Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Cítite prievan? Ako nájsť a opraviť úniky vzduchu vo vašom príbytku

Utesnenie okna silikónom
Publikované 21.11.2017 10:29

Cítite to? Vo vzduchu je… áno, jeseň. A okrem nej, ak nie je všetko v poriadku, aj prievan. Ak vám, ľudovo povedané, ťahá na kríže, pravdepodobne dochádza vo vašej domácnosti k únikom tepla. Tie sú nepríjemné nielen zo zdravotného hľadiska, ale i ekonomického. Vedeli ste, že vhodne zvolenou izoláciou môžete ušetriť až 10 % na účtoch za energie? Ako na to? Poďme sa pozrieť. 

Identifikujte bežné zdroje úniku tepla

Prievan nemusí byť zapríčinený iba dverami či oknami, ako by ste predpokladali. Často má viacerých pôvodcov.

Prejdite si pozorne tieto miesta:

Garáž (ak je spojená s domom) – pozor si dávajte obzvášť na garážovú bránu

Bočné steny, ktoré podopierajú podkrovie

Samotné podkrovie

Otvory pre káble (TV, zásuvky)

Vetracie otvory

Dymovody

Podlahové nosníky (kde sa základy stretávajú s drevom)

Garážová brána

Nájdite prievan vo vašom dome

Vykonajte dôkladnú vizuálnu kontrolu zvnútra i zvonku. Pátrajte po medzerách a trhlinách na miestach, kde predpokladáte, že teplo uniká, ako napríklad bočné steny, podkrovné poklopy či parapety. Pozornosť venujte i fasáde domu, prezrite vonkajšie steny, dvere, garážovú bránu a ostatné otvory na dome. Všetko si poznačte, aby ste trhliny mohli neskôr riadne utesniť.

Šikovný tip navyše:

Vyberte si chladný deň a vypnite všetky spotrebiče, ktoré vytvárajú vzduch

Zavrite všetky okná, dvere a ak máte, tak aj krb či pec.

Zapáľte vonnú tyčinku a podržte ju v blízkosti potenciálnych bodov úniku vzduchu.

Ak sa dym začne pohybovať dopredu a dozadu, alebo ak z miestnosti uniká či naopak, do nej vniká, našli ste miesto úniku tepla.

Vyskúšajte profesionálov

Ak si už neviete rady, alebo chcete celý proces rovno zveriť do rúk odborníkov, aj to je možné. Špecialisti zväčša pracujú tak, že úniky tepla identifikujú pomocou veľkého ventilátora. Ten nainštalujú na vchodové dvere. Ventilátor tak vytiahne vzduch z domu smerom von, znižuje tlak vnútri a nájde miesta, ktorými uniká teplo z domu.

Nachystajte si izolačné materiály

Teraz, keď už viete, odkiaľ vietor fúka, je čas prievan zastaviť. Zíde sa vám tesniaca i sprejová pena, tie pomôžu utesniť statické objekty, ako napríklad okenné rámy. Izolačná páska je zas dobrá pre pohyblivé objekty ako dvere a okná, dokonale udrží v dome teplo. Opýtajte sa tiež v predajni na reflexné fólie, bez-azbestové tesniace dosky či kovové tesniace lišty na strechu.

Dôležité upozornenie: Utesnenie môže zapríčiniť iný problém, a to zadržiavanie škodlivých látok ako radón alebo oxid uhoľnatý. Ak máte podozrenie, kontaktujte odborníka na meranie škodlivín.

Dom

Ujasnite si priority: Najskôr podkrovie, potom suterén

Našli sme vinníkov prievanu, zabezpečili sme materiály, kde začať s utesňovaním?

Najlepšie na mieste, ktoré stojí za najväčšou úsporou a komfortom.

Podkrovie

V prvom rade sa zamerajte na utesnenie najväčších otvorov, pretože práve tu môžete dosiahnuť jednu z najväčších úspor energie. Vytvorte vrecúška z izolačných materiálov, ktorými utesníte všetky otvory a medzery v stenách. Na prekrytie podhľadov môžete využiť reflexnú fóliu a kovové tesniace lišty zas na otvory v dymovodoch.

Suterén

Problémom bývajú i chladné podlahy. Aby vám nebola zima na nohy, pokračujte utesňovaním miest, kde sa stretáva podlaha so stropom suterénu. Budete potrebovať penovú izoláciu v spreji alebo tesnenie na trhliny a otvory v stenách, stropoch či podlažiach suterénu. Skontrolujte i medzery medzi prahovou doskou a základom a na dne a vrchole každej obruby (kde sa cementové steny stretávajú s dreveným rámom) na každom konci domu. Nezabudnite tiež utesniť otvory pre plynové, vodné a elektrické vedenia a potrubia, ktoré vedú von (ako napríklad odvzdušňovač). Väčšie otvory môžu vyžadovať kúsky izolácie na prekrytie.

Dvere, okná a steny

Hoci je prievan z dverí a okien asi najciteľnejší, de facto vám ich utesnenie prinesie asi najmenší výsledok. Na druhej strane, ide o prácu, ktorú veľmi jednoducho zvládnete aj sami.  Môžu sa vám zísť samolepiace lišty (z materiálov ako plsť, vinyl, guma alebo silikón), ktoré umiestnite po bočnej strane okien alebo k dverám či nenáročné penové tesnenie, ktoré nájde svoje za elektrickými zásuvkami na obvodových stenách.

A čo ďalej? Už sa len usaďte a užívajte si dobrý pocit z tepla domova. 

Zdroj:
https://www.YouTube.com
https://www.motherearthliving.com/
https://www.archivosweb.com/
https://energy.gov/