Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako prežiť Veľkú noc? Takto.

Veľkonočná výzdoba
Publikované 30.03.2020 11:26

Rozhodnutie pani Evy z Martina o doživotnom ignorovaní Veľkej noci, prišlo zhruba pred desiatimi rokmi. „Niekto zaklopal. Šla som otvoriť. Netušila som, že sa ani nespamätám a v tvári v čisto novej kuchynskej linke za mnou mi pristane zhruba 5 vedier vody. Hodili ich do mňa švagor a naši susedia, ktorých po ceste k nám stretol. Samozrejme, všetci boli oveľa veselší ako ja. Ale len kým mi došlo, že nám práve skoro odplavilo kuchyňu.“ Linka to vraj podľa pani Evky ustála. Škoda len, že pod tlakom vody z políc vyleteli poháre a zo stien popadali mokré obrazy.

„Stála som tam uprostred, lapala po dychu, pridusená litrami vody, plakala a pozerala, ako sa z nových políc valí voda. Bolo jej toľko, že mi zakrývala papuče. Keď všetci pochopili situáciu, kľakli na kolená a začali rýchlo utierať ten neporiadok, čo narobili. Prepáčte mi za ten výraz, ale v tej chvíli som ich neznášala.“

Dieťa čľapká bosé v kaluži

Iný zážitok majú zase bratia Robo a Roman z Prievidze. „Od detstva sme veľkými vyznávačmi Veľkej noci. Vždy sa snažíme navštíviť všetky ženy v našej rodine. Chodíme za nimi iba s korbáčom a voňavkou. Tak v nich vzbudzujeme dôveru a ony neboja otvoriť. Mnohé totiž vyjednávajú a kričia do kukátka, aby sme im ukázali, či máme aj vedrá s vodou. Keď nemáme, otvoria. Raz sme takto prešli cez rozum sesternici Janke…

Vodu sme nemali, ale hneď za dverami sme ju schmatli na ruky a šup s ňou do vane. Kričala celou cestou, ako sme ju tam niesli a neprestala ani, keď sme ju začali sprchovať. Len sme netušili, že nie od prekvapenia ale od príliš horúcej vody. Nejako sme ju zle nastavili. Chúďatko. Z kúpeľne sme s ňou teda bežali rovno na pohotovosť, kde na nás kričala ešte aj doktorka. To teda bola Veľká noc. Odvtedy Janka o nás hovorieva, že nechodíme polievať, ale obárať.“

Vaňa s uterákom

Určite ste aspoň raz v živote zažili aj vy situáciu, keď vám alebo vám blízkej dáme veľkonočné oblievanie moc príjemné nebolo. Výhrou nie je ani oblievačka na dvore. V exteriéri síce nezničíte kuchynskú linku ani iný nábytok, môžete sa však pošmyknúť na kaluži, ktorá pod vami vznikla a ublížiť si. Mnohé dámy s jemným vplyvom na svojich mužov preto veľkonočné oblievanie s radosťou ignorujú. A chápu ho ako krásny voľný deň. Jeden z tých prvých jarných, ktorý môže rodinka v príjemnej zhode stráviť na záhrade, chalupe alebo chate. 

Drevená chatka

Sme v tom všetci rovnako

Najstaršie veľkonočné maľované vajíčka sa našli v hroboch starých až 3500 rokov pred naším letopočtom. Táto tradícia teda pochádza z doby predkresťanskej a má už viac ako päťtisíc rokov. Vtedajšie vajíčka mali symbol plodnosti, a tak sa dávali plné. Musíte uznať, že to má svoju logiku. Dnes pred plnými vajíčkami uprednostňujeme ich úžitok. A tak skôr, ako ich niekomu dáme prázdne a len na parádu, ich obsah zapracujeme do obživy svojich najbližších. Áno, aj toto má svoju logiku…    

Zelené vajíčka

V minulosti sa oblievačky a šibačky zúčastňovali len mladí chlapci a dievčatá. Aby boli svieži, zdraví a plodní. Práve toto sa totiž najviac očakávalo od mladých žien. Dnes sa však dožívame vyššieho veku, ako ženy pred 5000 rokmi a tak je Veľká noc – často nechcene – súčasťou všetkých generácií.  

Krycie manévre a la „robme to potichu“

Či už z toho máme radosť alebo nie, dnes je pre nás Veľká noc veľký kresťanský sviatok, ktorý sa snažíme rešpektovať. Ak sa nám to nedarí celý deň, snažíme sa aspoň doobeda. A pokiaľ ho trávime v obytnej zóne, nekosíme, nepílime, nevysávame a nevyrábame iný hluk ako spev a smiech. Sú však aj činnosti tichšieho a menej nápadného charakteru, ktorými môžeme stráviť krásny jarný deň. Chcete vedieť ktoré?  

