Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako v lete bojovať s hmyzom? Návody na prírodné repelenty

Mama aplikuje repellent na chlapca.
Publikované 23.05.2024 10:00

Všetci sa zhodneme, že hmyz, ktorý nás otravuje počas večere na terase, na grilovačke s priateľmi, alebo na pikniku s deťmi, je veľmi otravný. Nikto si nepraje svrbiace štípance ani muchy na jahodovom koláči. Skôr, ako sa vrhneme na nehumánne pesticídy, skúsme sa pozrieť na všetky alternatívy, ktoré nám ponúka príroda sama. Prečítajte si viac o prírodných repelentoch a tipy, ako chrániť seba aj svoju domácnosť.

Teplé mesiace sú vrcholom sezóny pre hmyz, ktorý neúnavne hľadá potravu, prístrešie a miesta na rozmnožovanie. Reč je hlavne o mravcoch, muchách, komároch, kliešťoch, včelách a osách. Predovšetkým komárom sa vyhneme ťažšie a ich uštipnutie môže poriadne svrbieť a podráždiť. Na druhej strane, hmyz má v ekosystéme svoje miesto. Komáre sú potravou pre iné živočíchy, napríklad žaby a ryby. Muchy pomáhajú rozkladať organické látky. Osy regulujú výskyt iných škodcov vo vašej záhrade a dôležitosť opeľovania rastlín včelami netreba ani spomínať. Našťastie existujú spôsoby, ako si užiť leto bez hmyzu a zároveň nenarušiť kolobeh v životnom prostredí. 

Ako fungujú repelenty a čo obsahujú 

Ľudské telo prirodzene produkuje oxid uhličitý (dýchaním a potením), ktorý je pre hmyz lákavý. Úlohou repelentu je prekryť pach nášho tela a odpudiť hmyz inou vôňou. Repelenty majú bez ohľadu na zloženie, koncentráciu a formu aplikácie, jeden rovnaký cieľ – odpudzovať hmyz. Na rozdiel od insekticídov, s ktorými sa zvyknú zamieňať, repelenty hmyz nezabíjajú, iba ho odháňajú. 

Zloženie jednotlivých repelentov by sme primárne mohli rozdeliť na dve skupiny – chemické  a prírodné. Tak ako aj pri iných prípravkoch, aj tu majú oba druhy svoje výhody aj nevýhody. 

Zloženie chemických repelentov proti hmyzu sa pri jednotlivých prípravkoch odlišuje, ale najčastejšie sa v nich vyskytuje DEET a ikaridín. 

DEET je chemická zlúčenina, pesticíd, ktorý je veľmi účinnou repelentnou látkou proti hmyzu. Odpudzuje hlavne komáre, kliešte a muchy. Aplikuje sa priamo na pokožku alebo oblečenie vo forme spreja, krému alebo masti. Jeho účinok sa odhaduje na 5-10 hodín, v závislosti od podmienok a koncentrácie v prípravku. 

Druhou používanou látkou je ikaridín, ktorý poskytuje ochranu na 6-10 hodín a má trochu nižšiu toxicitu pre ľudí aj zvieratá. Je odolný voči vode a považuje sa za vhodnejšiu alternatívu k DEET. 

Nevýhodou bývajú, tak ako pri všetkých chemických látkach, vedľajšie účinky. Takýto repelent vám môže spôsobiť podráždenie pokožky, alergické reakcie alebo iné zdravotné ťažkosti, napríklad pri vdýchnutí. Ich použitie sa neodporúča na podráždenú, poranenú alebo citlivú pokožku, ani na pokožku detí a bábätiek. Obe látky sú síce veľmi účinné proti hmyzu, ale je potrebné zvážiť aj riziká a ich škodlivosť pre životné prostredie. 

Prečo sú prírodné alternatívy lepšie

Prírodné varianty repelentov sú čoraz viac vyhľadávané hlavne pre ich rastlinné zloženie, ale benefitov je podstatne viac:

  • Neobsahujú žiadne chemikálie – ich zloženie je bez syntetických látok, pesticídov a konzervantov.
  • Šetrnosť k nášmu zdraviu – akákoľvek chémia aplikovaná na pokožku prináša zdravotné riziká, ktorým sa použitím netoxických repelentov vyhnete. Chemické zloženie môže ohroziť vašu imunitu alebo vyvolať alergické reakcie. Rizikom je aj prípadné vdýchnutie alebo nebezpečenstvo kontaktu s očami.  
  • Šetrnosť k životnému prostrediu – látky použité v týchto repelentoch sa v prírode vyskytujú prirodzene (v listoch, stonkách a kvetoch). Mnoho rastlín je prirodzene repelentných a chránia sa pred škodcami. Ich účinky môžeme využiť vo svoj prospech.
  • Šetrnosť k oblečeniu – aj v prípade oblečenia je bezpečnejšie použiť prírodné zložky, kde je riziko poškodenia textílie podstatne nižšie.
  • Krásne voňajú – Esenciálne oleje majú okrem odpudzovania hmyzu aj ďalšie prospešné účinky. Vône nám prinášajú duševnú pohodu a pôsobia upokojujúco.
  • Domáca výroba – prírodný repelent si môžete pomerne jednoducho vyrobiť svojpomocne. Výroba je rýchla a ekonomická, z domácich surovín, a budete presne vedieť, ktoré látky sa v prípravku nachádzajú.

Jedinou spomínanou nevýhodou prírodných repelentov býva kratšia účinnosť, ktorú však môžete vyriešiť častejšou aplikáciou.

Ako správne aplikovať repelent 

Aplikácia repelentu a intenzita opätovného použitia závisí od viacerých faktorov. Dôležitý je nielen tip repelentu (sprej, krém, gél), ale aj miesta aplikovania a obozretnosť pri použití nových prípravkoch. Na čo všetko si treba dať pozor?  

  • Forma repelentu: na trhu nájdete množstvo rôznych druhov – spreje, krémy, gély, oleje,  náplaste aj náramky. Správnosť použitia si skontrolujte na etikete a dodržujte odporúčaný postup, aby ste si nespôsobili komplikácie, alebo neznížili účinnosť repelentu. Pri esenciálnych olejoch je dôležité správne riedenie, ktoré vám upresníme v návode nižšie.
  • Miesto aplikácie – krémy, gély a olejové repelenty sa aplikujú podobne ako bežné hydratačné krémy, priamo na pokožku. Aplikáciu priamo na oblečenie si vopred prekontrolujte podľa návodu, aby nedošlo k poškodeniu.
  • Kritické miesta – najviac ohrozené sú zápästia, predlaktia a členky, čiže miesta, ktoré sú v lete odhalené. Pre ochranu tváre je najvhodnejšia aplikácia za ušami, prípadne na krku.   
  • Opakovaná aplikácia – dĺžka pôsobenia repelentu závisí od viacerých faktorov. Pri prírodných repelentoch je účinok kratší, väčšinou sa uvádza 2 až 4 hodiny. Pri chemických je doba účinku dlhšia, približne 6 až 10 hodín. Pri dlhšom pobyte vonku sa môžete riadiť aj tým, kedy na vás začnú opäť sadať komáre. Repelenty si berte na výlety so sebou a pravidelne reaplikujte. Zohľadnite aj prípadné kúpanie, väčšina repelentov nie je vodeodolná, a taktiež nadmerné potenie, napríklad pri náročnejších túrach.
  • Čomu sa vyhnúť – bez ohľadu na druh repelentu, vyhýbajte sa kontaktu s očami a ústami. Po nanesení prípravku si vždy opláchnite ruky.
  • Vek – špeciálnu pozornosť si vyžadujú najmä malé deti a bábätká. Pri malých bábätkách nie je vhodné používať repelenty, chrániť ich môžete napríklad sieťkou na kočík. Staršie deti by mali používať repelenty so zložením, ktoré je prispôsobené na citlivú detskú pokožku. 
  • Zdravotný stav – prípravky neaplikujte na poranenú pokožku. Vyhnite sa ranám, škrabancom a miestam so zvýšenou citlivosťou. Pri iných zdravotných ťažkostiach, ako sú alergie alebo ekzémy, je tiež vhodnejšie použiť prírodné repelenty bez chémie. 
  • Test znášanlivosti – skôr ako použijete repelent na celé telo, otestujte si reakciu na menšej časti. Ak sa vyskytnú akékoľvek nežiaduce účinky (svrbenie, štípanie, začervenanie pokožky), repelent prestaňte používať. Kontrolu je potrebné vykonať aj pred použitím na oblečenie, aby nedošlo k poškodeniu textílie.
  • Kombinácia s opaľovacím krémom – najskôr naneste opaľovací krém, nechajte ho vsiaknuť do pokožky a následne naneste repelent proti hmyzu. Nezabudnite ani na vhodný výber opaľovacieho prípravku, sladké a kvetinové parfumácie by mohli znížovať účinok repelentu. 

Ako sa účinne chrániť pred rôznorodým hmyzom 

Letné obdobie so sebou prináša väčší výskyt hmyzu, či už ide o komáre, včely a osy, kliešte alebo mravce. Nie všetky repelenty účinkujú na každý druh hmyzu. Prečítajte si, ako sa pred nimi úspešne chrániť. 

Komáre

Existuje niekoľko skvelých a účinných rastlín, ktoré vám v boji s komármi pomôžu a vyhnete sa svrbivým štípancom. Jednou z najúčinnejších je citronela, aromatická rastlina používaná v aromaterapii, kozmetike, parfumérii, aj pri výrobe sviečok. Asi najznámejšími sú práve citronelové sviečky, ktoré nájdete bežne v hobby marketoch, záhradníctvach a drogériách. Využijete ich pri posedení na terase či balkóne, ale pokojne aj na piknikoch a pri kempovaní. Citronelu zoženiete aj vo forme esenciálnych olejov, ktoré môžete použiť pri domácej výrobe repelentu a do difúzera.  

Do skupiny aromatických rastlín patrí aj medovka, ktorá má vďaka silnej vôni účinné repelentné účinky. Bežne sa používa nielen pri varení, ale aj na výrobu domácich replentov. Kvetináč s medovkou si môžete položiť na okno, alebo na záhradný stolík a komáre vás budú obchádzať oblúkom.     

Komáre obľubujú hlavne stojaté vody, ako sú mláky a záhradné jazierka, kde sa vedia veľmi rýchlo rozmnožovať. Zdržiavajú sa hlavne v tieni, takže na slnečných miestach máte oveľa menšiu pravdepodobnosť, že vám budú bzučať pri uchu. 

Ak sa vám predsalen nejaký ten štípanec ujde, neškrabte sa. Otvorené rozškrabané rany sa môžu infikovať a svrbenie aj tak neprestane. Ideálne je priložiť chladivý gél, kocku ľadu, plátok citróna, alebo koliesko cibule. 

Osy

Lákajú ich hlavne voňavé sladké jedlá, ovocie a nápoje v pohároch. Medzi rastliny, ktoré úspešne odpudzujú osy, patrí mäta pieporná a eukalyptus. Silu týchto aromatických pomocníkov môžete využiť v kvetináčoch, vo forme esencií do difúzerov a dobre poslúžia aj na výrobu domáceho repelentu. Veľmi pekne vyzerajú aj vo váze, ktorú umiestnite do stredu stola. Prekryjú vôňu jedál a vaše posedenie pri večeri ostane nerušené.  

Ak sa chystáte na piknik alebo opekačku, nemusíte so sebou brať nič špeciálne. Osy môžete odlákať jednoduchým spôsobom – vytvorte návnadu pre osy v dostatočnej vzdialenosti od vás. Stačí keď necháte na tanieri v bezpečnej vzdialenosti kúsok ovocia alebo zvyšok sladkého nápoja.

Poštípanie osou je nepríjemné a častokrát bolestivé. Ak sa vám stane, že vás uštipne osa, ako prvé je potrebné skontrolovať či v mieste vpichu neostalo žihadlo. Následne postihnuté miesto opláchnite a priložte studený obklad. Ak máte k dispozícii antihistaminikum, pomôže vám od bolesti a svrbenia. Aj na uštipnutie osou pomôže priloženie cibule, ktorá má protizápalové a antiseptické vlastnosti. Odporúča sa aj ocot alebo citrónová šťava (kyslé potraviny), ale o ich účinkoch nie sú žiadne vedecké dôkazy, ide skôr o rady našich babičiek.  

V prípade, že sa objaví akákoľvek komplikácia, ako opuch tváre alebo dýchavičnosť, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Uštipnutie osou môže byť veľmi nebezpečné. 

Kliešte

Sezóna kliešťov začína s príchodom jari a končí neskorou jeseňou. Prenášajú nebezpečné choroby, ako encefalitídu a boreliózu, preto je obzvlášť dôležité chrániť sa pred nimi. Obľubujú vysoké trávy a na piknikoch či stanovačkách sa treba mať na pozore. Nezabúdajte ani na domáce zvieratá, ktoré vám môžu priniesť kliešte dovnútra. 

Podľa viacerých štúdií sú kliešte každým rokom viac rezistentné a chrániť sa pred nimi je pomerne náročné. Z rastlín je účinný napríklad rozmarín a cesnak, ktoré sa využívajú pri výrobe domácich repelentov a pomáhajú pri odpudzovaní kliešťov aj múch. 

Dôležité je myslieť aj na prevenciu. Ak máte záhradu, dbajte na pravidelné kosenie. Po dlhšom pobyte v lesoch a na lúkach s vysokou trávou sa nezabudnite dôkladne skontrolovať. Zvýšenú pozornosť venujte deťom, obzvlášť lezúňom a milovníkom válania sa v tráve a lístí.

Vyberanie kliešťa môže na prvý pohľad pôsobiť náročne, hlavne ak si prečítate množstvo protichodných postupov na internete. Podľa odborníkov je správny postup nasledovný:

  • Kliešťa nevyberajte rukami, použite pinzetu alebo špeciálne pomôcky na vyberanie kliešťov (zoženiete ich napríklad v lekárni vo forbe pera alebo karty, ktorá sa vám zmestí do peňaženky)
  • Kliešťa uchopte čo najbližšie k pokožke a jemne vykývajte von. Nie je potrebné žiadne točenie v smere ani protismere hodiniek, kliešť nemá závit, stačí opatrne kývať zo strany na stranu. Nepoužívajte žiadne oleje, mastičky ani krémy. 
  • Po vybratí ošetrite miesto dezinfekčným prípravkom.
  • Kliešťa vložte do toaletného papiera a spláchnite, alebo vyhoďte mimo domácnosti.

Mravce

Zatiaľ čo mravce v záhrade nespôsobujú príliš veľa problémov, v domácnosti vedia spôsobiť veľké nepríjemnosti. Jednou z možností, ako sa ich zbaviť, je postriekanie povrchov zriedeným roztokom octu s vodou. Narušíte tým pachovú stopu, ktorou sa mravce orientujú.

Pomáha aj mäta, škorica a cesnak. Mravce ich vôňu neznášajú a budú sa jej vyhýbať oblúkom. Môžete ich pridať aj priamo do octového roztoku a zvýšiť tak jeho účinnosť.  

Vyhnúť sa treba aj nehumánnej metóde, zašliapnutiu mravcov. Predpokladá sa, že rozpučením ich prinútite uvoľniť feromón, ktorý signalizuje potrebu pomoci, a ďalšie mravce napochodujú rovno k vám. Vhodnejšie je pozametanie do nádoby a vysypanie vonku.

Muchy

S bzučaním múch sa bežne stretáva každý, bez ohľadu na to, či býva v byte alebo dome. 

Aj keď nie sú extrémne nebezpečné, môžu prenášať infekcie. Zachráni vás  bazalka, ktorej vôňu nemajú radi. Umiestnite ju v kvetináčoch na okná, alebo k terasovým či balkónovým dverám. Pomôže aj bobkový list uviazaný do kytičky. Muchy sa budú cítiť menej vítané a zároveň máte bylinky na varenie stále po ruke.

A ešte jeden skvelý tip – muškáty. V kvetoch majú silnú aromatickú vôňu, ktorá je pre muchy nepríjemná a odradí ich od návštevy vašej domácnosti. Preto sa muškáty často pestujú najmä na balkónových zábradliach a na oknách.

Ako udržať domácnosť bez hmyzu

Tieto tienisté stránky leta vo forme otravného hmyzu vedia potrápiť každú domácnosť. Máme pre vás 6 tipov, ako si udržať domácnosť bez komárov a iného nebezpečného hmyzu. 

  1. Nezabúdajte zatvárať okná a dvere, a to hlavne vo večerných hodinách. Siete proti hmyzu sú veľmi účinné a ak ich doma máte, občas ich skontrolujte, či nie sú poškodené a dobre priliehajú. Komárom stačí naozaj malý otvor a večerné svetlo ich veľmi intenzívne láka do vášho interiéru.
  2. Raz za čas je vhodné spraviť kontrolu vonkajšej časti domu, hlavne prasklín, štrbín, tesnení dverí a vetracích krytiek. Hmyz preferuje tmavé, teplé a vlhké miesta. Hlavne osy si veľmi ľahko obľúbia zákutia prístreškov alebo striech. Komárom postačí aj zabudnutý fúrik s dažďovou vodou alebo kanvica na polievanie. Pozornosť potrebuje aj garáž, ktorá je skvelým miestom na hniezdenie. Pravidelne kontrolujte rohy a neskladujte veci na zemi.
  3. Veľkým lákadlom sú aj odpadkové koše a kontajnery v okolí domu. Koše na terase pravidelne vysypávajte a nenechávajte v nich organický odpad. Kontajnerovú nádobu umiestnite čo najďalej od terasy, ideálne na opačnú stranu domu. To platí aj pre pripravené drevo do krbu. Odkladajte ho čo najďalej a v interiéri nechajte len nevyhnutné minimum.

4. Mnoho bežných spevavých vtákov miluje jesť hmyz a veľmi radi vám s ním pomôžu. Vtáčia búdka s chutnými lojovými guličkami priláka napríklad vrabce, sýkorky a lastovičky. S radosťou sa pustia aj do lariev múch a komárov.

5. Posedenie na terase si môžete ochrániť kvetináčmi s bylinkami, sušenými kvetmi, alebo bylinkovými vrecúškami. Efektné sú aj difuzéry a vonné sviečky, ktoré zároveň navodia tú správnu atmosféru. 

6. Počas stravovania na terase používajte uzatvárateľné nádoby, viečka na nápoje a sieťové krytky nad tácky a podnosy. Podlahu pravidelne zametajte a nenechávajte omrvinky a zvyšky jedál na terase cez noc. Ráno by ste boli nemilo prekvapení, koľko hmyzu sa k vám stihlo prisťahovať. 

Ako sa chrániť pred hmyzom 

Okrem aplikácie repelentu, zvážte aj vhodnejšie oblečenie. Noste dlhé rukávy a nohavice, ideálne voľnejšieho strihu, cez ktorý vás komáre nepoštípu. Zvoľte biele a svetlé farby, ktoré sú pre hmyz menej príťažlivé. Vyhnite sa parfumom a sladko voňajúcim kozmetickým prípravkom. 

Večer sa poriadne osprchujte a dôkladne si skontrolujte celé telo, či nemáte kliešťa. Veľmi radi sa schovávajú za kolenami, v podpazuší, za ušami a vo vlasoch. 

Nezabudnite ani na mačky a psy. Na srsti zvierat sa môže dostať dnu aj neprisatý kliešť. Pred začiatkom sezóny sa opýtajte svojho veterinára na prevenciu pred kliešťami, aby ste chránili svojich domácich miláčikov, seba, aj celú rodinu.

Bylinky odpudzujúce hmyz 

Ak ste sa rozhodli ísť prírodnou cestou, rozhodli ste sa správne. Vždy je lepšie vyhnúť sa chemikáliám, obzvlášť ak ide o kontakt s pokožkou, domácnosť s deťmi, alebo ak máte akékoľvek zdravotné problémy. Prírodné varianty sú pri správnom používaní rovnako účinné ako tie chemické, a hlavne nie sú pre vás, ani pre životné prostredie, nebezpečné. Pripravili sme podrobný zoznam byliniek, ktoré účinne odpudzujú hmyz. Zoženiete ich bežne v záhradníctvach, niektoré aj v potravinových reťazcoch. 

  • Eukalyptus – krásna zelená bylinka s príjemnou vôňou, ktorú môžete pestovať ako izbovú rastlinu v črepníku, ale aj zasadenú v záhrade. Odpudzuje komáre, muchy a bodavý hmyz.
  • Mäta – veľmi dobre známa a obľúbená v každej domácnosti. Okrem letných drinkov a limonád ju môžete použiť aj ako odpudzovač hmyzu. Jej výrazná mentolová vôňa sa nepáči hlavne komárom a muchám.
  • Tymián – čerstvý aj sušený, svoje využitie si vďaka všestrannosti určite nájde veľmi ľahko. Môžete ho pestovať v črepníku, aj v záhone. Výborne si poradí s komármi, muchami a kliešťami. 
  • Citrónová tráva – najbežnejší repelent proti hmyzu. Vyžaruje výraznú citrusovú vôňu, ktorá prekáža kliešťom, komárom a iným lietajúcim škodcom .
  • Bazalka – podobne ako tymián, využijete ho pri varení aj príprave čaju (výborný proti migréne a vyčerpaniu). V črepníku na okne alebo na terase odláka komáre a muchy.
  • Kocúrnik – okrasná a zároveň liečivá bylinka, ktorú si zamiluje aj vaša mačka. Hovorí sa, že má opojné účinky a jeho vôňa je veľmi lákavá. Našťastie nie pre hmyz, na ktorý pôsobí presne opačne. Odpudzuje včely, osy aj komáre.
  • Levanduľa – okrem upokojujúcich a liečivých účinkov funguje aj ako prírodný repelent. Táto kvetinová vôňa pôsobí relaxačne a po vysušení si môžete vytvoriť krásnu kyticu, alebo voňavé vrecúška do skrine, ktoré bojujú proti moliam.
  • Pačuli – menej známa, ale všestranne využiteľná bylinka, ktorú môžete pestovať v kvetináčoch aj v záhonoch. Bežne sa používa v aromaterapii a má jedinečnú pyžmovú vôňu, ktorá sa škodlivému hmyzu vôbec nepáči.  
  • Čajovník –  je silný repelent s unikátnymi vlastnosťami. Šíri osviežujúcu a liečivú arómu, ktorá účinne odpudzuje hmyz (blchy, ovocné mušky, vši, komáre a kliešte).
  • Šalvia – taktiež veľký bojovník proti komárom aj muchám. Bonusom sú krásne fialové farby, ktoré vás potešia v kuchyni, aj na terase či balkóne.
  • Oregano – aromatické oregano nie je vôbec náročné na pestovanie a starostlivosť. Darí sa mu v záhrade aj v kvetináčoch. Okrem repelentných účinkov ho využijete aj v kuchyni, napríklad na domácu pizzu a cestoviny. 
  • Rozmarín – umiestnite ho v kvetináči, na balkón alebo terasu, a máte pokoj od komárov aj múch. Oceníte ho pri varení, aj pri príprave chutných letných drinkov.

Spomínané bylinky môžete voľne kombinovať, vytvoriť si bylinkové kráľovstvo v kuchyni, alebo ich zasadiť okolo terasy, aby vám vytvorili ochranný štít proti hmyzu. Okrem odpudivých účinkov budete mať ako bonus skvelé čerstvé bylinky po ruke, ktoré môžete použiť počas varenia a pečenia. A to najhlavnejšie, vyhnete sa akejkoľvek chémii a ušetríte prírodu od pesticídov.

Repelenty z byliniek si môžete vytvoriť aj vo forme vrecúšok. Postačí vám sieťové alebo ľanové vrecúško, do ktorého vložíte vysušené bylinky. Môžete ich napríklad zavesiť v kuchyni, nechať ako dekoráciu na stole, alebo ich zobrať so sebou na stanovačku. 

Esenciálne oleje odpudzujúce hmyz

Ak vás pestovanie neláka, alebo chcete k použitým bylinkám pridať ďalší spôsob ochrany pred hmyzom, siahnite po esenciálnych olejoch. Všetkých 12 byliniek, ktoré sú v zozname vyššie, zoženiete aj vo forme esencií. Okrem nich majú odpudivé účinky aj tieto:

  • Vetiver – tropická tráva z Indie, ktorá má hlbokú, sladkú a zemitú vôňu. Z jej koreňov sa vyrába vetiverový olej, ktorý má preukázateľné repelentné vlastnosti. Vyrábajú sa z neho aj vonné sviečky. 
  • Bergamot – ide o citrusový plod, ktorý účinkuje podobne ako citronela. Je to nepríjemná vôňa pre komáre a zároveň svieža letná vôňa pre vás.
  • Geránium – menej známa bylinka s dobrými účinkami a dlhou trvanlivosťou. Často sa pridáva k iným esenciálnym olejom, napríklad k eukalyptu či mäte.
  • Ružový muškát (pelargónia) – je aromatická rastlina s kvetinovou vôňou, ktorá má silné repelentné účinky hlavne proti komárom. Túto vôňu nájdete aj vo forme sviečok a vonných tyčiniek, ktoré krásne prevoňajú celý interiér.
  • Borovica lesná – okrem vytvorenia vianočnej nálady počas sviatkov ju môžete použiť aj na odháňanie hmyzu. Extrakty z borievky sa bežne vyskytujú v prírodných repelentoch a na rozdiel od ostatných kvetinových esencií, túto lesnú vôňu si obľúbia aj muži.
  • Klinčeky – vynechať nemôžeme ani klinčekový esenciálny olej, z ktorého veľmi jednoducho vyrobíte repelent. Stačí ho pár dní lúhovať v alpe alebo vodke, scediť a preliať do rozprašovača.    
  • Cédrové drevo – zlúčeniny v cédrovom dreve majú insekticídne a repelentné účinky. Vôňa esenciálneho oleja z cédrového dreva je obzvlášť účinná pri odpudzovaní komárov a mravcov. 
  • Neemový (nibový) olej – jeho názov napovedá správne, má exotický pôvod, pochádza z Indie. Obsahuje aktívnu zložku, ktorá pomáha odpudzovať hmyz. Je to cenná látka s vysokým ochranným účinkom a hmyz sa k vám určite ani nepriblíži. 
  • Kajeput – ďalšia exotická vôňa, tentokrát z Austrálie. Olej z kajeputu má liečivé vlastnosti a často sa používa v aromaterapii. Obsahuje zložky, ktoré odpudzujú komáre a mravce. Zoženiete ho v predajniach s esenciálnymi olejmi, alebo v lekárni.
  • Ricínový olej – používa sa ako zložka repelentov už mnoho rokov a efektívne odpudzuje muchy, komáre aj osy. Môžete ho využiť aj ako nosný olej v kombinácii s inou esenciou. 
  • Škorica – škoricovník pochádza z tropických krajín a u nás sa nepestuje takmer vôbec. Škoricový olej môžete použiť v interiéri aj exteriéri. Pri výrobe repelentu sa kombinuje s nosným olejom.

Štúdie dokazujú, že esenciálne oleje sú veľmi účinné pri prevencii pred otravným hmyzom. Podmienkou dobrých účinkov je použitie kvalitných a vysoko koncentrovaných olejov. Je veľký rozdiel medzi olejmi kupovanými v kvetinárstve a špeciálnymi olejmi od popredných výrobcov, ktoré kúpite v lekárni alebo u overených predajcov.

Vyššie uvedené bylinky, kvety a esenciálne oleje môžete pri výrobe repelentu použiť jednotlivo, alebo ich ľubovoľne navzájom kombinovať. Všetky účinkujú proti hmyzu a je len na vás, akú zmes vôní si zvolíte.

Ako aplikovať esenciálny olej

Dodržujte hlavne základné pravidlo – nikdy neaplikujte neriedené esenciálne oleje priamo na pokožku. Mohli by spôsobiť podráždenie a začervenanie kože. Esenciálne oleje sú vysoko koncentrované a je potrebné poznať správnu aplikáciu, spôsoby riedenia a dodržiavať primerané množstvo.

Vo väčšine prípadov sa používajú najmä do difuzérov, ktoré prevoňajú domácnosť, majú liečivé účinky, dokážu navodiť skvelú atmosféru a pri výbere tých správnych vôni – odpudzujú hmyz.

Čo je to nosný olej ?

V receptoch na výrobu repelentov sa častokrát stretnete s pojmom nosný olej. Podľa názvu sa môže zdať, že súvisí s nosom, ale nie je to tak. Nosný olej slúži ako nosič, ktorý nesie esenciálny olej. Reč je hlavne o rastlinných olejoch, ako napríklad mandľový, jojobový, olivový či kokosový olej. Je to základná olejová báza, do ktorej sa esenciálne oleje pridávajú. Nosičom môže byť aj vazelína a lanolín, ak si pripravujete krémový repelent. Vhodným nosičom sú aj maslá, napríklad kakaové a bambucké maslo.

Rozpustí sa esenciálny olej vo vode?

Vzhľadom na to, že vo väčšine receptov a návodov na domáce repelenty nájdete frázu “esenciálny olej rozpustíme vo vode”, by sa mohlo zdať, že áno. Nie je to tak. Voda a olej sa nedajú zmiešať. Olej je hydrofóbny a zostáva na povrchu, preto sa pri výrobe používajú najmä rastlinné oleje, ktoré spomíname vyššie.  

Je vhodná kombinácia s vodou a alkoholom?

Áno aj nie. Napriek tomu, že olej sa vo vode nerozpustí, častokrát sa na výrobu repelentov používa ako alternatíva k rastlinným olejom. Nie je to najideálnejší spôsob, ale nie je nijako škodlivý a keď si pred každým použitím prípravok dôkladne pretrepete, môžete ho aplikovať rozprašovačom. 

V liehu, ktorý má aspoň 80%, sa niektoré esenciálne oleje dokážu rozpustiť. Závisí to od jednotlivých druhov oleja a od ich koncentrácie. To platí aj pri použití vodky a alpy, ktoré sa v návodoch častokrát uvádzajú. Nevýhodou alkoholu je jeho prípadné vysušovanie pokožky. Preto sa odporúčajú najmä rastlinné oleje, ktoré majú hydratačné účinky. 

Ako si vyrobiť prírodný repelent

Skôr ako siahnete po chemických alternatívach, pozrite si naše jednoduché a rýchle návody na domáce repelenty. Všetky sú na prírodnej báze, šetrné k pokožke, aj k životnému prostrediu. Vo väčšine návodov nájdete vyššie spomínané nosné oleje, destilovanú či obyčajnú vodu, lieh alebo ocot. Okrem toho budete potrebovať rozprašovač alebo malú sklenenú fľašu, do ktorej si repelent pripravíte. Tak poďme na to, prečítajte si recepty a užite si leto bez hmyzu. 

Rozmarínový repelent proti komárom

  • 40 kvapiek rozmarínového esenciálneho oleja
  • ¼ šálky jablčného octu
  • ¼ šálky vody

Všetky zložky zmiešajte v rozprašovači a dôkladne pretrepte. Jednoduchý a veľmi účinný repelent. Ak vám rozmarín nevonia, môžete ho vymeniť za levanduľový olej. 

Domáci eukalyptový repelent

  • 40 kvapiek eukalyptového oleja
  • ⅓ šálky hamamelovej vody (môžete nahradiť rastlinným olejom)
  • ⅓ šálky vody

Všetky ingrediencie dôkladne premiešame a prelejeme do rozprašovača. Samotný hamamel nemá takmer žiadnu vôňu a zoženiete ho v rovnakých obchodoch ako esenciálne oleje.

Citrónovo-levanduľový repelent

  • 15 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja
  • 15 kvapiek citrónového esenciálneho oleja
  • 100 ml destilovanej vody (môžete nahradiť obyčajnou vodou)
  • 100 ml bieleho octu

Všetky ingrediencie premiešajte a dajte do rozprašovača. Pred každým použitím opäť pretrepte.

Mätový prírodný repelent

  • 30 kvapiek mätového esenciálneho oleja
  • 120 ml nosného oleja (mandľový alebo olivový olej)

Obe zložky stačí premiešať v rozprašovači alebo sklenenej fľaštičke a uložiť na tmavšie miesto. 

Klinčekový repelent

  • 100 ml alpy
  • 15 klinčekov
  • Nastrúhaná kôra z ½ citróna

Klinčeky a citrón vložíme do alpy a necháme 2-3 dni lúhovať. Vzniknutú zmes udržujte v chladničke. 

Rozmarínový repelent

  • 10 g rozmarínu
  • 0,5l destilovanej vody (môže byť aj obyčajná voda)
  • 0,5l octu

Rozmarín povaríme vo vode, precedíme a pridáme spolu s octom do rozprašovača. 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON