Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako pripraviť základy pre stavbu garáže

Montáž strešnej krytiny
Publikované 05.02.2021 10:00

Prišiel váš deň D. Konečne ste sa rozhodli postaviť garáž alebo záhradný domček, nad ktorým ste tak dlho premýšľali. Už vidíte, ako parkujete v novej garáži. Predstavujete si, ako relaxujete v parádnom záhradnom domčeku. Teraz sa na chvíľu vrátime späť na zem. Aby vaša stavba neskončila ako šikmá veža v Pise, musíme začať od podlahy, alebo ešte skôr – od podkladu. Ako na to? Poradíme vám, ako pripraviť váš pozemok na stavbu montovanej garáže, ale rovnakým spôsobom pripravíte aj podklady pre stavbu oceľového záhradného domčeka.

Je na vás, kam si domček či garáž postavíte, pokiaľ sa budete držať základných legislatívnych pravidiel a estetických princípov. Je výborné, že na stavbu do 25 m² nepotrebujete stavebné povolenie. Pokiaľ však plánujete niečo väčšie, zistite si podrobnosti na stavebnom úrade. Dbajte aj na dostatočnú vzdialenosť od susedného pozemku, minimum sú 2 metre. A napokon myslite na to, ako bude vyzerať nová garáž alebo domček vzhľadom na pôdorys domu a celkový vzhľad pozemku.

Podklad pod montovaný záhradný domček GARDEON

Vodorovné a pevné základy pre garáž

Nech sa už cítite dostatočne zručný na stavbu vlastnými rukami, alebo sa spoľahnete na profesionálov, vždy si musíte pripraviť základovú dosku. Problém vzniká pri členitom teréne pozemku. Vtedy je ideálne ho najskôr upraviť, aby bol dostatočne rovný. Samotný podklad pod garáž by mal presahovať rozmery plánovanej stavby aspoň o 15 cm. Aký materiál je vhodný na prípravu podkladu? Máte minimálne 3 možnosti.

  1. Uložte betónové tvárnice

Zarovnáte si terén a prípadne naň nanesiete ešte vrstvu štrku. Do nej následne poukladáte betónové kocky alebo betónové obrubníky väčších rozmerov. Ukladajte ich vodorovne po obvode vašej budúcej garáže. Betónové kvádre sú zároveň najjednoduchším a najlacnejších spôsobom, ako vyrobiť podklad pod montovanú stavbu.

Podklad pod záhradný domček

  1. Položte zámkovú dlažbu

Na vybudovanie základu zo zámkovej dlažby budete potrebovať niekoľko zhutnených vrstiev, aby sa vám podklad nerozchádzal. Na ohraničenie môžete využiť betónové obrubníky alebo palisády. Postupne ukladajte vrstvy kvalitného kameniva, najskôr hrubý štrk a naň drvené kamenie. Každú vrstvu počas kladenia zhutnite vibračnou doskou. Ako tretiu vrstvu uložte dlažobné kocky, pričom začínajte od najnižšie položeného rohu terénu. Na koniec ešte upchajte škáry napríklad kremičitým pieskom.

Zámková dlažba

  1. Vyrobte si betónovú platňu

Ak chcete mať podklad dokonale pevný, využite betón. Samozrejme, nemyslíme tým miešaný drink, ale po úspešnej stavbe môže prísť na rad aj ten. Pred betónovaním si naznačíte plochu, kde budú stáť základy, napríklad drevenými doskami. Ako prvú vrstvu použite štrk a naň položte ešte kari sieť. Zabezpečí, aby betónová platňa vydržala väčšiu záťaž, akou je parkovanie auta. Bez tejto oceľovej siete by betón po čase popraskal. Poslednú vrstvu tvorí čerstvý betón, ktorý si pred zaschnutím zarovnajte podľa vodováhy. A základová doska je hotová. Ideme stavať.

Podklad pod montovanú garáž GARDEON

Keď máte podklad pod garáž hotový

Pokiaľ ste si vyrobili základovú dosku, môžete zavolať profesionálov, ktorí vám postavia garáž alebo záhradný domček. Prípadne si môžete svoj montovaný záhradný domček len objednať, nechať doviezť až k vaším dverám a poskladať si ho sám. Ako náhle stavba stojí, je potrebné ju ešte upevniť k podkladu.

Montáž garáže GARDEON

Následne si vyberáte podlahu. V tomto prípade je rozhodujúce, či ide o garáž alebo o inú montovanú stavbu. V garáži môže byť podlaha vystavená potenciálnym únikom chemikálii. V prípade oceľového domčeka si môžete dovoliť dlaždice, rohože alebo dokonca drevenú podlahu. Záleží na tom, ako ho budete využívať. A už si len užívate váš nový kúsok domova, pričom na seba môžete byť hrdý, lebo ste si vlastnoručne postavili kvalitné základy.

Vybrali ste si ideálnu garáž no neviete, kam ju na pozemku umiestniť, alebo či sa do zvoleného priestoru zmestí? S týmto praktickým návodom všetko určite vyriešite.

 

Zdroj (source):
fotobanka GARDEON