Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Najčastejšie mýty o umývaní auta

BMW v interiéri garáže Gardeon - ručná autoumyváreň
Publikované 30.01.2023 15:17

Staráte sa aj vy poctivo o svojho štvorkolesového miláčika? Pravidelne ho myjete a leštíte? Poradíme vám, aké sú najčastejšie chyby, ktorých sa pri mytí áut dopúšťame. 

Mýtus č. 1: Potrebujete silné čistiace prostriedky

Znie to možno zvláštne, ale asi najčastejšou chybou, ktorej sa stále dopúšťa veľké množstvo majiteľov, je používanie silných univerzálnych čistiacich prostriedkov. Siahnuť po nich by sme však mali len v prípade skutočne odolných nečistôt a aj vtedy len po špeciálnych, na to určených prípravkoch. Žiadna „jar“ a ani iné agresívne čistiace prostriedky, ktoré používate v domácnosti. Tie totiž narúšajú ochranný film, ktorý sa nachádza na povrchu laku, a tým urýchľujú jeho oxidáciu.

Mýtus č. 2: Auto sa dá umyť kedykoľvek

Teoreticky áno, ale… Ak sa chcete vyhnúť škvrnám a poškodeniu laku, tak auto neumývajte v horúcom ani chladnom počasí a ani tesne po tom, ako ste vypli motor. Počas letných horúčav voda nielenže rýchlo zasychá a vytvára na kapote fľaky, ale aj rýchlo ochladzuje rozhorúčený lak auta, čím sa v ňom vytvoria mikroprasklinky, ktoré bude postupom času stále viac vidno. Auto preto vždy nechajte vychladnúť niekde v tieni alebo garáži a až potom sa pusťte do práce.

V prípade, že parkujete pod holým nebom, v zimnom období odporúčame stihnúť umývanie auta, kým vonkajšia teplota neklesne pod bod mrazu. Mrznúca voda totiž nepoškodzuje len lak, ale aj čelné sklo, zámky, tesnenia a všetky priestory kam sa voda dostane.

Mýtus č. 3: Mytie auta v daždi je jednoduchšie

Tí, ktorí to už skúšali vedia, že to tak nie je, aj keď sa to tak môže na prvý pohľad zdať. Je síce pravdou, že výdatný dážď zmyje hrubé nečistoty, ale keďže prší, auto po umytí neviete preleštiť jelenicou, a tak vám na ňom ostanú fľaky. Okrem toho, ak je dážď skutočne prudký, pravdepodobne budete mať spodnú časť auta od blata.

Problém predstavujú aj kyslé dažde a piesok, ktorý vietor počas búrky na auto nafúka. Aj ten najjemnejší piesok totiž funguje ako kvalitný šmirgeľ.

Mýtus č. 4: Motor čistiť netreba

To, že motor nevidno, neznamená, že nepotrebuje vašu starostlivosť. Pozor však na spôsob, akým ho budete čistiť. Aj keď je do určitej mieri vodotesný, „útok“ hadicou alebo wap-kou by už zvládnuť nemusel. Na čistenie motora použite len navlhčenú hubku a špeciálne, na to určené čistiace prostriedky. Ak si nie ste istí, túto časť nechajte radšej na profesionálov.

 

Mýtus č. 5: Príliš časté mytie je horšie, ako nemytie auta

Áno, čisté auto nie je potrebné umyť. Hrubá vrstva prachu, blato, vtáčí trus alebo lepkavá miazga stromov však nie sú znakom čistoty. A každá z týchto nečistôt poškodzuje lak viac, ako „príliš časté“ mytie.

Fotografie sú z garáže, ktorú sme postavili pre nášho klienta, ktorý v nej prevádzkuje ručnú autoumývareň.