Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako si navrhnúť perfektnú záhradu

Tekvice a kvety v dóze slimáka
Publikované 19.08.2021 10:00

Práve dokončujete dom a premýšľate, čo so záhradou? Alebo ste sa konečne dostali k tomu, že poriadne preorganizujete záhradu, ktorá nie je „to pravé orechové“? V oboch prípadoch máte dve možnosti – buď oslovíte záhradného architekta, alebo sa do návrhu pustíte sami. Uvažujete skôr o druhej zo spomínaných alternatív? Tak potom máme pre vás niekoľko rád na začiatok.

Vyberte si štýl

Celkom na začiatku by ste si mali urobiť jasno v tom, čo sa vám páči. Málokto má totiž úplne vyhranený štýl. Naopak, je prirodzené, že sa človeku páčia rozličné veci, no záhradu by nemal tvoriť nesúrodý „guláš“ rôznorodých prvkov. Prečítajte si niečo o rôznych záhradných štýloch – možno už v tejto fáze zistíte, či vám bude viac vyhovovať jednoduchá moderná záhrada, alebo skôr romantická vidiecka, či je vaším favoritom voľnejší anglický prístup inšpirovaný prírodou, alebo ázijský štýl s jasnými pravidlami, prípadne inklinujete k niečomu viac bio…

Žlté a oranžové kvety v záhrade

Pohľadajte si na internete, v časopisoch alebo v knihách rôzne inšpirácie a snažte sa ich upratať do skupín tak, aby jednotlivé tipy, nápady či detaily spolu ladili. Najobsiahlejšia skupina by potom mala tvoriť štýlový základ vašej záhrady, ktorého sa budete držať v ďalších krokoch.

Urobte si zoznam

Vezmite si papier a ceruzku a napíšte si zoznam všetkého, čo od záhrady očakávate. Skôr než na konkrétne prvky sa pritom sústreďte na činnosti, ktoré by ste v nej chceli robiť (napríklad rodinné stretnutia pri grile, kúpanie a opaľovanie, pitie rannej kávičky či večere po práci, zbieranie ovocia na koláče a zaváraniny, práca s drevom alebo iné hobby…), a na druhej strane na činnosti, ktoré by ste určite robiť nechceli (ak napríklad neznášate kosenie, pletie buriny či spracovávanie úrody).

Tekvicová výzdoba s kvetami pri studničke z pravej strany

Až potom ku každej činnosti (či skupine činností) priraďte konkrétny priestor alebo prvok – terasu, bazén, jazierko, trávnik, letnú kuchyňu, gril, dielňu, zeleninové a kvetinové záhony… Samozrejme, asi len málokto má v záhrade miesto úplne na všetko, preto je dobré usporiadať si želania podľa priorít a realisticky vytriediť tie, ktoré sa splniť nedajú. Napríklad na kúpacie jazierko treba naozaj veľa miesta (aj peňazí), preto budete musieť v malej záhrade zvážiť, či ho uprednostníte pred trávnikom a záhonmi, prípadne zvolíte bazén, ktorý je priestorovo menej náročnou alternatívou na kúpanie.

Prvky, ktoré využijete častejšie alebo na rôzne činnosti, by mali mať, prirodzene, prednosť. O každom plánovanom prvku by ste si mali zároveň zistiť čo najviac informácií. Takto nebudete položky zo seba súkať automaticky a možno si uvedomíte, že naozaj nepotrebujete nakrátko strihaný trávnik, pretože by ste ho nevyužili, ale viac vás poteší prirodzená lúka, kvetinové záhony a jazierko.

Záhrada so studničkou a drevená kaďa na kúpanie

Popri vysnívanej terase, bazéne či záhonoch by ste nemali zabudnúť ani na praktické priestory, bez ktorých sa v záhrade nezaobídete – napríklad miesto na kompost alebo na presádzanie rastlín. Premyslite si, kde budete mať uložené záhradné náradie a kam na zimu odložíte nábytok z terasy – ak na ne nemáte miesto v dome či v garáži, budete potrebovať záhradný domček. A možno sa vám zíde aj vhodné miesto na uloženie dreva na kúrenie v krbe alebo malá dielňa pre domáceho majstra.

Vytvorte si schému

V tomto kroku sa vám bude hodiť štvorčekový papier a ceruzka, prípadne farbičky na odlíšenie plôch s rôznymi funkciami – jednoduchšie je rôzne možnosti usporiadania nakresliť, než na jar znovu prekopať celú záhradu. Štvorčekový papier vám zjednoduší kreslenie v mierke. V tejto fáze je aj ten správny čas popremýšľať o rozmeroch jednotlivých zón a prvkov, ktoré chcete v záhrade mať. Vo svojich plánoch nezabudnite ani na rozvody vody či elektriny, ktoré budú potrebné pri polievaní, automatickej závlahe, bazéne, aj pri letnej kuchyni alebo dielni.