Vysaďte si v záhrade magnólie

V apríli si ešte môžete na poslednú chvíľu do záhrady dovysádzať magnólie. Tieto nádherné, exoticky pôsobiace dreviny sú počas kvitnutia dokonalou pastvou pre oči. Potrebujú priepustnú, výživnú a mierne kyslú pôdu a okolo seba dostatočný priestor. Ak im to môžete dopriať, skrášlite nimi svoje okolie. Magnólia má prenádherný kvet. Napríklad Magnolia liliiflora vyniká kvetmi podobnými ľaliám. Keďže je kompaktnejšia, hodí sa aj do menších záhrad.

Magnólie

Vytvorte si odchyt dažďovej vody

Prejdite sa so šálkou kávy alebo čaju v ruke okolo domu a vyberte správne miesto pre nádobu na zhromažďovanie dažďovej vody. Vhodných nádrží alebo nádob je niekoľko a vaša záhrada sa vám za dažďovú vodu odmení. Je to najkvalitnejšia voda pre polievanie rastlín. Neobsahuje chlór, je chudobná na soli a minerály a tak pri jej používaní nedochádza k sanizácii pôdy.

Kvety v krhli

Vhodné miesto je napríklad za záhradným domčekom alebo pod záhradným prístreškom na rovnej súvislej ploche, ktorá nie je na priamom slnku. Neodporúčame odchytávať vodu zo striech pokrytých asfaltom alebo eternitom, pretože sa z nich môžu uvoľňovať toxické látky. Nadzemné nádrže majú často výpustné kohútiky, na ktoré môžete rovno napojiť hadicu na zavlažovanie, alebo záhradnú sprchu. Ideálna jarná prácička.

Prilákajte k sebe spevavcov

Rozmiestnite po záhrade vtáčie búdky, ktoré si môžete vopred sami pripraviť. Ak máte deti alebo vnúčence, bude to pre ne veľký zážitok. Toto sú tie veci, na ktoré si pamätáme. Ako sme spolu robili vtáčiu búdku a čakali na jej hostí. Búdka môže byť z rôznych materiálov. Dosková, klátiková ale aj plastová.  Aby si v nej našli domov vtáčiky, striešku urobte otvárateľnú, kvôli prefukovaniu vetra do nej urobte po bokoch aspoň dve diery a tie potom vyplňte včelím voskom alebo tmelom.

Vtáčik v búdke

Vtáčiky totiž neznášajú prievan. Keď budete hotovú búdku vešať, hlavný letový otvor nezabudnite pootočiť smerom na východ prípadne juhovýchod. Ak pri tejto činnosti potrebujete trošku klepkať alebo búchať, radšej sa zavrite do garáže alebo záhradného domčeka. Je to len pár klinčekov, čo ale zrejme nebude nikoho rušiť. 

Prevzdušnite si trávnik

Je to celkom tichá polointímna prácička pomocou vertikulačných hrablí. Ak ich nemáte, jednoducho, ako kráčate po trávniku zapichujte vidly do zeme a jemne nimi kývajte. Ak trávnik nemáte, je najvyšší čas začať s jeho výsevom.

Zožltnutá tráva

Urobte si drobné estetické práce

Jar je ideálny čas na zveľaďovanie svojich príbytkov. Či už v interiéri alebo exteriéri. Ak máte osvetlený záhradný altánok a radi maľujete, či natierate, môžete sa v ňom rozložiť do neskorých hodín a robiť to, čo je dobré robiť na čerstvom vzduchu. A popri jednoduchej relaxačnej práci na striedačku posedieť so susedmi, popíjať kafíčko alebo niečo svetlejšie a tekutejšie (vhodnejšie na Veľkú noc) alebo si dať dobrý koláč, či šalát s údeným.

Obložené chlebíky

Odtiaľ z altánku vám vám určite padnú do oči chodníky či múriky, ktoré by sa zišlo farebne oživiť, aby vám v lete robili radosť. Ak sa chcete úplne schovať a tváriť sa, že vôbec nie ste doma, na to je ideálny záhradný domček. To môžu hostia zvoniť koľko chcú a sledovať záclony, či sa za nimi niekto nemihol. V záhradnom domčeku môžete mať úplne súkromie a prežiť v ňom nerušene toľko času, koľko budete chcieť. Ak v ňom máte aspoň malú chladničku, do večera z neho vôbec nemusíte vyjsť. 

Záhradný domček na náradie v záhrade

Všetci, ktorí žijeme skrášľovaním prostredia okolo seba, čakáme na každý voľný deň, kedy sa môžeme opäť rýpať v niečom, čo nám urobí radosť. Veľká noc je na to ideálna. Vyhneme sa niekoľkonásobnému prezliekaniu, niekoľkodňovému pachu po lacných voňavkách a ešte urobíme niečo pekné. Taká malá hra na schovávačku a aha – akú radosť môže spraviť aj ľuďom v dospelom veku.

Zdroj (Source):
https://www.pexels.com/