Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Najkrajšie svetové záhrady, ktoré sa oplatí navštíviť

Alhambra a Generalife, Granada, Španielsko
Publikované 23.07.2020 13:15

Chceli by ste mať pri svojom dome záhradu, ktorá každého očarí? Inšpiráciu na zaujímavé prvky môžete nájsť aj v známych historických záhradách a parkoch z celého sveta, ktoré dodnes ovplyvňujú moderný záhradný dizajn. Predstavíme vám tie najkrajšie.

Villa d’Este, Tivoli, Taliansko

Keď v roku 1550 kardinála Ippolita II d´Este nezvolili za pápeža, stal sa guvernérom Tivoli. A hneď začal so stavbou svojho veľkolepého sídla – vily a záhrady, ktoré sa mali vyrovnať tým najkrajším v Ríme. Nádherná záhrada obklopujúca vilu je vybudovaná v stromom svahu a je plná terás, jaskýň a pôsobivých sôch. Jej najvýraznejším prvkom je však voda, ktorú architekti zviedli premysleným systémom kanálov do množstva rybníkov a fontán.

Villa d’Este, Tivoli, Taliansko

Záhrada kardinála d´Este je nielen krásna, ale aj hravá: voda striekajúca v pravidelných intervaloch do väčšej výšky občas postrieka aj nič netušiacich okoloidúcich, dlhý rad fontánok vytvára príjemné miesto na prechádzku, hrajúca fontána vždy v stanovenom čase priláka húfy zvedavcov. Práve táto záhrada znamenala začiatok novej éry, kedy sa do záhradného dizajnu začala začleňovať aj zábava.

Villa d’Este, Tivoli, Taliansko

Čo tak použiť aj vo vašej záhrade malú fontánu? Naplní okolie zvukmi vody, v horúčave ho ochladí a priláka na chladivý dúšok vtáky a motýle, ktorí vám pri dome vytvoria živé prírodné divadlo.

Alhambra a Generalife, Granada, Španielsko

V roku 1238, keď bolo Španielsko pod moslimskou nadvládou, založil Mohamed ibn al Ahmar z Nasridskej dynastie v Alhambre kráľovské sídlo. Komplex palácov, terás a záhrad vyrástol na 35 hektároch vysoko na úpätí pohoria Sierra Nevada. Nádvoria so symetrickou výsadbou, typickými architektonickými prvkami a množstvom fontán sú krásnym príkladom maurského záhradného dizajnu, ktorý používa tieň a vodu na to, aby napodobnil raj. Alhambra, stredoveký komplex palácov a pevností maurských panovníkov Granady, je dnes jednou z najvýznamnejších pamiatok Španielska.

Alhambra a Generalife, Granada, Španielsko

Generalife bol letný palác Nasridovcov, poslednej islamskej dynastie španielskeho Al-Andalusu. Priľahlé záhrady panovníckeho paláca očarúvajú prepracovanými výsadbami a nádherným nádvorím, v ktorom geometrickú fontánu obklopujú kolonády a pavilóny.

Alhambra a Generalife, Granada, Španielsko

Máte moderný dom? Geometricky koncipovaná záhrada ho perfektne doplní. Nielen v horúcom Španielsku, ale aj u nás v lete oceníte tienisté miesta a tiež ochladenie, ktoré poskytne vodná plocha.

Kamenná záhrada v Ryoanji, Kjóto, Japonsko

I keď nie je jednoznačne jasné, či bola vytvorená v 15. alebo v 16. storočí, Ryoanji je považovaná za jednu z najdôležitejších japonských Zenových záhrad a často sa spomína a napodobňuje. Záhrada je súčasťou malého budhistického chrámového komplexu a na pohľad je veľmi prostá. Ide o obdĺžnikovú plochu s rozmermi asi 30 x 10 m pokrytú štrkom starostlivo upraveným hrabľami, na ktorej je rozmiestnených 15 skál lemovaných machom.

Kamenná záhrada v Ryoanji, Kjóto, Japonsko

Návštevníci do záhrady nevstupujú, ale pozorujú ju z drevenej vyhliadkovej plošiny. Vzory v štrku sa každý deň starostlivo obnovujú a rovnako ako tvar a umiestnenie skál majú inšpirovať k duchovnej aj zmyslovej ceste.

Kamenná záhrada v Ryoanji, Kjóto, Japonsko

Máte blízko k východným filozofiám? Záhrada, ktorá je jednoduchou abstrakciou dokonalej krajiny akoby zmrazenej v čase, je skvelým miestom na premýšľanie.

Palác Het Loo, Apeldoorn, Holandsko

Palác, ktorý postavil Viliam III. koncom 16. storočia, nazývajú aj malé Versailles – je to najmä pre symetrické usporiadanie a formálny geometrický vzhľad záhrad s pravidelnými líniami štrkových chodníkov a početnými fontánami. Het Loo bol pôvodne loveckým zámočkom a napriek svojej pomerne skromnej mierke ukazuje, ako sa štýl slávnych francúzskych barokových záhrad interpretoval neskoršími generáciami. Záhrada Het Loo je však aj plná osobných príbehov: Viliamova manželka Mária II. bola nadšenou obdivovateľkou flóry a jej záhradníci zakomponovali do formálneho vzhľadu parkových úprav rastliny z celého sveta.

Palác Het Loo, Apeldoorn, Holandsko

Po dokončení Het Loo sa William a Mary stali vládcami Anglicka a formálny štýl záhrady zmenili na voľný anglický, pripomínajúci prirodzenú krajinu. No v 70. rokoch minulého storočia holandská vláda obnovila jej pôvodný vzhľad.

Rousham Park, Oxfordshire, Anglicko

Začiatkom 18. storočia začali v Anglicku ustupovať upravené barokové záhrady do úzadia a čoraz väčšiu popularitu si získaval voľnejší štýl vychádzajúci z prirodzenej krásy krajiny. V roku 1738 si anglického architekta Williama Kenta, jedného z priekopníkov nového prístupu, najali na úpravu domu a pozemku v Rousham Parku. Výsledkom je jeden z najkrajších a našťastie aj najlepšie zachovaných príkladov anglickej záhrady. Namiesto toho, aby vytvoril ohraničenú a pravidelnú súkromnú záhradu, prepojil Kent pozemky s okolitou krajinou prostredníctvom starostlivo navrhnutých priehľadov a doplnením existujúcich rastlín prirodzene koncipovanou výsadbou.

Rousham Park, Oxfordshire, Anglicko

Cez lúky a lesíky na rozsiahlom panstve vedú chodníky a cestičky zmenšeninám klasických chrámov zdobených sochami dávnych bohov. Pripomína vám to niečo? Áno, aj v neďalekých Valticiach využili rovnakú princíp, ktorý spoľahlivo funguje – ak sa totiž chcete niekam vybrať, potrebujete mať cieľ. Ak teda máte veľkú záhradu, skúste v odľahlom kúte vytvoriť hoci príjemný altánok. Budete tak mať dôvod na peknú prechádzku.

Našli ste inšpiráciu, ktorú ste hľadali? Pamätajte však tiež na to, že správna rodinná záhrada by mala byť nielen krásna, ale aj praktická. Aby ste si pohľad na zelené zákutia mohli užiť pekne v pohodlí, hoci pri rannej kávičke, nemala by v nej chýbať záhradná pergola, ktorá vytvorí chránené tienisté miesto. A nezabudnite ani na priestor na presádzanie a ďalšie záhradné práce, či na uloženie náradia – ideálny je vhodne umiestnený šikovný záhradný domček.

Zdroj (Source):
www.pixabay.com
www.pexels.com
https://www.flickr.com/
https://www.wikiloc.com/
https://www.musement.com/
https://www.guidedtour-spain.com/en/
https://www.tripadvisor.sk/
http://ttnotes.com/
https://en.wikipedia.org/