Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Aké výhody má vyvýšená garáž a ako do nej urobiť bezbariérový vstup?

Bezbariérový vstup do garáže GARDEON
Publikované 26.09.2023 10:00

Potrebujete garáž pre svoje auto a uvažujete nad praktickou montovanou stavbou? Skôr, než vám ju prídeme postaviť, mali by ste pre ňu pripraviť na pozemku vhodný podklad. Práve premyslenou realizáciou podkladu pritom môžete „zabiť“ niekoľko múch jednou ranou.

Vyvýšená garáž s betónovým podkladom

Podklad pod montovanú stavbu by mal byť dostatočne pevný a únosný, perfektne vodorovný, a mal by mať rozmery určené projektom. To sú základné požiadavky na podklad, o ktorých sme písali už mnohokrát. Tie sa však dajú splniť rôznymi spôsobmi, pričom každé riešenie môže mať svoje výhody. Tentoraz sa teda pozrime bližšie na jeden praktický variant realizácie betónovej dosky.

Podkladová doska z liateho betónu je najčastejšou voľbou našich zákazníkov pri väčšine montovaných stavieb, nielen pri garážach — ide o známu technológiu, ktorej realizáciu môžu zadať firme, no mnohí domáci majstri ju zvládnu aj svojpomocne. Dá sa tak pomerne jednoducho pripraviť podklad, ktorý je dostatočne únosný, pevný aj rovný, takže so stabilným ukotvením presnej montovanej stavby následne nie sú žiadne problémy. Šikovným detailom je pritom zvýšenie povrchu betónovej dosky niekoľko centimetrov nad terén — takto totiž nebude mať dažďová voda tendenciu vtekať do garáže ani pri výdatnejších zrážkach, a bude mať dostatok času na vsiaknutie do okolitého terénu, alebo na odtečenie drenážnym systémom.


Najmä na pozemku, kde zvykne po daždi stáť voda, je teda vyvýšená garáž veľmi praktickým riešením, netreba však zabudnúť ani na spomínané odvodnenie (resp. drenáž) okolo garáže.


 

Bezbariérový vstup do garáže

Vjazd a prípadné bočné dvere do garáže sú ďalšími detailmi, nad ktorými je dobré sa pri príprave podkladu zamyslieť, a to najmä ak ide o vyvýšenú garáž. Vjazd do garážovej brány je potrebné vyriešiť rampou a podobne môže byť upravený aj priestor pred bočnými dverami. Ďalšou možnosťou pri bočných dverách je betónový schodík, ktorý však pri garáži s podlahou len niekoľko centimetrov nad terénom nemusí byť nevyhnutný.


A ako sa dá v prípade bočných dverí urobiť úplne bezbariérový vstup do vyvýšenej garáže? Keďže z technológie našich montovaných stavieb vyplýva, že súčasťou dverného otvoru je vždy oceľový prah, bezbariérovosť je potrebné vyriešiť dodatočnou úpravou podlahy — napríklad betónovým poterom, ktorý môže byť doplnený aj dlažbou alebo inou krytinou.


Aby sa prekážka v podobe prahu plynulo preklenula, takéto zvýšenie podlahy je potrebné urobiť ako v interiéri, tak aj v exteriéri. Výška podlahových vrstiev (napríklad hrúbka poteru + lepidla + dlažby) by mala byť pritom zvolená tak, aby bol finálny povrch v úrovni prahu, čo je podľa konkrétnej konštrukcie montovanej stavby 5 alebo 7 cm.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON