Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako vyčistiť aj tú najšpinavšiu podlahu v garáži?

Náradie na podlahe
Publikované 16.05.2017 18:18

Vybrať najlepší spôsob, ako efektívne vyčistiť podlahu v garáži vyžaduje trochu skúseností. Rôzne typy nečistôt totiž vyžadujú rôzne „zbrane“. Preto sme pre vás pripravili malý návod ako na to. 

Čo budete potrebovať?

  • zmeták na dlažbu alebo cestársku metlu,
  • kefu s tvrdými štetinami (napríklad drôtená kefa),
  • záhradnú hadicu s tryskou alebo vysokotlakový čistič,
  • čistiace prostriedky (citrónovú šťavu, ocot, odmasťovač betónu, kyselinu chlorovodíkovú, fosforečnan sodný, odstraňovač lepidla, bielidlo, a pod.),
  • sódu bikarbónu, piliny alebo íl,
  • špachtľu alebo brúsku,
  • pečatiaci náter na podlahy, maliarsku vaničku a valček,
  • ochranné pomôcky (gumené rukavice, maska na tvár, ochranné okuliare).

Príprava garáže

Pred použitím čistiacich prostriedkov odstráňte z podlahy garáže všetko, čo by mohli chemikálie poškodiť alebo kyseliny rozleptať a pozametajte najväčšie nečistoty a prach. Ak máte elektrické prípojky osadené nižšie, oblepte ich páskou alebo zakryte handričkou. Prácu si zjednodušíte, ak si podlahu garáže rozdelíte na viac častí a čistiť ich budete postupne.

Odstránenie mastných a olejových škvŕn

Na mastné fľaky najprv nasypte piliny alebo trocha ílu či sódy bikarbóny. Tie mastnotu absorbujú a pri následnom drhnutí podlahy kefou ušetria námahu. Prípadne ich navlhčite acetónom, zmes prikryte a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.

Pri škvrnách od oleja použite odmasťovač. Osvedčený je napríklad prostriedok na umývanie riadu alebo čistič na sporáky. Aplikujte ho nezriedený priamo na škvrnu, rozotrite hrubou kefou a nechajte pôsobiť aspoň 20 minút, nenechajte ho však zaschnúť. Potom pridajte ešte trochu prostriedku, znova vydrhnite a opláchnite vodou. Samozrejme platí, že čím sú škvrny staršie, tým viac opakovaní treba.

Na odstránenie odolnejších škvŕn môžete použiť aj zriedenú kyselinu chlorovodíkovú. Riedi sa v pomere 1:4, teda jeden diel kyseliny na štyri diely vody. Ak bojujete s veľmi odolnými škvrnami použite riedenie 1:2. Dôležité upozornenie: Vždy lejte kyselinu do vody, nikdy nie vodu do kyseliny!!!

Jednoduchším variantom k ručnému drhnutiu podlahy je použitie hadice s tryskou alebo vysokotlakového čističa. Ušetríte tým veľa času. Aby to však malo požadovaný efekt, na danom mieste nechajte predtým niekoľko minút pôsobiť zmes odmasťovača a vody.

Odstránenie hrdze

Na hrdzavé fľaky použite citrónovú šťavu alebo ocot. Jednoducho sa používajú najmä na menšie plochy. Nalejte ich priamo na škvrnu a nechajte pôsobiť aspoň 5 minút. Použite tvrdú kefu, potom prilejte ešte trocha citróna alebo octu, opäť vydrhnite a prepláchnite čistou vodou.

Silnejším riešením je použitie priemyselných zmesí, napríklad fosforečnanu sodného. Zmiešajte ho s vriacou vodou a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút.

Odstránenie zaschnutej farby, lepidla či tmelu

Pri odstraňovaní zaschnutej farby, lepidla či tmelu na podlahe garáže existujú dve možnosti, ako sa ich zbaviť, a to chemicky alebo mechanicky. Pri chemickom budete potrebovať silné rozpúšťadlo (acetón alebo iné riedidlo). Pri mechanickom využijete špachtľu alebo brúsku. Pri brúsení nezabudnite na ochranné pomôcky, najmä na masku na tvár, ktorá obmedzí vdychovanie prachu a čiastočiek z odstraňovanej látky. Po mechanickom odstránení nečistôt môžete podlahu ošetriť pečatiacim náterom. Aplikuje sa podobne ako farba na stenu, v dvoch alebo troch tenkých vrstvách, schnutie však môže trvať aj 48 hodín.

Ak máte problém so zaschnutým lepidlom, možno vám nebude stačiť obyčajné rozpúšťadlo. Na tento účel sú k dispozícii špeciálne viacúčelové odstraňovače lepidiel. Pred tým ako ho použijete, vylejte na čistené miesto trocha teplej vody, nechajte pôsobiť 20 minút a až potom pridajte odstraňovač lepidla. Po jeho vsiaknutí odstráňte zvyšky lepidla škrabkou alebo špachtľou.

Odstránenie plesní

Pre odstránenie plesní postupujte nasledovne. Najprv podlahu odmastite podobne ako pri olejových škvrnách, nechajte preschnúť a následne pri dobrom vetraní použite roztok bielidla (alebo Sava) a vody v pomere 1:10. Týmto postihnuté miesta poriadne vydrhnite, potom poriadne prepláchnite čistou vodou a opäť nechajte podlahu úplne vyschnúť. Ak stále vidíte zvyšky plesní, pridajte do roztoku 1,5 dielu fosforečnanu sodného.

Na čo si dať pozor

  • Pred aplikáciou akejkoľvek chémie zabezpečte, aby bola podlaha mokrá. Žiadnu kyselinu nikdy nenanášajte na suché povrchy a po skončení sa uistite, že ste ju dostatočne opláchli.
  • Chemikálie na veľmi znečistené povrchy používajte len v dobre vetraných priestoroch. Väčšinu sa jedná o horľaviny.
  • Pri betónových podlahách s vysokým obsahom cementu nepoužívajte organické rozpúšťadlá ako acetón či toluén. Neodporúčame ani kyseliny, a to ani v zriedenom stave. Dôvodom je vysoká citlivosť cementu. Na podlahe by vám mohli spôsobiť nenapraviteľné škody (strata lesku, zmena farby alebo zdrsnenie povrchu).
  • Odporúčame opatrnosť aj pri používaní ostrých a príliš tvrdých kief (najmä pri strojovom čistení). Použite kefy s mäkkými až stredne tvrdými štetinami.
  • Pri práci s kyselinami a inými chemikáliami vždy používajte ochranné pracovné pomôcky ako ochranné okuliare, respirátor a gumené rukavice.