Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Kobercový trávnik – výhody a nevýhody, pokládka a starostlivosť

Muž v pracovných rukaviciach pokladá čerstvo narezaný kobercový trávnik.
Publikované 16.05.2024 10:00

Chcete vylepšiť svoju záhradu? Toto všetko by ste mali vedieť, ak zvažujete použiť kobercový trávnik.

Chcete vo svojej záhrade krásny a hustý trávnik a neviete sa rozhodnúť medzi klasickým siatym trávnikom a kobercovým trávnikom? Potom ste na správnej adrese. V našom článku sa pozrieme na výhody a nevýhody kobercového trávnika a povieme si viac aj o tom, ako si vybrať správny typ pre vašu záhradu, či ako sa kladie.

Čo je kobercový trávnik

Kobercový trávnik, niekedy známy aj ako rolovaný trávnik alebo trávnik v rolkách, je predpestovaný trávnik, ktorý sa pestuje na špeciálnych farmách. Po vypestovaní sa vyreže a dodáva v roliach, ktoré sa ľahko rozvinú na pripravenú pôdu. Tento trávnik je obľúbený vďaka svojej okamžitej vizuálnej príťažlivosti a rýchlej inštalácii. Zabezpečuje okamžitý zelený koberec, ktorý je pripravený na použitie takmer ihneď po položení.

Typy kobercových trávnikov

Existuje niekoľko druhov kobercových trávnikov, ktoré sa líšia podľa druhu trávy a ich vhodnosti pre rôzne klimatické a pôdne podmienky:

1. Tepelná tráva (Festuca arundinacea) – Táto tráva je vhodná pre teplejšie oblasti, je veľmi odolná voči suchu a má hlboký koreňový systém, čo jej umožňuje prežiť aj v horúcich letných mesiacoch.

2. Kostrava červená (Festuca rubra) – Táto tráva je ideálna pre chladnejšie oblasti a má schopnosť rásť aj v tienistých podmienkach. Je vhodná na trávniky, ktoré sú čiastočne alebo úplne v tieni.

3. Lipnica lúčna (Poa pratensis) – Univerzálna tráva, ktorá je vhodná pre rôzne podmienky. Tvorí hustý a pevný trávnik, ktorý je odolný voči intenzívnemu používaniu.

4. Bermudská tráva (Cynodon dactylon) – Táto tráva je ideálna pre teplé oblasti a je veľmi odolná voči záťaži. Je známa svojou rýchlou regeneráciou a odolnosťou voči suchu.

Ako si vybrať kobercový trávnik

Pri výbere kobercového trávnika zvažujte niekoľko faktorov:

1. Klimatické podmienky: Zvoľte trávu, ktorá je vhodná pre váš región. Niektoré trávy sú lepšie prispôsobené teplejšiemu podnebiu, zatiaľ čo iné sú vhodné pre chladnejšie a tienisté podmienky.

2. Účel použitia: Ak bude trávnik intenzívne používaný, napríklad ako ihrisko pre deti alebo miesto na športovanie, zvoľte odolnejší druh trávy, ktorý sa rýchlo regeneruje a je odolný voči záťaži.

3. Údržba: Niektoré druhy trávnika vyžadujú menej starostlivosti ako iné. Ak nemáte čas alebo chuť na intenzívnu údržbu, zvoľte druh trávy, ktorý je menej náročný na kosenie a hnojenie.

Výhody a nevýhody kobercového trávnika oproti siatemu trávniku

Teraz sa pozrieme na základné výhody a nevýhody kobercového trávnika oproti siatemu trávniku. Na konci článku nájdete aj podrobnú tabuľku kategórii, v ktorých zistíte, aký typ trávnika je lepší v danej kategórii.

Výhody kobercového trávnika:

1. Rýchla inštalácia: Kobercový trávnik poskytuje okamžitý zelený a hustý trávnik, čo znamená, že nie je potrebné čakať niekoľko týždňov alebo mesiacov, kým tráva dorastie.

2. Menšia potreba starostlivosti: Vďaka svojej hustote a už vypestovanému charakteru má kobercový trávnik menej problémov s burinami a chorobami.

3. Estetika: Trávnik je okamžite krásny a rovnomerne zelený, bez holých miest alebo nerovnomerných rastových vzorov.

4. Odolnosť: Predpestovaný trávnik je často odolnejší voči chorobám a škodcom, pretože je vypestovaný v kontrolovaných podmienkach. Trávnik kupujte u overeného pestovateľa, vyhnete sa tak neskorším možným problémom.

Nevýhody kobercového trávnika:

1. Vyššia cena: Cena za meter štvorcový kobercového trávnika a jeho pokládky je vyššia v porovnaní s nákladmi na sejbu trávnika.

2. Potrebná odborná inštalácia: Pokládka kobercového trávnika vyžaduje presnú prípravu pôdy a odbornú inštaláciu, aby sa zabezpečil správny rast a zakorenenie trávnika.

KRITÉRIÁ                      KOBERCOVÝ TRÁVNIK VYSIEVANÝ TRÁVNIK
Efektívnosť nákladov Horšie Lepšie
Čas na vytvorenie trávnika Lepšie Horšie
Možnosť založenia trávnika počas ročných období Lepšie Horšie
Jednoduchosť inštalácie Horšie Lepšie
Výber rôznych druhov trávy Horšie Lepšie
Zakorenenie trávy Horšie Lepšie
Odolnosť voči hubovým ochoreniam Horšie Lepšie
Odolnosť voči škodcom Horšie Lepšie
Použitie na svahoch Lepšie Horšie
Odolnosť voči vtákom žerúcim semená Lepšie Horšie
Odolnosť voči burinám Lepšie Horšie
Jednoduchosť budúcich opráv Horšie Lepšie
Ekologické faktory Horšie Lepšie
Dlhodobá perspektíva Horšie Lepšie

Ako pokladať kobercový trávnik

Pokládka kobercového trávnika vyžaduje dôkladnú prípravu a precíznosť. Aby ste mali ešte pred vašim rozhodnutím predstavu, čo všetko pokládka obnáša, pripravili sme si pre vás podrobný postup, vrátane náradia, ktoré budete potrebovať.

Čo budete potrebovať

  • trávnikový substrát
  • plastové kliny
  • trávnu mačinu
  • sieť proti krtom

Náradie

  • gumené kladivo
  • zúbkovaný nôž
  • orezávač
  • drevenú latu
  • rukavice
  • hrable
  • valec

Postup pokládky

1. Príprava pôdy: Pred položením trávnika je dôležité dôkladne pripraviť pôdu. Odstráňte všetky buriny, kamene a zvyšky rastlín. Pôdu skultivujte a zarovnajte pomocou drevenej laty, v oboch smeroch (zhora dole a zo strany na stranu), aby bola hladká a rovná.

2. Vyrovnanie a valcovanie: Pôdu vyrovnajte a zvalcujte, aby bola pevná a rovná. Táto fáza je kľúčová pre zabezpečenie dobrého kontaktu trávnika s pôdou a pre prevenciu vzniku nerovností. Pôdu by ste mali mať pripravenú, vyrovnanú a vyvalcovanú už v predstihu, aby ste mohli kobercový trávnik rozložiť čo najrýchlejšie. Na jar a v lete okamžite po dodaní, na jeseň a v zime do 24 hodín od dodania.

3. Sieť proti krtkom (voliteľné):

Ak sa chcete vyhnúť problémom s krtkami, položte na pripravenú pôdu sieť proti krtkom. Sieť proti krtom pripevnite do pôdy plastovými klincami, ktoré najskôr len čiastočne zatlačte. Úplne ich zatĺkajte až po priložení ďalšieho pásu. Pásy by sa mali prekrývať minimálne 5 až 10 cm.

4. Pokládka trávnika: Trávnik pokladajte v pásoch, začnite od najvzdialenejšieho miesta a postupujte smerom na začiatok. Ak ste použili aj pásy proti krtom, odporúčame, aby ste trávnik pokladali kolmo na ne. Role trávnika klaďte tesne vedľa seba bez medzier a prekrývania. Trávnu mačinu pritĺkajte pomocou gumového kladiva k predošlému radu a k sebe navzájom, aby nevznikli medzery. Ak sa pôda počas pokládky vysušuje, mierne ju polejte. Celú plochu čerstvo položeného trávnika nakoniec povalcujte, aby ste dokonale spojili kusy mačiny a zahladili medzery.

5. Zavlažovanie: Ihneď po pokládke trávnik dôkladne zalejte, aby sa podporilo zakorenenie. V prvých týždňoch po pokládke pravidelne zavlažujte, aby sa trávnik dobre zakorenil.

Kedy sa môžete po novom trávniku prvýkrát prejsť

Vizuálne je váš kobercový trávnik plnohodnotným trávnikom hneď po položení, avšak chôdzi po ňom by ste mali dať ešte nejaký čas. Trávnik potrebuje dobre zapustiť korene, takže vám odporúčame začať ho plne využívať až po cca 4 týždňoch od pokládky.

Hoci sa vám táto doba môže zdať dlhá, stále je to o čosi skôr ako pri trávniku zo semien. Na tom by sa nemalo chodiť, s výnimkou počas počiatočnej údržby, po dobu až 6-8 týždňov.

Starostlivosť o kobercový trávnik

Kosenie

Pravidelné kosenie je kľúčové pre udržanie hustého a zdravého trávnika. Optimálna výška kosenia závisí od druhu trávy, ale všeobecne sa odporúča kosiť na výšku 2,5 až 4 cm. Kosiť by ste mali približne raz za týždeň počas vegetačného obdobia. Dbajte na to, aby ste kosili iba tretinu dĺžky trávy naraz, aby ste nepoškodili rastliny.

Hnojenie

Pre zdravý rast trávnika je dôležité pravidelné hnojenie. Používajte špeciálne trávne hnojivá, ktoré obsahujú dusík, fosfor a draslík v správnych pomeroch. Hnojiť by ste mali minimálne trikrát ročne: na jar, v lete a na jeseň. Dusík podporuje rast a zelenú farbu trávy, fosfor podporuje vývoj koreňového systému a draslík zvyšuje odolnosť trávnika voči chorobám a stresu.

Užitočné tipy

Prípravu neberte na ľahkú váhu

Aj tá najmenšia nerovnosť v teréne sa časom môže zväčšiť a vytvoriť miesta, kde sa bude zadržiavať prebytočná vlhkosť. Takéto podmienky sú ideálne pre šírenie hubových chorôb. Preto je veľmi dôležité dôkladne vyrovnať povrch pred pokládkou trávnika.

Zlepšite kvalitu pôdy

Ak vaša záhradná pôda nie je dostatočne kvalitná, napríklad je ílovitá alebo neúrodná, pred pokládkou trávnika na celú plochu nasypte trávnikový substrát. Môžete si ho pripraviť aj sami z vyzretého kompostu, piesku a zvetranej lesnej hrabanky. V prípade ťažkej ílovitej pôdy je vhodné plochu porýľovať a zapracovať do nej suchú slamu a lesnú hrabanku s pieskom. Týmto spôsobom dostanete do pôdy potrebný vzduch a živiny v podobe organickej hmoty.

Zabezpečte si dovoz trávnika

Aj keď sa to nezdá, na pokrytie aj menšej plochy trávnikom potrebujete veľké množstvo materiálu. Ak je trávnik pestovaný na hlinitom podloží a deň predtým zalievaný, jeden balík môže vážiť viac ako 20 kg. To znamená, že na každý štvorcový meter potrebujete aspoň 40 kg trávnika. Ak plánujete založiť trávnik na ploche 100 štvorcových metrov, musíte zabezpečiť dovoz aspoň 4 ton trávnika.

Približné ceny kobercového trávnika a pokládky

Cena kobercového trávnika sa pohybuje od 5 do 15 eur za meter štvorcový, v závislosti od typu trávy a kvality. Cena pokládky trávnika sa môže pohybovať od 2 do 5 eur za meter štvorcový. Celkové náklady teda závisia od veľkosti plochy a konkrétnych požiadaviek na inštaláciu. Napríklad, pokládka trávnika na ploche 100 metrov štvorcových môže stáť od 700 do 2000 eur vrátane trávnika a práce.

Kobercový trávnik je vynikajúcim riešením pre tých, ktorí chcú okamžitý a krásny trávnik bez čakania. Aj keď je investícia vyššia ako pri siatí, jeho výhody často prevyšujú nevýhody. S náležitou starostlivosťou vám kobercový trávnik bude slúžiť mnoho rokov a dodá vášmu exteriéru estetickú hodnotu. Kosenie, hnojenie a pravidelné zavlažovanie sú kľúčové faktory pre udržanie zdravého a krásneho trávnika. Pri správnej starostlivosti bude váš kobercový trávnik hustý, zelený a odolný voči vonkajším vplyvom, čo ho robí ideálnou voľbou pre záhrady, parky aj športové plochy.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON