kamióne
Publikované 03.02.2022 10:00

Aj keď sú elektrické vozidlá stále viac rozoberanou témou, spaľovacie automobily naďalej dominujú cestám po celom svete. Mnoho ľudí totiž stále nevie, aké všetky výhody elektromobily majú. Obzvlášť hľadanými sú informácie o životnosti elektromobilov. Práve na poznatky o životnosti ich batérií a celkovej životnosti týchto áut sa pozrieme na nasledujúcich riadkoch.

Motory elektromobilov

Eletrické motory predstavujú majú viacero benefitov. Patrí medzi nich napríklad účinnosť, ktorá je v porovnaní so spaľovacími motormi výrazne vyššia. Medzi výhody elektromobilu patrí vďaka ich motorom aj fakt, že zaberajú menej miesta, sú kompaktné a sú menej náchylné k vzplanutiu, čo robí tieto autá bezpečnejšie, a to sa v konečnom dôsledku podpíše aj na celkovej životnosti auta. Ich životnosť je úzko prepojená s ložiskami vozidiel, ale hlavne so zdrojom energie – batériami.

Životnosť batérií elektromobilov

Srdcia elektromobilov tvoria prevažne lítium-iónové batérie. Ide o typ akumulátora, ktorý je na svete najčastejšie používaný a denne sa s ním stretávame v bežnej spotrebnej elektronike. Lítium-iónové batérie dokážu poskytovať dlhodobo optimálne množstvo energie aj po viac ako 1200 nabíjacích cykloch.

Životnosť batérie v elektromobile sa však viacnásobným opätovným nabíjaním postupne skracuje – rovnako ako v prípade nabíjania mobilov. Priemerný ročný pokles kapacity batérie je približne 2,1%. Výrobcovia odhadujú celkový finálny pokles výkonu až o 30% oproti počiatočnej výdrži batérii, avšak tento odhad je trochu prehnaný – ide o najhorší možný variant, nie pravidlo.

Dojazd elektromobilov

Záruka dojazdu je garantovaná každým výrobcom. Pred kúpou sa dozviete, do koľkých najazdených kilometrov by nemala klesnúť kapacita. Odhady, koľko asi môžete najazdiť, sa líšia. Navyše, na životnosti týchto áut sa podpisuje aj ich údržba, ako často sa na nich jazdí či ako často sú nabíjané. Každý výrobca, ba dokonca každý model, má iné špecifikácie, pokiaľ ide o celkovú životnosť batérií elektromobilov.

Napríklad taká Tesla odhaduje životnosť svojich aut od 320000 do 500000 kilometrov. Až potom by sme mali pociťovať pokles výkonu batérie. Tieto čísla sa ale všetky automobilky vyrábajúce elektromobily snažia navýšiť a sľubujú životnosť presahujúcu 1 000 000 kilometrov.

Karoséria elektromobilov

Jednotlivé súčasti elektromobilov sú konštrukčne na vyššej úrovni než v prípade mnohých vozidiel so spaľovacím motorom. Samotné motory nie sú veľmi ťažké, čo sa podpíše na celkovej váhe vozidla. Väčšiu záťaž predstavuje ale v tomto prípade batéria. Ukáže sa to na silnejšom pôsobení na podvozok, ktorý môže byť náchylnejší k poškodeniu, s týmto technickým detailom však výrobcovia elektromobilov rátajú.

Predná časť vozidla nie je oproti spaľovacím vozidlám preplnená a zaťažená, čo sa ukazuje ako dobrá vlastnosť v prípade čelnej zrážky. Vtedy je základ vozidla v podobe batérie v bezpečí (keďže sú často v zadnej časti vozidla) a deformačné oblasti sú tak priestrannejšie, aby sa vyrovnali s následkami prípadnej nehody.

V mnohom sú elektromobily z hľadiska svojej výdrže podobné spaľovacím motorom, avšak je možné bádať, že mnohých veciach napredujú. Ak sa naplnia sľuby výrobcov, nasledujúce dekády budú výhody týchto áut iba narastať a ich význam v spoločnosti spolu s nimi.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON