Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako pripraviť betónový podklad pod montovanú stavbu?

Úprava betónu
Publikované 02.09.2021 10:00

Potrebujete bezpečne zaparkovať svoje auto a rozhodli ste sa pre montovanú garáž? Alebo by sa vám hodil šikovný montovaný záhradný domček? Skôr, než sa začne s montážou, bude potrebné pripraviť podklad, ku ktorému sa montovaná stavba ukotví. Jednou z možností je betónová základová doska, ktorú si podľa nášho postupu môžete zrealizovať aj svojpomocne.

Vhodným podkladom ako pod plechovú garáž, tak aj pod montovaný záhradný domček, je betónová základová doska (nazývaná aj základová platňa či takzvaná „deka“). Zhotovuje sa z betónu a oceľovej výstuže (kari siete), pod samotnú betónovú platňu je potrebné položiť vrstvu štrku, ktorá slúži ako drenáž. Keďže realizácia betónovej dosky, ktorá poslúži ako podklad pre spomínané montované oceľové stavby, sa líši len v rozmeroch, na príklade vám ukážeme ako urobiť podklad pod garáž.

Čím začať

Či už potrebujete garáž alebo záhradný domček, najskôr by ste si mali na vybranú montovanú stavbu nájsť na svojom pozemku vhodné miesto. Užitočné rady k výberu nájdete na podstránke Ako si vybrať vhodné miesto na garáž?. Ďalším krokom je výber optimálnej veľkosti a konkrétnych rozmerov plechovej garáže či montovaného domčeka. Až potom sa môžete pustiť do prípravy podkladu. Samozrejme, ideálne v období, keď ani v noci nemrzne, pretože mráz alebo premrznutá podkladová zemina by mohli spôsobiť problémy pri tvrdnutí a vyzrievaní betónu.

Príprava a vymeranie vhodnej plochy

Na zvolenom mieste si vyznačte obrys budúcej betónovej platne. Rozmery závisia od vybranej stavby (napr. garáže), pričom podklad by mal byť na každej strane aspoň o 5 cm väčší. Pôdorys si môžete vyznačiť tak, že do rohov zatlčiete kolíky a obrys vytvoríte pomocou motúzov, no dá sa použiť napríklad aj vápno alebo drevené lišty. Keďže my sme začínali na zámkovej dlažbe, veľkosť betónovej platne sme na ňu jednoducho nakreslili.

Vyhĺbenie základovej jamy

Na vyznačenej ploche vykopte jamu s hĺbkou minimálne 30 cm. Aspoň 15 cm je potrebných na štrkový podsyp – lôžko (štandardná hrúbka štrkového lôžka pod základmi rodinného domu je 20 cm), k tomu počítajte ešte 10 – 20 cm na samotný železobetón. My sme na vyznačenej ploche vybrali betónové kocky a časť štrkového podsypu do hĺbky 12 cm.

Debnenie

Zemina z okrajov výkopu nesmie v žiadnom prípade odpadávať do betónu, preto treba jamu zadebniť doskami. Debniace dosky umiestnite tak, aby ste neskôr mohli pomocou nich zarovnať povrch betónovej platne. Ich polohu precízne skontrolujte pomocou vodováhy – vodorovný povrch podkladu je totiž pri montovanej garáži dôležitý. My sme namiesto debnenia využili rovný okraj okolitej dlažby.

Štrkové lôžko

Lôžko zo štrku alebo zmesi štrku a piesku vytvára pod základovou platňou drenážnu vrstvu. Na celú plochu rovnomerne nasypte štrk alebo štrkopiesok a vrstvu zhutnite napr. vibračným strojom (tzv. žabou). My sme využili lôžko, ktoré už bolo pripravené pod dlažbou.

Ak chcete základovú dosku tepelne zaizolovať, môžete na zhutnené štrkové lôžko položiť ešte hydroizolačné pásy, perimeter (polystyrénové dosky určené na tepelnú izoláciu konštrukcií, ktoré sú v priamom kontakte s vlhkosťou), a ďalšiu vrstvu hydroizolácie.

Armatúra a rozvody

Na celú plochu budúcej základovej dosky uložte kari siete, ktoré betón vystužia a spevnia. V prípade potreby urobte aj prípravu na prívod elektriny, prípadne tiež vody. My sme podľa projektu položili okrem oceľovej výstuže aj ohybné plastové hadice, tzv. husie krky, ktoré sme nechali vytŕčať nad budúci povrch betónu. Zatiaľ sú prázdne, elektrické rozvody, ktoré sú potrebné na pohon garážovej brány či osvetlenie, sa zrealizujú neskôr.

Betónovanie

Teraz môžete naliať na výstuž vrstvu betónu. Betón rovnomerne rozhrňte po celej ploche do požadovanej výšky, zhutnite ho a utlačte (napr. pomocou dreveného hranola). Nakoniec povrch zarovnajte – stiahnite ho do roviny latou tak, aby bol rovný a hladký. Rovinnosť skontrolujte pomocou vodováhy. Pri tomto zarovnaní oceníte presné vodorovné okraje debnenia. 

Aký betón použiť?

Na základovú dosku sa bežne používa univerzálny betón triedy C 16/20 (B20), pri menšej stavbe postačí betón C 12/15 (B15). Menšie množstvo betónu si môžete namiešať klasicky – lopatou vo fúriku, zo suchej zmesi (predáva sa vo vreciach), do ktorej pridáte požadované množstvo vody. Na prípravu väčšieho množstva betónu je lepšie použiť miešačku, prípadne si môžete objednať jeho dodávku v betonárke.

Tvrdnutie betónu

O čerstvý betón sa teba starať. Najmä ak je teplo, mali by ste ho polievať, pretože pri rýchlom odparovaní vody by mohol popraskať. Aj priveľa vody však betónu škodí, preto to s kropením nepreháňajte. Po troch až piatich dňoch je betón vytvrdnutý približne na 70 %. Vtedy môžete odstrániť debnenie. Betón však potrebuje až 28 dní na to, aby úplne vyzrel – za tento čas dosiahne svoju konečnú pevnosť a je pripravený na pokračovanie v stavebných prácach.