Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Akú farbu má mať váš záhradný domček?

Záhradný domček v bielej omietke pri dome
Publikované 29.11.2017 11:33

Kúpili ste si nový záhradný domček a už teraz uvažujete o jeho premaľovaní? Alebo sa vám zunoval pohľad na ten súčasný, ktorý by si zaslúžil nový náter? Vybrať si však správnu farbu nie je také ľahké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Úlohu tu zohráva hneď niekoľko faktorov. 

Aký je účel samotného domčeka?

Pri výbere farby zvážte, na aký účel momentálne domček používate alebo používať budete. Bude v ňom sezónne romantické posedenie? Alebo v ňom hlava rodiny plánuje majstrovať, poprípade poslúži ako kôlňa? Farba totiž pripíše domčeku určitý charakter, aj keď nikde nie je napísané, že nemôžete mať napríklad ružový domček na náradie :-)

Z akého materiálu je domček?

Na tom, ako bude farba v konečnom dôsledku vyzerať, má vplyv samotný materiál z ktorého je domček vyrobený. Z bieleho dreveného domčeka pôjde iný dojem ako z bieleho montovaného domčeka z ocele.

Kde v záhrade sa domček nachádza?

Ak domček stojí v blízkosti rodinného domu alebo plota, zvážte, či ho chcete zvýrazniť, zladiť alebo nechať splynúť s prostredím. Výrazným a príjemným farebným faktorom v záhrade sú samozrejme kvety. Hýria vaše záhony pestrosťou alebo skôr jednou farbou?

Po zodpovedaní týchto troch otázok sa pozrime na možný výber farieb pre váš záhradný domček.

Zelené odtiene

Tieto farby skvele zapadnú do prostredia takmer akejkoľvek záhrady. Budú skvelou voľbou v prípade, ak chcete, aby domček príjemne splynul s prostredím a príliš nebil do očí. Zelené odtiene sú prírodné, nerušivé a ukážu pekne ako na drevenej stavbe, tak na modernom montovanom domčeku. Vďaka ich univerzálnosti sa hodia na stavbu akéhokoľvek využitia.

Montovaný záhradný domček v zelenej omietke s dverami Hormann LPU40

Svetlé odtiene

Svetlo-sivá farba či obľúbená slonovinová kosť krásne kopíruje zašlý vintage vzhľad. Ak sa týmito odtieňmi rozhodnete natrieť drevený domček, dojem patiny máte zaručený. Ľahko tak vytvoríte romantické zákutie, ktoré môžete vkusne doplniť záhradným nábytkom v podobných farbách. Pri výbere svetlých odtieňov si však dajte pozor, či ide o farby určené do interiéru alebo exteriéru. Tie interiérové môžu totiž na slnku vyzerať ešte svetlejšie.

Záhradný domček na náradie s antracitovými dverami Hormann motív m902

Kontrastné farby

Ak hľadáte niečo naozaj originálne a výrazné, skúste namaľovať dvere inou farbou ako zvyšok domčeka. Takýto kúsok sa stane zaujímavým spestrením vašej záhrady, ktoré neprehliadne žiadna návšteva – popusťte uzdu svojej fantázii.

Montovaný záhradný domček GARDEON v bielej omietke s hnedými dverami Hormann LPU42

Biele farby

Túite po niečom modernom, no zároveň hľadáte niečo jemné? Skúste bielu. Vytvorte si na záhrade oázu s nádychom prímorskej atmosféry. Čistá biela krásne vynikne napríklad na montovanom záhradnom domčeku. Je síce z ocele, no vďaka omietke vyzerá ako murovaná stavba. Navyše je úplne bezúdržbový a odolný voči vrtochom počasia, takže náter vydrží roky neporušený.

Montovaný záhradný domček GARDEON v bielej farbe na záhrade

Farby záhrady

Pri výbere farieb sa môžete inšpirovať aj flórou vo vašej záhrade. Je váš domček obklopený žltými alebo červenými kvetmi? Nesie sa vaša záhrada v určitom farebnom tóne, ktorý výrazne prevyšuje všetky ostatné farby? Predstavte si svetlozelený domček uprostred ružovej rozkvitnutej záhrady! Môže byť?

Záhradný domček v žltej omietke s červenou strechou

Tmavé a čierne farby

Obávať sa nemusíte ani čiernej. Starší domček natretý na čierno bude pôsobiť renesančne a záhrade dodá starodávny akcent. Takisto však záleží od okolia kde sa nachádza – či vynikne, alebo naopak, splynie s prostredím je úplne na vás.

Montovaný záhradný domček GARDEON s antracitovým príslušenstvom

Viac inšpirácie nájdete aj na našom Facebooku TU–> www.facebook.com/gardeonSK