Rôzne druhy kvetov v záhrade

Pri navrhovaní záhrady by ste mali postupovať od celku k detailom, od jednoduchej schémy ku konkrétnym prvkom. Praktickú kostru by mali tvoriť chodníky, okolo ktorých budú logicky a prakticky usporiadané jednotlivé prvky zoskupené do zón. Obvyklým riešením je umiestniť čo najbližšie k domu relaxačnú zónu, do ktorej patrí napríklad terasa, miesto na grilovanie, trávnik a okrasné záhony, bazén či pieskovisko pre deti.

Ďalej od domu máva miesto úžitková záhrada, ktorej súčasťou bývajú aj praktické prvky súvisiace so záhradnými prácami, napríklad záhradný domček či kompost. Úžitková záhrada môže byť od relaxačnej a okrasnej oddelená prvkom, ktorý je užitočný aj pekný zároveň, napríklad živým plotom z ríbezlí či fazule.

fazuľa v záhrade

Ak však chcete vytvoriť úžitkovú záhradu z vyvýšených záhonov, už samotné tieto konštrukcie môžu byť estetické a tvoriť deliaci či ohraničujúci prvok. No všetko môže byť aj úplne inak – napríklad v anglickej záhrade môžu splývať úžitkové záhony s okrasnými a nie je dôvod ich umiestňovať ďalej od domu, najmä ak to k nim potrebujete mať blízko z kuchyne, navyše vyzerajú tak krásne.

Pri komponovaní jednotlivých zón by ste sa totiž mali zároveň držať prvkov a tvarov typických pre zvolený štýl – napríklad pre moderné záhrady sú typické geometrické tvary, hladké plochy, jednoduché kompozície rastlín či ušľachtilé materiály, pre vidiecke je zas charakteristická skôr prírodná „nedokonalosť“ a pestrosť tvarov, rastlín, farieb, materiálov i štruktúr. 

Naplňte priestor

Ďalším krokom je výber konkrétnych rastlín a materiálov, ktoré použijete napríklad na oporné múriky, chodníky či konštrukciu vyvýšených záhonov. Pri materiáloch a tvaroch sa držte štýlu, ktorý ste si zvolili na začiatku, pri výbere rastlín musíte brať okrem štýlu záhrady do úvahy viac faktorov. Najdôležitejšie je vybrať si také, ktorým vyhovujú podmienky vo vašej záhrade a na konkrétnom stanovisku (typ pôdy, množstvo slnka atď.), do úvahy však treba brať aj kompozíciu záhrady ako celku i jednotlivých záhonov, a to s ohľadom na typ rastliny, jej výšku, habitus aj farebnosť počas roka.

Vyvýšený záhon pri záhradnom domčeku

Záhrada by mala totiž mať popri praktickej schéme aj estetickú kompozíciu, ktorej kostru tvoria chodníky, spevnené plochy a dreviny. Na túto kostru by mali nadväzovať rozličné záhradné prvky a plochy s výsadbou rôzneho typu a výšky.

V čom vám pomôže záhradný architekt?

Už teraz máte pocit, že vás čaká hora roboty, do ktorej sa vám veľmi nechce? Iste, možností je veľa, takže návrh záhrady si vyžaduje pomerne veľa času a premýšľania, a ak so záhradníčením nemáte dostatok skúseností, čaká vás nemálo štúdia, hľadania informácií a premýšľania. Ak sa na to už teraz tešíte, hor sa do toho! Takto strávený čas bude pre vás zábavou a relaxom.

Drevená dekorácia na garáž

Ak ale nemáte k tejto téme až taký vrelý vzťah, alebo svoj voľný čas radšej venujete iným aktivitám, určite si nájdite záhradného architekta. V prvom rade vám ušetrí kopu času, no možno aj peňazí, keďže s dobrým záhradným architektom sa vyhnete kľukatej ceste typu „pokus – omyl“. Mal by totiž zo skúseností vedieť, ktoré riešenia sú nereálne, nepraktické či príliš prácne, na čo si dať pozor a čo sa vám, naopak, bude hodiť. Mal by mať prehľad o štýloch a možnostiach, aby ste sa nezasekli na banálnom nepraktickom návrhu… A tu je práve zakopaný pes.

Nehľadajte záhradného architekta podľa najnižšej ceny, hľadajte dobrého záhradného architekta. Spravte si prieskum, pozrite si realizácie, zistite si referencie. Prípadne sa stretnite s viacerými adeptmi, alebo si dajte urobiť viac návrhov, z ktorých si budete môcť vybrať.

Ak nemáte vo svojej garáži či dome miesto na uloženie záhradných pomôcok, nižšie si môžete vyklikať záhradný domček, podľa vašich predstáv.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON