Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

7 krokov, ako zredukovať vlhkosť vo vašej garáži

Otvorená dvojgaráž
Publikované 14.09.2021 11:20

Či už máte murovanú, betónovú alebo montovanú plechovú garáž, problém s vlhkosťou sa môže týkať každej z nich. Trpí tým vaše auto, ktoré podlieha korózii, ale aj vaše zdravie, pretože vlhkosť je úrodnou pôdou pre plesne. Lámete si hlavu nad tým, ako odstrániť vlhkosť z garáže? Zistite, čo ju spôsobuje a akými krokmi sa jej zbaviť.

Ako vzniká vlhkosť v garáži

Vlhký vzduch môže spôsobiť vašej garáži značné problémy. Najmä na jeseň a v zime. Vlhkosť nespôsobujú iba klimatické podmienky, ale napr. aj zlé tesnenie strechy a jej zatekanie či parkovanie zasneženého auta v garáži a následné topenie snehu. Pri nedostatočnej ventilácii dochádza ku kondenzácii vody. Vlhký vzduch sa stretáva so studeným povrchom múrov, a tak sa nich nakumulujú kvapky vody. Ako tomu predísť?

7 krokov, ako sa zbavíte vlhkosti

  1. Zabezpečte dostatočné vetranie. Ten najzákladnejší krok je ventilácia, ktorá pomáha udržiavať rovnováhu medzi vzduchom vonku a vnútri. V tomto smere pomáha aj väčšie okno. V niektorých extrémnych prípadoch sa na odvetranie využívajú dodatočné ventilačné zariadenia.
  1. Nainštalujte paropriepustnú fóliu pod strechu. Odvádza vlhkosť, ktorá sa dostáva do garáže cez strešnú krytinu, a chráni jej vnútorné priestory.
  1. Využite špeciálny podlahový náter. Izolácia garáže začína už pri budovaní základov. Podlahový náter zabraňuje prenikaniu vlhkosti zospodu.
  1. Zateplite garáž, prípadne ju vyhrievajte počas chladných mesiacov. Suchý teplý vzduch odstráni zbytočnú vlhkosť. Samozrejme, stačí v rozumnej miere. Dajte si však pozor, aby váš elektrický ohrievač nevypúšťal do vzduchu vodnú paru. Dosiahli by ste opačný efekt.
  1. Umiestnite do vašej garáže odvlhčovač. Môže účinne minimalizovať potenciálne problémy s kondenzáciou. Nezabudnite pravidelne vyprázdňovať vodu z nádrže spotrebiča alebo pripojte odtokovú hadicu, ktorá vyústi von z garáže.
  1. Vysušte auto vždy pred zaparkovaním. Či už ste ho umývali doma na záhrade, alebo len zapadlo snehom, keď ste boli v práci, osušte ho skôr, než ho zaparkujete dnu.
  1. Upracte v garáži, kým nebude neskoro. Niekedy o problémoch s plesňou ani nemusíte vedieť, kým vám už nespôsobuje zdravotné problémy. Neporiadok a hromady krabíc vyhovujú množiacim sa plesniam, ktoré nevidíte.

Rozhodne nepodceňujte vlhkosť v garáži. Zhoršuje alergie a oslabuje imunitný systém. Spôsobuje bolesti hlavy, nevoľnosť či problémy s dýchaním.

Všetky naše montované garáže sú navrhnuté tak, aby dostatočne ventilovali vnútro stavby. Prípadne vám vieme pomôcť a poradiť aj v ďalších krokoch. No posledné uvedené rady sú iba na vás a vašom odhodlaní zbaviť sa prebytočnej vlhkosti v garáži.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON