Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako si vytvoriť jarnú oázu vo vašom záhradnom domčeku počas zimy

Zimná záhrada v záhradnom domčeku
Publikované 26.03.2018 12:07

Zbožňujete ovocie, zeleninu, kvety a inú zeleň? Tento pestovateľský špeciál sme pripravili hlavne pre záhradkárov. Urobte si jarnú oázu počas zimných dní priamo vo vašej garáži či v záhradnom domčeku. Nemáme na mysli iba interiérovú džungľu vytvorenú z izbových rastlín. Aj keď tie, ktoré máte vonku, by vnútri naozaj mohli prezimovať. Skôr sme mysleli na ovocie, zeleninu a bylinky. Ako urýchliť príchod úrody? Alebo ako ich pestovať dokonca celoročne? Pozrite sa na naše tipy. 

Pestovanie priesad v ideálnych podmienkach

Využite záhradný domček na pestovanie priesad, ktoré budú na jar pripravené na vysadenie. Na začiatok by mal byť domček zateplený a vybavený kúrením. Zároveň bude nutné doň zaviesť elektrinu, aby ste rastlinám vedeli poskytnúť všetko, čo potrebujú k vývinu.

Rastliny vo veľkom skleníku

Napríklad dostatok svetla. Aj keď má váš montovaný záhradný domček okná z oboch strán, ktoré presvetlia interiér, cez zimu je denného svetla skutočne málo. Preto vám odporúčame namontovať doň špeciálne umelé osvetlenie pre rast zelene.

Ako sme už naznačili, ďalšou dôležitou veličinou pre úspešný rast je teplo. Preto v miestnosti zaobstarajte kúrenie. Nezabudnite na teplomer. Každá rastlinka má totiž iné klimatické požiadavky. Preto sa snažte nájsť kompromis a neprekúriť interiér. Teplo zvyšujú a udržujú aj plastové fólie, ktoré vytvoria atmosféru tradičného skleníka.

Kvety v skleníku

Celoročná hydroponická záhrada bez pôdy

Pokiaľ si trúfate, môžete rastlinky pestovať hydroponicky po celý rok. Hydroponické pestovanie rastlín prebieha bez pôdy. Základom je substrát, ktorý ukotví rastlinu v črepníku, voda a hnojivo. Ľudia po celom svete takto pestujú listovú zeleninu, bylinky, ale aj rajčiny, jahody či iné ovocie a zeleninu. Buď si kúpite špeciálne črepníky, alebo si vytvoríte vlastné.

Tyrkysové kvety

Hoci hydroponické pestovanie nevyžaduje pôdu, určite potrebujete množstvo svetla a tepla ako pri bežnom pestovaní.

Bonus: Vypestujte si úrodu z jedla, ktoré kúpite v obchode

Už sme vám ukázali dve tradičné metódy pestovania rastlín zo semienok. Ale vedeli ste, že napr. zo zvyškov zeleniny, ktoré bežne vyhadzujete, dokážete získať novú úrodu?

V prípade mladej cibuľky, zeleru alebo šalátu môžete ich konce, ktoré obyčajne vyhadzujete do koša, umiestniť do mištičky s vodou. Keď zelenina podrastie, presaďte ju do zeminy a počkajte, kým dorastie do požadovanej veľkosti.

Zavesené kvety

S bylinkami to funguje úplne jednoducho. Kúpte si mätu či bazalku. Odrežte zopár stoniek a nechajte im iba vrchné lístky. Umiestnite ich do pohárikov s vodou a počkajte pár týždňov, kým dorastú korienky. Následne ich môžete zasadiť do kvetináča a nechať vyrásť.

Zavesené kvety na policiach

Zdajú sa vám bataty (sladké zemiaky) v obchode príliš drahé? Kúpte si jeden a vypestujte si doma vlastné. Celý sladký zemiak znovu umiestnite do pohára. Naplňte vodou tak, aby bola tretina batatu ponorená. Umiestnite na slnečnú parapetu a počkajte, kým pustí korene.

Kvety v kúte v skleníku

Zdroj:

https://tickettoadventures.wordpress.com/2017/08/01/finland-helsinki-winter-garden-talvipuutarha/

https://www.ronenbekerman.com/bergman-werntoft-house-johan-sundberg/1289423937-inside-the-closed-winter-garden/

https://www.youtube.com/watch?v=T7u-n7qG2eg

Prajeme vám úspešné pestovanie!