Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako počas leta správne garážovať zimné pneumatiky

Pneumatiky zavesné na vešiaku
Publikované 05.04.2017 10:12

Je čas vymeniť zimné pneumatiky za letné. Správne uskladnenie zimných pneu je však dôležité pre zachovanie ich jazdných vlastností aj do ďalšej sezóny. Ak si pneumatiky garážujete sami, máme pre vás niekoľko dobrých rád ako na to.

Kde skladovať zimné pneumatiky?

Ak máte v pláne skladovať svoje pneumatiky doma, pravdepodobne uvažujete o garáži, prístrešku, povale alebo pivnici. V podstate každá z nich je dobrá voľba, ale pre zachovanie ich tvaru a vlastností treba dbať na niekoľko detailov.

1. Nepriateľ menom teplo a slnko

Vysokými teplotami trpia zimné pneumatiky viac ako tie letné. Myslite na to najmä, ak ich plánujete skladovať na povale, kde sú teploty počas dlhých letných dní skutočne vysoké. Veľkým nepriateľom je však aj priame slnko. Preto ak odkladáte svoje pneumatiky na terasu alebo pod prístrešok, myslite na ich dostatočné tienenie.
Pozor aj na vysokú a dlhodobú vlhkosť! Pneumatiky vždy ukladajte aspoň pár centimetrov nad zemou, nikdy nie priamo na podlahu. Ak nemáte špeciálne stojany alebo závesné systémy na pneumatiky, použite drevené palety, ktoré poslúžia ako podložka na ochranu nielen pred vodou, ale zabránia aj kontaktu s vyliatym olejom alebo inými látkami.

Ak teda hľadáte ideálne miesto na uskladnenie, uprednostnite tienisté, suché a dobre vetrané miesto s viac-menej stabilnou teplotou okolo 25°C (nikdy by nemala prekročiť 45°C). Pozor však dajte aj na zariadenia a telesá, ktoré vyžarujú alebo sálajú teplo, ako napríklad potrubie s teplou vodou.

2. Ideálne polohy pre uskladnenie

Poloha, v ktorej pneumatiky skladujete, je rovnako dôležitá ako miesto. V tomto bode je však potrebné rozlišovať, či máte pneumatiky obuté alebo nie. Ak na najbližšieho pol roka odkladáte pneumatiky s ráfikmi, teda obuté, ideálny spôsob skladovania je zavesiť ich za otvor v disku alebo ich poukladať na seba. Podľa mnohých výrobcov pneumatík, by ste ich mali pri skladovaní na sebe každé 4 týždne poprekladať a použiť medzivrstvu v podobe kartónu alebo starého uteráka.Návod ako skladovať pneumatiky

Pri neobutých pneumatikách je to presne naopak. V žiadnom prípade pneumatiky nevešajte, stratili by svoj tvar. Takéto pneumatiky položte zvislo vedľa seba a každé 4 týždne ich pootočte. Vyhnete sa tak riziku zdeformovania, ktoré hrozí pri dlhodobom skladovaní pneumatík. Návod ako skladovať pneumatiky

3. Ostatné nebezpečenstvá

V blízkosti garážovaných pneumatík by nemali byť umiestnené ostré predmety, nabíjačky na batérie, elektrické motory produkujúce ozón, samovznietivé látky alebo látky, ktoré pri určitých podmienkach produkujú teplo. Vo všeobecnosti je dôležité vyhnúť sa kontaktu pneumatík s chemikáliami, ako napríklad s benzínom, riedidlami, farbami, kyselinami a podobne. Samozrejmosťou je nepoužívať v ich blízkosti otvorený oheň (vrátane zapálenej cigarety). V neposlednom rade by ste mali mať k uskladneným pneumatikám zabezpečený voľný prístup.

4. Čistota – pol života

Pred uskladnením pneumatík ich očistite od kamienkov, brzdového prachu, oleja a iných nečistôt. Vyčistenú a vysušenú pneumatiku zabaľte do igelitového vreca. Zabezpečte pri tom, aby v ňom zostalo čo najmenej vzduchu, na to vám dobre poslúži široká lepiaca páska. Takto zabalené nielenže zostanú čisté, ale zabránite aj negatívnemu vplyvu poveternostných faktorov. Nepoužívajte žiadny náter ani nestriekajte pneumatiky nejakým prípravkom.

Ak si ich vymieňate sám, nezabudnite pneumatiky z dôvodu opotrebovania označiť kriedou, o ktoré koleso sa jedná – pravé predné, ľavé predné, pravé zadné a ľavé zadné.

5. Zvýšte v nich tlak

Ak vymieňate pneumatiky aj s diskami, nepodceňte ani ich správne natlakovanie. Pred tým, ako ich uložíte na „letný spánok“, zistite si odporúčanú hladinu tlaku (môže sa líšiť v závislosti od výrobcu) a pravidelne ju kontrolujte.