Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Na garáž myslite už pri výbere pozemku a projektu domu

Dom
Publikované 03.08.2015 14:41

Výber pozemku je spravidla prvým krokom k vášmu vysnívanému bývaniu a preto ho určite netreba podceňovať. Prečo o tom píšeme v súvislosti s garážami? Pri hľadaní pozemku je totiž veľmi dôležité mať ujasnené, čo všetko bude neskôr jeho súčasťou. Samozrejme, nie vždy je to možné premyslieť do najmenších detailov, ale zíde sa mať čo najkonkrétnejšiu predstavu. Tej by mal následne zodpovedať tvar pozemku a jeho rozloha.

Skúste si predstaviť, ako bude váš dom na pozemku približne vyzerať. Myslite pritom na miestne obmedzenia, prípadne potrebné odstupy medzi susednými domami. Berte tiež ohľad na orientáciu domu v rámci pozemku. Tieto všetky požiadavky a predstavy samozrejme prekonzultujte s projektantom. Ten vás môže správne nasmerovať a v mnohom poradiť. Ak ste sa rozhodli, že súčasťou pozemku bude aj garáž, je dôležité počítať s ňou už pri samotnom projektovaní.

projektant

Správne vypracovaný projekt garáže vám môže ušetriť dodatočné náklady súvisiace s neskoršou výstavbou. Ale ako sa k správne vypracovanému projektu garáže dopracovať? Aj v tomto prípade by ste mali vychádzať zo základných požiadaviek na rozmery, usporiadanie, tvar garáže a jej plánované využitie. Častou chybou, ktorú v sebe projekty garáží skrývajú, je spravidla nedostatočné odhadnutie budúcich potrieb. Myslíte na to, že časom možno budete potrebovať väčšie auto, prípadne druhé alebo tretie auto do rodiny.

malá garáž

Otázkou je aj spôsob využitia vnútorného priestoru garáže. Vhodne naprojektovaná garáž totiž nemusí slúžiť len na parkovanie vozidiel ale napríklad aj na uskladnenie sezónnych predmetov, ako malá dielňa, či dokonca špajza. Je preto dobré, ak je garáž dispozične variabilná. Rovnako si nezabudnite odpovedať na otázku, či bude garáž súčasťou domu alebo bude od domu oddelená. Nebojte sa s projektantom konzultovať všetky dostupné možnosti, aby projekt garáže v čo najväčšej miere zodpovedal vašim požiadavkám. Je to výborný základ na to, aby ste vašu garáž využili naozaj naplno!

úložný priestor v garáži