Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako si vybrať skleník do záhrady – 5 najlepších tipov

Bližší pohľad na skleník objatý stromčekami a kvetami
Publikované 28.04.2022 10:00

Jar klope na dvere, prichádzajú horúce dni a obdobie, keď záhrada opäť po dlhom spánku rozkvitá. Je čas opäť nechať rozrásť úrodu, a ak to chcete robiť bezpečne a účinné, záhradné skleníky sú riešením. Udržiavajú konzistentné podmienky pre pestovanie všelijakých rastlín a chránia úrodu pred poveternostnými vplyvmi.

Ako si však vybrať správne, aby ste boli s výsledkom vášho hospodárenia spokojní ako vy, tak aj vaša záhrada? Prinášame vám 5 efektívnych tipov, vďaka ktorým sa rozhodnete rýchlo a čo najlepšie.

Zvážte umiestnenie skleníka

Kam váš skleník umiestnite by nemalo byť vecou náhody. Táto konštrukcia totiž vyžaduje špecifické podmienky, aby mohla plniť svoj účel. V prvom rade potrebuje dostatok svetla, takže najskôr zvážte, ako orientovať skleník. Teplo v ňom sa bude pri dobrej izolácii udržiavať, hlavne musí byť jeho zdroj čo najviac pôsobiť na konštrukciu.

Dôležitým faktorom je aj vietor. Dokáže redukovať teplotu stavby, no hlavne môže aj fatálne poškodiť celý skleník. Ten síce dokáže odolať náporu vetra s rýchlosťou až 80 km/h, čím viac sa vám však podarí vplyv vetra, tým lepšie.

Začnite od samotných základov

Od podkladu skleníka závisí veľa – pevnosť konštrukcie, hladina vlhkosti v jeho priestoroch a všeobecná izolácia od nežiadúcich faktorov, akými môžu byť škodcovia či prípadné nerovnosti okolitého terénu. Odporúča sa vyvýšiť ich aspoň 10 cm oproti okolitej pôde. Dôraz treba dať na to, aby boli základy pre poriadnu pevnosť dostatočne hlboké (konkrétna hĺbka závisí od pôdy, na ktorej sa budú základy budovať), aby bol povrch základov striktne vodorovný a aby steny základov tvorili pravý uhol.

Pokiaľ ide o materiál, bežnou a najčastejšou voľbou sú betónové základy s kovovými výstuhami. Hĺbka, výška a všetky ostatné rozmery základov ovplyvňuje hlavne to, aké materiály konštrukcie skleníka ich budú následne pokrývať.

Vyberajte podľa materiálov

To, že materiál na konštrukciu by mal byť pre životnosť skleníka a rastlín v ňom v čo najlepšom stave, nie je potrebné diskutovať. Najviac si treba povedať o konkrétnych materiáloch, ktoré treba použiť. Rámy skleníka sa vyrábajú najčastejšie zo 4 materiálov – dreva, plastu, hliníka a ocele.

Drevené skleníky sú ekologickou a lacnou voľbou s odolnosťou voči korózii a skvelými izolačnými vlastnosťami. Vedia však absorbovať vlhkosť a sú náchylné na poškodenie počasím a škodcami. Výhodou plastových rámov je odolnosť voči korózii a mnohým používaným chemikáliám, ako aj ľahkosť inštalácie a sila objektu. Estetika spracovania rámov a náročnosť spracovania plastu však pridáva na cene.

Pokiaľ ide o hliníkové skleníky, vyžadujú si minimálnu starostlivosť a potešia svojou odolnosťou voči korózii. Sú však drahšie a poskytujú nižšiu izoláciu tepla. Ak sa rozhodnete pre oceľový rám, dostanete pevný a odolný skleník s prijateľným pomerom ceny a kvality. Pripravte sa však na jeho rýchle korodovanie a na možnú priepustnosť tepla.

Zvoľte správny tvar skleníka

Aj tvar konštrukcie má podiel na tom, ako sa rozhodnete. Prečo? Rámy, sklá a výplne a ich tvarovanie sa podpisujú na podmienkach vo vnútri skleníka a od ich dizajnu závisí aj kvalita vašej úrody. Ideálnym tvarom skleníka je predovšetkým oblúk, pretože umožňuje najväčší prienik slnečných lúčov. Platí, že viac svetla prenikne sklom, aj slnečné lúče pôsobia kolmo na povrch skleníka.

Druhým najobľúbenejším je obdĺžnikový tvar skleníka so strechou sedlového tvaru, ktorý neprepustí toľko svetla ako oblúkový, je však praktickejší na pestovanie úrody. Vďaka hranatým stenám umožňuje inštalovať aj poličky a poskytuje viac priestoru na kvitnutie rastlín do výšky. Je už na vás, čo je pre vaše potreby praktickejšou voľbou.

Myslite na potrebné príslušenstvo

Aj doplnky sa podpisujú na kvalite skleníka, spoločne so sumou na jeho výstavbu a zariadenie. Medzi doplnky, ktoré budete potrebovať, môže patriť napríklad strešné okno pre lepšie vetranie a rýchlejšiu reguláciu teplotu (okná by mali na celej konštrukcii zaberať minimálne 10% plochy). Rovnako tak môže ísť o poličky, stolíky, teplomer, tieniacu sieť, osvetlenie, zavlažovací systém či príslušenstvo na chodník do skleníka.

Nech to bude čokoľvek z toho, myslite na tieto potreby v predstihu, aby vám ich následne celá konštrukcia skleníka umožňovala zakomponovať. Ak by ste ale predsa ohľadom príslušenstva váhali, neskôr si ho môžete umiestniť aj do vlastného záhradného domčeka.

Úroda sa ničoho nezľakne, ak bude chránená kvalitným skleníkom. Dajte jej, čo potrebuje, a ona vám dá omnoho viac.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON