Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Ako začať záhradkárčiť – Najlepšie praktické rady začínajúcim záhradkárom

Fúrik so zeminou na tráve
Publikované 09.06.2020 17:03

Prechod z paneláku na vidiek môže byť plný očakávania životnej zmeny, spomalenia unáhleného mestského života, snívania o čerstvom vzduchu, zelenom výhľade, zdravom ovocí rovno zo stromu, zelenine rovno zo zeme, kysnutých koláčoch od susedy vo dvore naľavo o čerstvom mlieku od kôz vo dvore napravo… A skončiť to môže úplným fiaskom svojho sebavedomia, či rodiny.

Spomínate si na seriál Ordinácia v ružovej záhrade? Pretože práve jeho scenáristka Soňa Adamčík Borušovičová by vám mala čo porozprávať k tejto téme. Soňa, ktorá žila v širšom centre Bratislavy a roky pendlovala kdesi medzi jednou, druhou a treťou televíziou, jedného dňa precitla a vyhlásila: „Mám dosť toho hluku, idem žiť na vidiek“. 

Lúka plná kvetov

Aj šla. Odľahlou samotou za odľahlou obcou na konci ešte odľahlejšieho okresu bola nadšená. Staré múry dýchali históriou (aj vlhkosťou), široké lúky otvárali svoju náruč jej romantickej spisovateľskej duši. Začala pestovať bylinky, obdivovať lúčne kvety, spev vtákov, výhľad z latríny, všetko. Mali sme pri pohľade na ňu pocit, že ten zapadákov na konci sveta je to najlepšie miesto na život. Lebo keď vyhlásia tretiu svetovú, Soňa sa to bez rádia ani nedozvie a na svojich lúkach bude veselo žiť ďalej.

Žena ovoniava kvety

Keď sme s ňou hovorili po čase, roku dvoch, už mala realistickejšie názory na život na veľkom pozemku. Už vedela, že ak si kúpila kozy, musí sa ich naučiť aj podojiť. Chválabohu, aj na toto myslel google a youtube. A tak sa dojiť naučila vďaka wifi routeru a tutoriálom. Dnes je Soňa literárna koučka a žije pol na pol tam a v Bratislave. Dokonalá kombinácia pokoja a vzruchu pre tých, ktorí potrebujú zostať prepojení nielen so zemou a prírodou, ale aj s progresívnym svetom moderných technológií. 

Toto je tá správna kombinácia všetkého. Použiť z každej doby to najlepšie pre svoje pohodlie, zdravie, dobrý pocit na duši ale tiež pokoj v rodine…

Kvety v kvetináči na stene

Preto sme pre vás pripravili niekoľko rád priamych účastníkov výmeny života v poschodovej bytovke za život vo vlastnom dome s ambíciou vlastnej potravinovej produkcie. Pretože, čo láka mestských paštekárov do vlastných domov s pozemkami? Predsa – vlastná záhradka. 

1. rada: Neprežeňte to s rozlohou

Začnite v menšom. Spoznajte svoju zem, spoznajte svoje limity, ako dlho vládzete ohýbať chrbát, koľko toho dokážete zjesť, koľko vám pohnije ešte v zemi, koľko vám zjedia susedove sliepky, koľko môžete vybártrovať za niečo iné.

Kura na domácej farme

2. rada: Pre záhradku vyberte správne miesto 

Normálnym záhradkárom by sme písali o slnečnej strane pozemku a smere vetrov a type pôdy… Vám by sme radi jemne pripomenuli, že ak váš záujem o pestovanie utíchne, okolo tej neestetickej časti pozemku budete chodiť dennodenne. Tak ju dajte tak, aby ste nezostali bez nálady vždy, keď sa jej smerom čo i len pozriete. 

Ak chcete byť záhradkárom na skúšku, vysaďte si čo to do malých kontajnerov, alebo vyvýšených záhonov. Zabránite tak rozrastaniu buriny a zmene architektúry záhrady a celého pozemku.

Kvety v hlinených kvetináčoch

3. rada: Všetko zachráni záhradný domček

Dnes sú záhradné domčeky najvychytenejšími útočiskami pre početnejšie rodiny, deti vo vývoji, mužov v druhej puberte… Treba však zdôrazniť jeho pôvodné poslanie. Úlohou záhradného domčeka je uskladňovať všetko, čo nechceme mať opreté, odparkované, položené, odložené na nejaký čas ponechané len tak svojmu osudu hocikde na daždi, slnku, snehu, ale pekne na jednom dokonale suchom mieste pod dokonalou strieškou a na dokonalý zámok.

Záhradný domček s prístreškom na pravej a ľavej strane

Záhradný domček skryje všetko. Svojím umiestnením dokonca aj menej estetickú záhradu. Ak nemáte miesto na nový záhradný domček, stačí si pri nedeľnom obede prehodnotiť rodinné priority. Uvidíte, že sa buď uvoľní miesto v garáži, alebo sa akoby zázrakom nájde miesto pre celkom nový záhradný domček a ešte aj dokonalý oddych pod prístreškom. Tie naše majú rôznu metráž. Závisí len od toho, ako viete vyjednávať a od vašej dobrej ženy, ako vám dopraje. 

 

4. rada: Nevysádzajte z jedného druhu všetko naraz

Naraz nedokážete skonzumovať toľko šalátu, koľko dokážete zasadiť. Rovnako je to aj pri iných plodinách. Vysádzajte si preto všetko postupne a tiež myslíte na rôznorodosť. Jednak budete mať stále niečo čerstvé a navyše sa tak nenarobíte, keď budete sadiť po menších plochách. Tiež nebudete musieť stráviť ix dní zaváraním.

Rôznorodá zmes zeleniny na stole

5. Rada: Omar vedel, čo robí

Omar kvôli láske kopal studňu do skaly. To vy nemusíte. Ani vlastnými rukami, ani 7 rokov, 7 dní a 7 nocí. Stačí si zavolať firmu a o vodu pre život svojej záhrady máte postarané. Áno, pri najhoršom potečie z kohútika. To by sme vám ale vôbec neodporúčali. Vodu  pre svoju záhradu potrebujete ako soľ. Prvou voľbou je studňa, a ak nemáte možnosť vlastnej studne, odchytávajte dažďovú vodu.

Polievanie zeleniny z krhly

6. Rada: Bez náradia nie si záhradník

Na začiatku nepotrebujete úplne všetko. Sú však základné veci, ktoré z vás spravia záhradníka a nie otroka. Sú nimi fúrik, vedrá, lopata, rýľ, vypichováky na burinu, záhradné nožnice, rukavice, hadice, hrable…. poklady, ktoré budete schovávať vo svojom záhradnom domčeku, aby vám dobre slúžili.

Motyka zapichnutá v zemine

Zrejme sa teraz pozeráte na kus zeme. Chodíte okolo svojho domu a premýšľate, kam svoju záhradku uložiť. Kde bude najlepšie jahodám, kde rajčinám, kde vášmu záhradnému domčeku. Ak je to tak, patríte medzi tých šťastných ľudí, ktorí si môžu základné veci dopestovať sami. Ak premýšľate aj o domácich zvieratkách, nezabudnite na to, že potrebujú svoj výbeh mimo vašich rajčín a jahôd.

Mokrý pes na záhrade

Ak máte fázu začínajúceho záhradkára už za sebou a náš text vo vás vyvolal pozitívne spomienky na niečo, čo ste museli riešiť vy, podeľte sa s nami o to. Napíšte nám, čo dobré vám poradil sused, alebo svokor, na čo ste prišli sami. Poraďte tak tým, ktorí sú teraz tam, kde ste boli pred časom vy. Určite vám za to budú vďační.

Žena pracuje v záhrade

Váš Gardeon

Zdroj (Source):
FOTOBANKA Gardeon
https://www.wideopeneats.com/
https://pixabay.com/sk/
https://www.pexels.com/sk-sk/