Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Drevená alebo kovová výplň do prístrešku?

Detail na drevenú výplň a posedenie v Gardeon prístrešku
Publikované 04.04.2024 10:00

Či už je to prístrešok alebo pergola, ku každej zo stĺpikových konštrukcií GARDEON si môžete doplniť stenové panely, ktoré tvorí štýlové vodorovné latovanie – buď kovové, alebo drevené. Neviete, ktorú z týchto dvoch možností si zvoliť? Či je lepšie drevo, alebo kov? Ktoré riešenie je praktickejšie? A ktorá výplň vyzerá krajšie?

Stenové výplne, ktoré tvorí vodorovné latovanie osadené v nenápadnom kovovom ráme, sa dajú doplniť k prístreškom a pergolám GARDEON na ľubovoľnú stranu (alebo strany). Ich úlohou je najmä ochrana vášho súkromia a pohodlia. Dokážu totiž chrániť pred neželanými pohľadmi z ulice či od susedov, ale aj pred lúčmi nízko stojaceho večerného alebo ranného slnka.

Čiastočne vás tiež ochránia pred nepríjemným vetrom, a priestor pod prístreškom či pergolou zas pred lístím, snehom a nečistotami, ktoré sem môže vietor zo strán nafúkať. Všetky tieto praktické funkcie spĺňajú rovnako účinne oba varianty stenových panelov v našej ponuke – s drevenou aj s kovovou výplňou. V čom sa však líšia?

Drevená výplň

Každý prístrešok aj pergola by, samozrejme, mali byť nielen praktické, ale aj estetické. A drevo je prírodný materiál, pre ktorý je typická jeho jedinečná krása a hrejivé pôsobenie. Naše drevené stenové panely majú latovanie zo svetlého smrekového dreva, ktoré vyzerá naozaj krásne. Jeho vzhľad je zároveň veľmi univerzálny – hodí sa nielen k modernej architektúre, ale aj k väčšine tradične poňatých rodinných domov, a to najmä vtedy, ak sa drevo objavuje aj na iných prvkoch stavby (napríklad na oknách či terase). Stenová výplň z prírodného dreva zároveň pekne ladí aj so zeleňou v záhrade.

Druhou stranou mince je však obmedzená odolnosť dreva – aby sa krása tohto prírodného materiálu dlhodobo zachovala v nezmenenej podobe, vyžaduje si pravidelné ošetrovanie. Od nás dostanete drevené výplne už ošetrené bezfarebnou tenkovrstvovou lazúrou, túto ochrannú vrstvu však treba obnovovať vždy približne po troch až piatich rokoch (interval natierania závisí od konkrétnych podmienok, akým je drevo vystavené). No dobrou správou je, že pri tenkovrstvovej lazúre nie je potrebné starú vrstvu náteru zbrúsiť. Stačí len drevo znova natrieť. Lazúrovanie pritom môžete využiť aj na zmenu farby dreva, ak si namiesto bezfarebnej zvolíte tónovaciu lazúru v odtieni, aký sa vám páči, alebo aký sa hodí napríklad k prvkom na fasáde vášho domu.

Kovová výplň

Prístrešky a pergoly s kovovou stenovou výplňou pôsobia mimoriadne esteticky a trendovo. Tento typ výplne sa pritom svojím štýlom hodí najmä k dnešným moderným stavbám. Výhodou kovových výplní je možnosť farebného prispôsobenia napríklad farbe okenných rámov, strechy, alebo iných prvkov na vašom dome. Okrem štyroch štandardných odtieňov si totiž môžete vybrať aj ktorýkoľvek iný zo vzorkovníka RAL. U našich zákazníkov je dlhodobo najobľúbenejší antracitový odtieň, ktorý vyzerá veľmi elegantne a odráža aktuálne farebné trendy v architektúre rodinných domov.

Najväčšou prednosťou kovových stenových výplní je však ich odolnosť a bezúdržbovosť. Výplňové panely sú vyrobené z tvarovaných oceľových profilov, ktoré sú štandardne žiarovo pozinkované. Následne sa na profily nanáša prášková farba s jemnou štruktúrou, ktorá vytvára trvanlivú povrchovú úpravu odolnú proti poškriabaniu. Vďaka tomu odolávajú naše kovové stenové výplne vrtochom počasia aj ďalším spôsobom namáhania a sú, rovnako ako ostatné konštrukcie GARDEON, bezúdržbové – to znamená, že nepotrebujú žiadne ďalšie natieranie ani iné pravidelné ošetrovanie.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON