Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Kde a ako pripraviť elektroinštaláciu do garáže, záhradného domčeka a prístrešku?

Detail na elektinu
Publikované 28.04.2022 10:00

Chcete využívať garáž, záhradný domček, prístrešok či altánok prakticky a naplno? V takom prípade by ste v každej z týchto záhradných stavieb mali pamätať aj na elektroinštaláciu.

Garážové minimum

Elektrické rozvody by mali byť samozrejmosťou v každej garáži. A to nielen na pohon garážovej brány, ale aj preto, aby ste si mohli zasvietiť, keď to budete potrebovať. I keď možno plánujete používať garáž predovšetkým na parkovanie auta, kto môže povedať, že tu nemá nič uložené? Na športové náčinie aj záhradné či iné náradie je to predsa ideálne miesto. A hľadať čokoľvek potme s baterkou v ruke nie je žiadna zábava.

Okrem toho môže byť práve pri garáži užitočné aj vonkajšie osvetlenie so senzorom pohybu, prípadne alarm. I keď existujú aj bezdrôtové bezpečnostné systémy, „drôtové“ napájanie vám rozšíri možnosti výberu a zbaví vás nutnosti kontrolovať batérie alarmu.

Ak je garáž aj dielňou

Najmä v prípade, ak chcete garáž využívať aj ako dielňu, elektroinštalácii v nej by ste mali venovať väčšiu pozornosť. V prvom rade budete potrebovať dostatočne silné svetlo, ktoré bude osvetľovať pracovný stôl, a prípadne aj ďalšie miesta na prácu. Malo by byť pritom umiestnené tak, aby ho nezaclonilo zaparkované auto. Stropné svietidlo teda nemusí byť vždy ideálnym riešením.

Okrem toho sa nezaobídete bez dostatočného množstva vhodných zásuviek. Tu platí, že lepšie je mať nejakú navyše, než aby čo len jedna chýbala. Okrem bežných 220 V, resp. 230 V zásuviek zvážte aspoň jednu trojfázovú 400 V zásuvku, ktorá sa zíde pri výkonnejšom náradí, ako je napríklad zváračka či okružná píla. Zástrčky by ste mali mať k dispozícii najmä v okolí pracovného stola, no nejaká sa môže hodiť aj v blízkosti garážovej brány – využijete ju pri práci vonku pred garážou. No a zabúdať netreba ani na prípadné vykurovanie či temperovanie garáže.

Ak plánujete používať niektorý z typov elektrického kúrenia, tiež bude potrebovať vhodné pripojenie alebo zásuvku.

Záhradný domček nemusí byť len skladom náradia

Nielen garáž, ale aj záhadný domček môže poslúžiť ako domáca dielňa. No elektrina sa do záhradného domčeka hodí napríklad aj vtedy, ak sa bude používať ako letná kuchyňa. V takom prípade sa v ňom bez svetla a zástrčiek tiež nezaobídete. Osvetlenie budete potrebovať nad pracovnou plochou, optimálne však je doplniť ho aj centrálnym svietidlom.

Rovnako ako v klasickej kuchyni by mali byť zástrčky poruke v blízkosti pracovnej dosky, tam, kde plánujete používať kuchynské spotrebiče. V letnej kuchyni sa dobroty nemusia pripravovať len na záhradnom grile. K dispozícii môžete mať aj elektrický sporák alebo varnú dosku, nezabudnite však na to, že tieto spotrebiče potrebujú vlastnú zásuvku a ideálne aj samostatný istič.

(Zistite si vopred podmienky na zapojenie konkrétneho spotrebiča – na dnešné elektrické rúry obvykle stačí bežná jednofázová zásuvka na 230 V, no napríklad indukčná varná doska si môže vyžadovať pripojenie na trojfázový prúd.)

Romantika v altánku?

Elektroinštalácia sa môže zísť aj v záhradnom altánku či prístrešku. Vďaka osvetleniu si v ňom budete môcť užívať relax dlho do večera, prípadným ohrievačom si ho predĺžite aj do neskorej jesene. No nielen to. Svoj altánok alebo terasu pod prístreškom môžete premeniť napríklad na letné kino, alebo v ňom usporiadať večernú párty. Len treba mať kam zapojiť potrebné vybavenie.

Skôr, než urobíte základy

Skôr, než pripravíte základy pre garáž, domácu dielňu, plne vybavený záhradný domček či prístrešok s osvetlením, mali by ste uložiť do zeme kabeláž. Ako zakopať elektrický kábel? Presné pravidlá a hĺbku pre uloženie káblov určuje norma, ktorá zohľadňuje viacero faktorov tak, aby bola elektroinštalácia v prvom rade bezpečná.

Najmä z dôvodu bezpečnosti by mal byť preto prvým krokom k novým rozvodom projekt a posledným revízia, teda odborná prehliadka, ktorú urobí kvalifikovaný revízny technik. Zjednodušene však možno povedať, že v záhrade by ste mali viesť kábel tak, aby nebol ani v budúcnosti ohrozený koreňmi stromov či iných drevín, ani prípadným rozkopaním.

Obvykle sa používajú káble typu CYKY alebo AYKY, ktoré sa uložia do výkopu hlbokého aspoň 60 cm, a to buď do pieskového lôžka, alebo do vhodnej chráničky. Aspoň 20 cm nad kábel je potrebné umiestniť na vrstvu piesku a zeminy červenú výstražnú fóliu, ktorá upozorní na elektrické vedenie pri prípadných výkopových prácach v budúcnosti.

Niekoľko praktických tipov

Elektrické rozvody v garáži alebo v záhradnom domčeku je najšikovnejšie viesť po povrchu stien v elektroinštalačných lištách. Do oceľových stien našich garáží (izolovaných aj neizolovaných) sa dajú lišty kotviť pomocou TEX skrutiek (tzv. texové šrauby), aké sa používajú aj na spájanie kovových prvkov v sadrokartónových konštrukciách.

V prístrešku, v dielni aj v garáži, teda všade tam, kde môžu byť vypínače, zásuvky a ďalšie prvky elektroinštalácie vystavené vlhkosti, vode, alebo prachu, prípadne aj mechanickému poškodeniu, je potrebné zvoliť vybavenie s potrebným krytím.

Písmená IP spolu s dvojciferným číslom označujú krytie proti vode a vlhkosti (napr. IP44 znamená odolnosť proti striekajúcej vode). Takéto inštalačné prvky sú obvykle dobre chránené aj proti prachu. Písmená IK spolu s dvojciferným číslom označujú odolnosť proti mechanickému poškodeniu.

To, aký istič bude do garáže potrebný, by mal určiť projektant alebo kvalifikovaný elektrotechnik. V zásade však platí, že na svetelné obvody a bežné zásuvky je vhodný jednofázový istič – 10 A stačí na osvetlenie, 16 A treba na zásuvky. Na 400 V zásuvky (ale aj na pripojenie elektrického sporáka) je potrebný 16 A trojofázový istič.

A nezabudnite – elektroinštalácie môže realizovať či opravovať iba kvalifikovaný elektrotechnik s oprávnením a každý zásah do elektroinštalácie musí odobriť revízny technik.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON