Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Pet friendly kancelária

Lia v práci v kancelárii
Publikované 05.05.2023 07:00

Trend pet friendly office, teda kancelárií, kam si môžu ľudia vziať so sebou aj svojho domáceho miláčika, je u nás pomerne nový, tento zamestnanecký benefit však začína byť dôležitý nielen pre Generáciu Y. Aké výhody môžu mať zvieratá na pracovisku? Aké sú riziká pet friendly kancelárie? A ako ju správne vytvoriť?

Zvieratá na pracovisku podporujú dobrú náladu

Pracovisko vhodné pre domáce zvieratá je dnes čoraz viac žiadaným benefitom, a to nielen medzi bezdetnými mileniálmi. Na tento trend mala vplyv aj pandémia, kedy si mnohé rodiny zadovážili psa. V čase lockdownov si zviera zvyklo na to, že je celý deň so svojím pánom, no s návratom ľudí z home-office späť do kancelárií ostávajú domáci miláčikovia celý deň doma sami. A táto zmena môže byť pre nich veľmi stresujúca. Navyše, z hlasných prejavov psieho smútku iste nemajú radosť ani susedia.

Z hľadiska vzájomného vzťahu aj duševnej pohody oboch – majiteľa i zvieraťa, je určite lepšie, ak spolu trávia čo najviac času. Samozrejme, podmienkou je, že majiteľ nepracuje v prostredí, ktoré môže byť pre zviera nebezpečné. Aj pri pet-friendly kanceláriách treba pritom počítať s tým, že nie sú vhodné pre každé zviera, ani pre každého človeka.

Aké pozitíva môže priniesť kancelária so zvieratami?

Domáci miláčik na pracovisku môže prospieť nielen psychike svojho majiteľa, ale aj jeho kolegom a zamestnávateľovi. Dokáže totiž priaznivo ovplyvniť vzťahy i atmosféru na pracovisku a tým aj produktivitu práce. Je napríklad preukázané, že zvieratá na pracovisku podporujú dobrú náladu, znižujú stres a zlepšujú vzťahy medzi kolegami. Pes v kancelárii môže byť často lepší než akýkoľvek teambuilding, pretože vie „prelomiť ľady“ aj u hanblivejších kolegov a vďaka nemu zamestnanci jednoduchšie nadviažu priateľský vzťah. Ak ste v strese, krátke pomaznanie sa, prechádzka alebo hra so psom zas pomáha odbúrať napätie. Navyše zviera, ktoré je so svojím pánom v práci, netrpí jeho dlhou neprítomnosťou a majiteľ sa za ním nemusí ponáhľať domov, čo je pre firmu určite výhodné.

Dôvodov, prečo umožniť zamestnancom priniesť si zviera do práce, je teda viac než dosť. Prítomnosť zvieraťa v práci však môže mať aj svoje negatíva.

Aké má pet friendly kancelária úskalia?

Pobyt na pracovisku určite nie je vhodný pre každé zviera. Napríklad nie každý domáci miláčik má naň vhodnú povahu. Pre niektorých chlpáčov môže byť stresujúce neznáme prostredie, problém môže nastať aj vtedy, ak sa napríklad viaceré psy v kancelárii navzájom neznesú.

Z pohľadu ľudí zas môže byť problémom alergia na zvieratá alebo strach z nich, a to najmä ak ide o väčšie alebo ostrejšie plemeno psa. Takáto situácia vzťahom ani atmosfére na pracovisku istotne neprospeje.

Ako vytvoriť pet-friendly pracovisko?

Ak si chcete svojho domáceho maznáčika brať so sebou do práce, najdôležitejšou zásadou by mala byť vzájomná ohľaduplnosť a prvým krokom komunikácia. Zviera na pracovisku musí v prvom rade vyhovovať všetkým kolegom, ktorí s ním môžu prísť do kontaktu, ako aj vedeniu firmy. Samozrejmou podmienkou by malo byť aj to, že váš miláčik je zdravý a zaočkovaný. Mali by ste ho tiež dostatočne poznať a ovládať, aby sa nestalo, že v neočakávanej situácii zareaguje nevhodne. Najlepším postupom je, vyskúšať si najskôr pobyt zvieraťa v práci na kratší čas, nie hneď na celých osem hodín. Ak má byť v kancelárii viac psov, je vhodné, ak sa najskôr zoznámia v neutrálnom prostredí, ideálne niekde vonku.

Ďalšou kapitolou je prispôsobenie pracoviska. Väčšina domácich miláčikov nemá veľké nároky, a ak máte vo firme dostatočne priestranné kancelárie, nemal by byť s ich úpravou problém. Okrem miesta na peliešok treba pritom pamätať najmä na bezpečnosť chlpatých zvedavcov – je vhodné napríklad zabezpečiť káble či odstrániť z dosahu otvorené odpadkové koše a nebezpečné predmety, ktorými by si mohli ublížiť. Ďalšou možnosťou je vyhradenie miest, kam zvieratá nesmú, alebo vytvorenie oddeleného priestoru práve pre ne. Takýto prístup môže byť riešením aj v prípade, keď je niektorý z kolegov alergik, alebo má zo zvierat strach.

Do Gardeonu zvieratá patria

Prispôsobenie pracovného prostredia na pobyt zvieracích miláčikov nemusí byť vždy úplne jednoduché, no určite stojí za to. Dôkazom, že ak sa chce, tak to ide, je aj pet friendly kancelária u nás v Gardeone. Keďže priestory priateľské k domácim maznáčikom sú súčasťou našej firemnej kultúry, dnes sú platnými členmi Gardeon rodiny aj rotvajler Atos, čivava Dior, trpaslíčí špic Lia, stafford Lara, či kôň Leyla.

Tak ktorý z našich zvieracích priateľov je vám najsympatickejší?

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON