Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako vybrať krytinu na prístrešok?

Detail na atiku
Publikované 30.11.2021 11:20

Premýšľate nad kúpou či stavbou prístrešku a zvažujete výber vhodného materiálu a krytiny? Krytina na váš prístrešok by okrem estetického vzhľadu a prijateľnej ceny mala spĺňať aj ďalšie parametre týkajúce sa životnosti, odolnosti, údržby a podobne. Pripravili sme pre vás porovnanie jednotlivých typov krytín z rôznych pohľadov.

Keramická krytina

Pálené či keramické škridly patria u nás medzi najtradičnejšie a, zároveň, najbežnejšie strešné krytiny. Vyrábajú sa z prírodných materiálov ako hlina a íly, ktoré sa vypaľujú pri vysokých teplotách. Škridly sa vyznačujú vysokým tepelným odporom, a preto sú veľmi odolné aj v extrémnych podmienkach. Sú spravidla ťažšie ako iné typy krytín a pri manipulácii sa môžu ľahko rozbiť. Na druhej strane sa však keramické škridly vyznačujú veľmi dlhou životnosťou a minimálnou potrebou údržby.

Cena: vyššia oproti iným typom krytín

Životnosť: veľmi vysoká, 80 – 100 rokov

Odolnosť: vysoká, aj v extrémnych podmienkach

Údržba: minimálna

Tvary a farby: rôzne tvary a farby, farebná stálosť

Iné výhody: pevné, zdravotne neškodné, recyklovateľné

Iné nevýhody: vysoká objemová hmotnosť, problémová manipulácia, obmedzený sklon strechy

Betónová krytina

O niečo novšiu tradíciu majú betónové krytiny, ktoré sa, rovnako ako keramická krytina, vyznačujú tiež vysokou mechanickou odolnosťou. Betón sa hĺbkovo napúšťa prípravkami, ktoré zvyšujú jeho odolnosť voči vonkajším vplyvom, preto je aj životnosť betónovej krytiny veľmi vysoká. Betón je prakticky bez-údržbový materiál. Betónová krytina vďaka kombinácii svojich výhod – kvalitný materiál s dlhou životnosťou, rôznymi farebnými prevedeniami a priaznivou cenou – patrí v súčasnosti k najvyhľadávanejším typom strešných krytín.

Cena: nižšia ako pri keramických krytinách

Životnosť: veľmi vysoká, 80 – 100 rokov

Odolnosť: vysoká, v extrémnych podmienkach sa však znižuje

Údržba: minimálna, vysoká samočistiaca schopnosť

Tvary a farby: široká škála, nižšia farebná stálosť v porovnaní s keramikou

Iné výhody: pevné, zdravotne neškodné, recyklovateľné

Iné nevýhody: vysoká objemová hmotnosť

Plechová krytina

Plechová krytina patrí k najlacnejším typom strešných krytín. Vyrába sa z medi, ocele alebo hliníka a vyžaduje len minimálnu údržbu. Pozinkovaná úprava chráni plech proti korózii. Krytina je k dispozícii ako hladká alebo tvarovaná. Je veľmi pevná a stabilná, ale zároveň flexibilná, dá sa ohýbať. Najmä trapézové plechy sa dajú jednoducho nainštalovať. Materiál je k dispozícii v rôznych farebných variantoch.

Cena: nízka

Životnosť: vysoká, 40 – 100 rokov

Odolnosť: vysoká

Údržba: nenáročná

Tvary a farby: rôzne

Iné výhody: nízka objemová hmotnosť, rýchla montáž

Iné nevýhody: hlučnosť

Plastová krytina

Plastové krytiny sa vyrábajú z nových alebo recyklovaných plastov. Ide o vysoko odolné materiály s pomerne jednoduchou údržbou. Plastové krytiny dokážu imitovať bežné materiály používané na výrobu strešných krytín. Čoraz častejšie sa v stavebníctve používa napríklad „lexan“ – polykarbonát, ktorý patrí medzi termoplasty. Pomenovanie „lexan“ nie je úplne správny – používa ho laická verejnosť na základe toho, že najznámejší producent polykarbonátov, firma General Electric Plastics, vyrába polykarbonát práve pod týmto názvom. Na zastrešenie prístrešku je vhodný „lexan“ v podobe komôrkových platní. Má dobré tepelnoizolačné vlastnosti, platne si zachovávajú svoju stálosť a funkčnosť aj v extrémnych teplotách. „Lexan“ je nerozbitný, odolný proti nárazom a ľahko sa udržiava. Aby mali platne dlhú životnosť, je potrebné, aby ideálne obsahovali obojstranný UV filter. Ten zaisťuje odolnosť proti starnutiu.

Cena: zvyšuje sa potrebou plného debnenia

Životnosť: vysoká, od 40 do 100 rokov

Odolnosť: vysoká

Údržba: nulová

Tvary a farby: rôzne, imituje bežné strešné materiály

Iné výhody: nízka objemová hmotnosť

Iné nevýhody: kvôli nízkej hmotnosti treba každý kus zvlášť upevniť

Asfaltová krytina

Riešením môže byť aj asfaltová krytina. Sú to vlastne špeciálne tvarované asfaltové pásy, ktorých základom je sklené vlákno potiahnuté asfaltovou hmotou. Z oboch strán sú pokovované alebo pieskované. Na vrchnú stranu je aplikovaný kamenný posyp v rôznych farebných odtieňoch. Takéto krytiny sú k dispozícii v rôznych tvarových a farebných modifikáciách, na prvý pohľad vyzerajú na nerozoznanie od „pravej” krytiny. Na trhu sú k dispozícii aj asfaltové šindle. Ide o cenovo dostupný typ krytiny, ktorý zvládnu domáci majstri aplikovať aj bez pomoci pokrývačov.

Cena: nízka, patrí k cenovo najdostupnejším materiálom

Životnosť: stredná, od 20 do 50 rokov

Odolnosť: vysoká

Údržba: zvýšená

Tvary a farby: rôzne

Iné výhody: nízka objemová hmotnosť, vysoko tvárny materiál, jednoduchá manipulácia

Iné nevýhody: tepelná nestálosť, často neprirodzený vzhľad, vyššia horľavosť

Drevená krytina

Ako v prípade všetkých prírodných materiálov, aj v prípade drevenej krytiny musíte rátať najmä s náročnejšou údržbou. Minimálne raz do roka je potrebné ošetriť ju proti škodcom. Stále nie sú ani prípadné nátery.

Cena: vysoká, zvyšuje sa ešte nákladmi na údržbu

Životnosť: obmedzená, v prípade každoročnej údržby sa zvyšuje

Odolnosť: stredná

Údržba: vysoká, chemické ošetrovanie proti škodcom

Tvary a farby: rôzne

Iné výhody: nízka objemová hmotnosť

Iné nevýhody: vysoká horľavosť

Bridlicová krytina

Prírodná bridlica sa vyznačuje malou nasiakavosťou, veľkou mrazuvzdornosťou, a je teda vysoko odolná aj v extrémnych podmienkach. Má tiež výborne tepelné a zvukovo-izolačné vlastnosti. Bridlica má unikátnu životnosť, je pevná a pružná zároveň. Na Slovensku však patrí k najmenej používaným. Dôvodom je zrejme to, že patrí k najdrahším materiálom a cena sa zvyšuje aj vysokou cenou za pokládku.

Cena: vysoká

Životnosť: takmer neobmedzená, až 200 rokov

Odolnosť: vysoká, aj extrémnych podmienkach

Údržba: minimálna

Tvary a farby: rôzne, vysoká farebná stálosť

Iné výhody: pevný a pružný materiál, zdravotne neškodná

Iné nevýhody: stredná objemová hmotnosť

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
creaton.sk
strechanet.sk
slando.sk
pilasebastovce.sk
iStavebnictvo.sk
beevam.sk