Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako upratať garáž za 1 deň?

Dvojgaráž v bielej omietke
Publikované 26.05.2022 10:00

Už sa nemôžete pozerať na neporiadok v garáži? Každý priestor si občas vyžaduje trochu pozornosti, ak má vyzerať tip-top. A garáž nie je výnimkou. Na jej upratanie pritom netreba veľa – stačia tri veci, a môžete sa pustiť do práce!

1. Čas

Na túto prácu si vyhraďte dostatok času. Aj základné upratanie garáže, v ktorej toho „neškrečkujete“ priveľa, vám zaberie niekoľko hodín. Ak vaša garáž obsahuje aj bežný sklad náradia, športového náčinia a vecí, ktoré sa možno niekedy zídu, počítajte s celým dňom, na zapratanú garáž si radšej rezervujte celý víkend. V takom prípade bude totiž okrem čistiacich prác nutná aj organizácia garáže, ktorá zrejme zaberie viac času než samotné zametanie a umývanie.

2. Náradie, technika a chémia

Základom je poriadna metla, zmeták a lopatka. K povinnej výbave patrí tiež vedro a zopár handier (na suché aj mokré čistenie). Na oceľové steny sa môže hodiť taktiež mop. Ak máte v garáži okno alebo svetlík, okrem špeciálnej handry na sklo môžete použiť aj aku-stierku (čistič na okná), ktorá vám prácu zjednoduší, prípadne parný čistič okien, ktorý si poradí aj s okennými rámami, dverami či garážovou bránou, a to bez použitia chémie. Väčšinu bežných podláh v garáži, napríklad betónovú dlažbu alebo poter, účinne vyčistíte tlakovou vodou, teda pomocou vysokotlakového čističa (tzv. vapky).

Pokiaľ ide o chémiu, tej sa pri čistení radšej vyhnite, rovnako ako abrazívnym čistiacim prostriedkom. Mohli by totiž povrchy v garáži poškodiť. Na väčšinu prác vám postačí teplá voda, prípadne s pridaním niekoľkých kvapiek bežného saponátu. Samozrejme, na perfektné vyleštenie skla je potrebný špeciálny čistiaci prostriedok. Najmä ak používate garáž aj ako dielňu, zrejme sa vám na mastné škvrny zíde technický benzín alebo benzínový čistič.

Ak potrebujete veci v garáži aj zorganizovať, pripravte si aj zopár prázdnych škatúľ.

3. Plán

Skôr, než sa pustíte do práce, urobte si plán. Jednotlivé činnosti pritom usporiadajte v logickom poradí. Ako by mal taký plán vyzerať? Napríklad takto.

Ako upratať garáž:

  • povynášať von všetky veci, roztriediť ich do škatúľ a škatule označiť,
  • odstrániť hrubú špinu a prach zo všetkých vodorovných aj zvislých povrchov (z kútov, políc, stien atď.), vrátane vodiacich líšt garážovej brány,
  • pozametať podlahu,
  • vyčistiť škvrny a fľaky,
  • utrieť namokro oceľové steny,
  • poutierať namokro police, skrinky, úložné a závesné systémy,
  • umyť okná, dvere a garážovú bránu,
  • vyčistiť podlahu tlakovou vodou.

Pri čistení postupujte vždy zhora dolu a zároveň systematicky – neprebiehajte z miesta na miesto, k ďalšej činnosti alebo ďalšiemu povrchu sa presuňte až potom, keď začatú prácu dokončíte (napríklad do umývania okna sa pustite až potom, čo sú čisté všetky police a skrinky). Najmä ak nemáte systém v krvi, pomôže vám zoznam prác, ktorý si budete odškrtávať.

Nakoniec, keď je všade čisto, môžete nanosiť veci a škatule naspäť na police, zavesiť náradie na háčiky, zaparkovať bicykle a uložiť všetko na svoje miesto.

Ak vaša garáž potrebuje okrem vyčistenia aj vnesenie organizácie do chaosu, bude si to vyžadovať radikálnejší prístup. Chcete podrobný postup? Praktické tipy do garáže ako všetko prehľadne zorganizovať a šikovne uložiť nájdete tu: https://gardeon.sk/blog/navod-ako-upratat-garaz/.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON